4 zawias samoróba ??? pomóżcie mi

mlynooo
Kontakt:

4 zawias samoróba ??? pomóżcie mi

Post autor: mlynooo »

witam. tak se pomyslalem zeby zrobis se ramke i chcialbym zeby to byl cztero zawias. wiem ze to jest trudneee do zrobienia ale nie niemozliwe, i mam sprawe do ludzi ktorzy maja taka ramy. Czy ktos moglby zrobic bardzo dokladny pomiar calej ramy ,geometrii, jakiegos rysunku z dlugosciami rórek i kątow. wiem ze kąty gloki i dl ramy jest podana na stronach producentow. i czy znacie jakies firmy gdzie mozna kupic aluminiowe rurki ( najlepiej 7005 ) i jak znacie to podajcie strone mielca. i powiedzcie czy wogule oplaca sie robic rame !! jakie moge napotkac trodnosci prosze o opinie zwlaszcza tych ktorzy robili wlasne ramy
Baal
Kontakt:

Post autor: Baal »

hmm, czterozawiasowy full z alu? ambitny jesteś:D ja proponowałbym ci zebyś zaczął może od jakiegos jednozawiasa cromo? bedzie duzo łatwiej, np ze spawaniem i obróbką (wyginanie itp). sam mam zamiar przerobić stara ramke xc ale nie wiem jeszcze czy na fulla czy pozostawić ją nadal sztywniakiem:)
a czy się opłaca? jeśli masz do tego smykałke i nic nie spierdolisz to na pewno! tak czy inaczej zycze powodzenia, nie poddawaj przy pierwszym większym problemie:) nastaw się na to że będzie ich więcej:P
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=434847
mlynooo
Kontakt:

baal wiem ze to jest ciezkie i rozwazam rowniez zrobienie jendnozawiasa ale ktos musi mi dac wymiary jakiejs konkretnej tamy np dm fr lub orange jakis bo nie chce robic ramy weglug wlasnego pomyslu tylko chce zrobic rame na wzor jakiejs sprawdzonej konstrukcji z takimi samymi wymiarami .

ludzie dajcie mi jakies wymiary i jaka remke byscie polecili do zrobienia !!!!!
BimBim

Post autor: BimBim »

masz wogole jakies pojecie o tym? czy poprostu sobie wymysliles i chcesz zrobic?eh..
BimBim

Post autor: BimBim »

masz wogole jakies pojecie o tym? czy poprostu sobie wymysliles i chcesz zrobic?eh..
Furmek
Kontakt:

Post autor: Furmek »

[b]mlynooo[/b] zassij sobie programik linkage v2, mam go chyba na ftp: www.furmek.prv.pl/temp, tam jest sporo modeli juz w "bazie" i one sa dosc dokladnie skopiowane, pozatym zawsze mozna sobie cos swojego pomodelowac.
ale i tak uwazam ze porywasz sie z motyka na slonce, bo potzrebny bedzie dostep do spawania pozadego, do pieca zeby potem alu zachartowac, przydaly by sie tez maszynki ktorymi wytniesz elemety zawiasow.. roboty w cholere
kml
Kontakt:

Post autor: kml »

Stary a nie zastanawiałeś sie, ze najpierw powinienes sobie wybrac rame na wzór a potem sie pytać? Taka ramke ci polecam na jaka kasy starczy - wsyzstkie dobre firmy dają wiekszosc waznych info na swoich www. Bedziesz miał 3/4 danych to ktos ci pomoze a komu sie chce mierzyć wszystko? poza tym nie zapomianj jakim bledem jest obarczony taki pomiar. Weż przeszukaj siec to bedziesz miał tyle ram, projektów i danych ze nie bedziesz wiedzial w co łapy wsadzic :)
Enduro Rider. http://tinyurl.com/5alos
Furmek
Kontakt:

Post autor: Furmek »

link sie slabo sformatowal www.furmek.prv.pl/temp - teraz powinno dzialac
mlynooo
Kontakt:

o dzieki furmanek pozatym z robata tej ramy mi sie nie spieszy bo mam na czym jezdzic pzatym mam dostep do dobrego spawania i wycinania elementow zawieszenia
mlynooo
Kontakt:

kml znasz takie strony gdzie sa dkoladne dane jakis ram ???
-Przemooo-
Kontakt:

Post autor: -Przemooo- »

to jest zajebisty pomysl mozna wziac geo jakiejs zajebistej ramki (mowie o sztywniaku) i sobie pospawac ze stali ... chyba co takiego wykombinuje ...
http://przemooo.pinkbike.com/album/photos/
kml
Kontakt:

Post autor: kml »

Na stronie balfy jest abrdzo duzo danych, na orange tez sporo. Weż wpisz sobie www.google.pl i poszukaj a naprawde jest tego duzo. Nawet na santacruz-pl.com są podstawowe najwazniejsze dane. Kazda firma musi udostepniac kluczowe dane inaczej kto by to kupił nie wiedząc ile ma wachacz a ile górna rura :) Poza tym ten linkage v2 jest duzo fajniejszy od 1 i tam juz jest w pyte danych. Popatrz sobie jak pracuja zwieszenia wybierz co ci odpowida i pilnik w łape i jedziesz :D
Enduro Rider. http://tinyurl.com/5alos
mlynooo
Kontakt:

furmek znasz jeszcze jakies programy albo wiesz skad moge wzioc wiecej projektow??
GARY
Kontakt:

Post autor: GARY »

to nie sa zadne projekty tylko symulacje pracy roznego typu zawieszen... i z tego co widze, to byly rysowane "na oko"...
sebollah
Kontakt:

Post autor: sebollah »

Witam,

Co do tych wymiarów to jest jeszcze jedna bardzo ważna IMHO kwestia, którą pomijacie: z tego co czytam to traktujecie ramy jako czyste 2 wymiary na płaszczyźnie. Ale dochodzi kwestia rozstawu tylniego widelca, pod jaką oś, prześwit na oponę itp. czyli trzeci wymiar.

@mlynoo
Nie mam zamiaru się wymądrzać, ale na początek proponowałbym zrobienie ramy sztywnej i to w stali. Jak już rozwiążesz wszystkie problemy (w czym pospawać ramę żeby spawy nie naciągnęły, jak ustawić całą geometrię itp.) z nią to bierz się za fulla.
No i mam nadzieję, że wiesz trochę o tolerancjach, pasowaniach i wogóle rysunku technicznym itp. Bez tego na mój gust ani rusz, żaden frezer czy nawet spawacz nie ruszy palcem bez dobrego rysunku. I nie pomoże żadne cudowne centrum obróbcze. Tak więc zrobienie kalki z jakiejś ramy to też sztuka (vide Mielec).
Mimo, że zrobisz cały dokładny model np. w Solidzie to i tak przy robocie babole wychodzą.
Takie sprawy to ma Dzikus obcykane, ale trudno wymagać od niego żeby się z kimś warsztatem dzielił, w końcu sam się naj*bał żeby cokolwiek zrobić.

Jakkolwiek zadanie ambitne i życzę powodzenia. Skrobnij od czasu do czasu jak Ci idzie.
Tequila tonight, tommorow we ride!
mlynooo
Kontakt:

a znacie jakies sklepy lub strony na ktorych mozna kupic rurki aluminoiwe o roznych wymiarach i geomerriach
ODPOWIEDZ