Giant Glory DH 2009
mam zamiar złożyć na przyszły sezon rower na tej ramie (2009), jak wygląda w końcu rozmiarówka? Aktualnie jeżdżę na Glory FR rozm. M, czy do wzrostu ok. 170 będzie odpowiedni rozmiar M Glory DH? 

http://www.szok.it informacje zjazdowe świeże jak bułki ! daj się zaSZOKować!
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Glory dh M ma tylko 1cm dłuższa TT od rozmiaru S, co dla wiekszości ludzi o wzroście 180-185cm oznacza za mało miejsca w kokpicie (ratowac sie mozna mostkiem).
Natomiast przeskok w wielkości międzu M a L jest ogromny, rama raczej dla gigantów i tych lubiących duuuuzo miejsca z przodu.
Zawieszenie w glory jest bardziej czułe niż dw-link w sundayu, ale ma tendencje to przelatywania przez srodek skoku zbyt łatwo (na dhx 5)
Reasumując, wymiarowanie glory dh 06-09 jest spartolone, najgorzej jak masz +/- 182cm wzrostu
Natomiast przeskok w wielkości międzu M a L jest ogromny, rama raczej dla gigantów i tych lubiących duuuuzo miejsca z przodu.
Zawieszenie w glory jest bardziej czułe niż dw-link w sundayu, ale ma tendencje to przelatywania przez srodek skoku zbyt łatwo (na dhx 5)
Reasumując, wymiarowanie glory dh 06-09 jest spartolone, najgorzej jak masz +/- 182cm wzrostu

Z rozmiarami Glory (DH) 2006-2009 było tak, że M nie było po środku pomiędzy S i L. Była niewielka różnica długości (górnej rury) pomiędzy S i M, ale za to duża między M i L. Sporo ludzi na to narzekała, więc poprawiono to w nowej (aktualnej) generacji.
Glory FR jest generalnie krótsza od swojej zjazdowej siostry. Jest lżejsza o ok. 300g. Chyba, że akurat jest w niej damper Roco
Do obu ram można byłoby włożyć stery typu CC Angleset, FSA Option czt K9. W Glory FR będzie o tyle lepiej, że ma prostą główkę 1,5".
Ale, zjazdowa Glory ze sterami -1,5* to może być bardzo fajny sprzęt
Glory FR jest generalnie krótsza od swojej zjazdowej siostry. Jest lżejsza o ok. 300g. Chyba, że akurat jest w niej damper Roco

Do obu ram można byłoby włożyć stery typu CC Angleset, FSA Option czt K9. W Glory FR będzie o tyle lepiej, że ma prostą główkę 1,5".
Ale, zjazdowa Glory ze sterami -1,5* to może być bardzo fajny sprzęt

pozdro
frango
frango
Re: Giant Glory DH 2009
Witam koledzy.
Jak sadzicie ktory rocznik glory DH kupować? Rozmiar wybrany :M
Jak sadzicie ktory rocznik glory DH kupować? Rozmiar wybrany :M
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
roznice miedzy rocznikiem 2006/2007 a 2008/2009 to jedynie prowadzenie przewodu hamulcowego i pancerza od przerzutki. w rocznikach 6/7 prowadzone bylo dolem po gornej rurce tylnego trojkata, a w rocznikach 8/9 bylo prowadzone gora :P taka pierdola niby, ale jak glorka np przemalowywana to poznasz jaki rocznik.
http://www.giant-bicycles.com/_upload_i ... Manual.pdf
sam mam glorke w rozmiarze 16.5 i wedlug tabelki taki rozmiar to S i M, roznica jest jedynie w dlugosci gornej rury 1,2cm. Mi wychodzi ze mam S - przy wzroscie 182cm jezdzi mi sie swietnie. Siedzialem tez na wiekszych glorkach bo na osiedlu mam 3 glorki M, i moja mi duzo bardziej lezy.
http://www.giant-bicycles.com/_upload_i ... Manual.pdf
sam mam glorke w rozmiarze 16.5 i wedlug tabelki taki rozmiar to S i M, roznica jest jedynie w dlugosci gornej rury 1,2cm. Mi wychodzi ze mam S - przy wzroscie 182cm jezdzi mi sie swietnie. Siedzialem tez na wiekszych glorkach bo na osiedlu mam 3 glorki M, i moja mi duzo bardziej lezy.
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
Orientujecie sie w przedziałach cenowych glorki 06 07 albo 08,z damperem i kilkoma dodatkami.Nie wiem ktore ceny 'sa dobre'.Oczywiscie wszystko zalezy od stanu.
Co sadzicie? Giant glory czy iron horse sunday ?
Co sadzicie? Giant glory czy iron horse sunday ?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
teraz na allegro stoi glorka 2009 za ponad 3tys. Wydaje mi sie ze 2800 z damperem to dobra cena za glorke (2007/8/9), zalezy od stanu jeszcze.
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
A co sadzicie o glorce porównując ją do sundaya(pomijając wage obu ram)?
Który rocznik glorki najlepiej kupić i w jakich pieniądzach opłacalnie?
Czy jak w sundayu należy zaworować damper?
Co do wytrzymałości glorki:

Zupełnie inaczej pracujące ramy. Sunday ma progresje i degresje.
Glory progresje a na ostatnich 23mm ma ekstremalną.
Do każdej ramy pasuje miec zaworowany pod nią damper

space222 pisze:A co sadzicie o glorce porównując ją do sundaya(pomijając wage obu ram)?
Zupełnie inaczej pracujące ramy. Sunday ma progresje i degresje.
Glory progresje a na ostatnich 23mm ma ekstremalną.
Do każdej ramy pasuje miec zaworowany pod nią damper

Może pomogę, bo obydwie ramy ujeżdżałem przez okres jednego sezonu.space222 pisze:A co sadzicie o glorce porównując ją do sundaya(pomijając wage obu ram)?
Dla mnie sunday miażdży glorke totalnie - zaczynając od geometrii i rozmiarów, na zawieszeniu i jeździe kończąc.
Jak ktoś mądry powiedział, BB ramy powinno podawać się z SAGiem, bez tego okazuje się to totalnie niemiarodajne, a przekonałem sie o tym na podstawie tych dwóch ram.
Glory DH ma suport wyzej o dobre 1,5-2cm (okej, ma też więcej skoku), ale poczas jazdy niebezpiecznie przybliza się do ziemi, ja ciągle zahaczałem korbami i bashringiem o kamienie, a na freeridach bałem sie o koszyk dampera. Zawieszenie ma skłonność do przelatywania przez skok, nigdy nie mogłem ustawić go tak żeby być zadowolonym (próbowałem róznych sprężyn). dostęp do dampera bardzo ciężki, bez wyjmowania ustawić chyba tylko powrót - na szczęście demontaż jest prosty.
W sunday (z boxem 2011) mam BB na 34,5cm, a totalnie mi owa wyskokość nie wadzi. Zawieszenie jest bardzo stabilne i gnie się akurat tyle ile musi, nie jest mega skoczne, ale nie ma z tym problemu. Skręca chyba gorzej od glorki, ale wciąż bardzo dobrze - lubi przeciwskęty i drifty

Nowsze rowery mają dłuższe bazy kół i bardziej płaskie kąty główki, jeśli komuś to strasznie przeszkadza to może kupić redukcje od K9.
Jak niedziela to tylko z roczników 07-09, zadbane egzemplarze z damperem sterami są warte około 3k PLN.