Piasta shimano hone, przerzutka problem.

michal244
Kontakt:

Piasta shimano hone, przerzutka problem.

Post autor: michal244 »

Witam. Problem dotyczy patentu użytego w tylnych piastach shimano hone, mianowicie chodzi o mocowanie przerzutki na osi.
Mam zamiar kupić nowy komplet kół i tutaj pojawia się cały problem. Nie chcę żeby koszta urosły o nową przerzutkę i hak, nie chcę również kupować piasty sainta bo kosztuje ona zdecydowanie za dużo, a tańsza wersja waży 600g. Chodzi mi o jakąś w miarę lekką piastę, do której będę mógł przełożyć oś z hona. Nie wiem czy tak w ogóle się da ale mam nadzieje że istnieje jakieś rozwiązanie :wink:
Pozdrawiam
DH-luka
Kontakt:

Post autor: DH-luka »

tu ma gosciu na xt
ale nie wiem czy XT to fajna piasta ;)
http://www.flickr.com/photos/inuro/2481961593/

to wprawdzie saint jest ;)
michal244
Kontakt:

wolałbym raczej jakieś bardziej zaufane rozwiązanie.. tą piaste hona zmieniam m.in dlatego bo złapała straszne luzy. Chciałbym coś co jakiś czas mi posłuży :D
michal244
Kontakt:

Ponawiam pytanie. Czy istnieje możliwość zamiany ośki z hona do np jakiegoś Ringla, Novateca czy Chosena? ;)
LisuKrakow
Kontakt:

Post autor: LisuKrakow »

najlepiej wyjmij oske z hona, jesli da sie ja wyjac i jesli ma ona 12mm (czy 10mm) srednicy to bedzie mozna bez problemu ja wsadzic do innej piasty :P
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
oosim
Kontakt:

Post autor: oosim »

da radę praktycznie do każdej. Bierzesz na wzór ośkę od nowej piasty, oś od Hone'a i pokazujesz panu tokarzowi co jak ma wyglądać.
kumpel tak miał dorobioną oś do jakiejś piasty dartmoora, własnie zeby pasowała pod przerzutkę HONE. koszt; ok.40zł.
XxUzixX
Kontakt:

Re: Piasta shimano hone, przerzutka problem.

Post autor: XxUzixX »

Za 40zł to już może kupić nową przerzutkę pod zwykły system... moim zdaniem nie ma co kombinowac
oosim
Kontakt:

niewiem czy nowa przerzutka klasy Acera to dobra alternatywa dla, nawet używanej Hone
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Hone to jedna z najlepszych grup am-fr jakie istniały. Więc kupno przerzutki za 40zł to bzdura.

1. Musi mieć łożyska kulkowe, żeby swap był prosty.
2. Muszą się zgadzać szerokości wyżłobień odpowiednich.
3. Niekoniecznie muszą się zgadzać konusy i kulki - to nadal można kupić i kombinować ze średnicami. Pamiętaj żeby to potem uszczelnić.

A jak masz piastę na maszyny to wypada dotoczyć nową oś ze wzoru tych obu.
michal244
Kontakt:

Kupno przerzutki za 40 zł stanowczo odpada z uwagi na to, że mam sainta. Hona chce wymienić bo jest zbyt ciężki i jest na kulkach, czyli jeżeli kupię piastę na maszynach i dotoczę oś długości tej z hona ale z wyżłobieniami pasującymi do maszyn to wszystko będzie ładnie działać?
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

Brat jeździ na starym saincie, też chciałem coś takiego zrobić ale kupno ramy pod oś 12mm pokrzyżowało mi plany. Otóż ma ją założoną do novateca z osią przelotową lub jak ktoś woli pełną. Sam miałem reborna raptora i też wszystko pasowało. Niestety piasty do lekkich nie należą ale my raczej patrzeliśmy na 4 łożyska maszynowe. Podsumowując nada się każda piasta z osią 10mm.
.
oosim
Kontakt:

no najprosciej. dotoczyć ośkę taką jak w pieście na maszynach, tylko od strony przerzutki dłuższą i gwintem pasującym do tego systemu sainta. chyba rozumiesz o co chodzi.
tylko materiał weź jakiś porządny, żeby to nie ustępowało wytrzymałości oryginalnej osi. wiadomo, stal - stali nie równa.
michal244
Kontakt:

Ok, wielkie dzięki ;)
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

powiem tak, system shimano z mocowaniem w osi był lekko poroniony i kurczowo bym się go nie trzymał. Szczególnie jeśli to przerzutka z odwrotną sprężyna.
Nie lepiej zainwestować te same pieniądze w kupno używanej lub nowej przerzutki (np używka 105 czy nowa sora?)
EZrider za 40zł kupisz lepszą przerzutkę od hona, jako używaną :) tyle że nie chcę sobie robić konkurencji na allegro bo sam poluje na fajną sztukę, już za dużo dobrych okazji przepuściłem ;)
michal244
Kontakt:

wyżej napisałem że przerzutka którą mam to saint, także sora i tego typu rzeczy odpadają, nawet mam jakąs gdzieś w szafie ;) myślę caly czas czy nie lepiej dokupić ten hak i mieć to z glowy, ale jak kupować przerzutke to już jakiegoś srama no i wtedy wypadało by zmienic już cały napęd, a to już się robi kupa kasy ;)
uzurpator
Kontakt:

Post autor: uzurpator »

Do montażu starego sainta/hone potrzeba piasty z której wystaje oś z gwintem M10x1. Swego czasu takie skrobałem - opis tutaj:

http://uzurpator.com.pl/?os-piasty-novatec-d042sb,74

Ta konkretna oś będzie pasować do połowy piast na rynku - np pasuje do Dartmoora FreeForce oraz Dartmoora VeeOne. Trzeba tylko sobie przerobić śrubę montażową przerzutki lub naciąć na osi miejsce na klucz. Sam tak jeżdzę.

A stary saint jest zajedwabisty. Najlepsza przerzuta jaką miałem.
ODPOWIEDZ