Posiadam od dzisiaj damper RS vivid i chciałem się dowiedzieć jakie ma regulacje i co one powodują

I mam taki problem ze z tyłu , nie obok zbiornika wyrównawczego jest taka mała śrubka i nie wie do czego ona jest
Wiecie może do czego ona jest ?
Romo pisze:Czerwone pokrętło - regulacja odbicia początku skoku
Imbus 2.5mm - regulacja odbicia końca skoku
Niebieskie pokrętło - tłumienie wolnej kompresji
Odbojniki - regulacja twardości końca skoku
Progresje odbicia? Zastanów sie co mówisz.KubaLaPL pisze:Progresja również może oznaczać wzrost tłumienia.
Poraz kolejny zastanów sie co mówisz. Tym jak krzywa progresji wyglada mozna sterować.KubaLaPL pisze:Ziomek progresja = (stopniowy) wzrost. Więc nie ma czegoś takiego jak regulacja progresji
Tłumienia konca skoku. Jezu, którys raz juz widze jak sie w tematach o regulacjach zawieszenia wypowiadasz i az mnie boli jak to czytam. Nie próbuj byc mądrzejszy od kolegi skoro widać tu jasno kto wie o czym gada, a kto gdyba.KubaLaPL pisze:Wzrost w końcowej fazie skoku, to wzrost w końcowej fazie skoku Ale wzrost czego? Twardości?
Ależ drogi WatsonieSpaced pisze:Off road - LSC to nie tylko pedałowanie przeciez
stary... po raz kolejny masz chyba problemy z przeczytaniem tego co napisałem.Spaced pisze:Progresje odbicia? Zastanów sie co mówisz.
Jeśli nie wiesz co oznacza słowo 'progresja' to polecam słownik j. polskiego.KubaLaPL pisze:Progresja również może oznaczać wzrost tłumienia.
I znów. Oczywiście, że krzywą można zmieniać, napisałem że nie ma pokrętła o nazwie 'Regulacja progresji' bo niby co miałoby to oznaczać? Regulacja wzrostu?Spaced pisze: Tym jak krzywa progresji wyglada mozna sterować.
Nie po prostu gadasz bzdury i próbuje ci to pokazac.KubaLaPL pisze:stary... po raz kolejny masz chyba problemy z przeczytaniem tego co napisałem.
Wiem ale zawieszenia sie słownikiem nie ustawia. Pomijam, ze przyjeło sie okreslanie terminem progresja specyficznej charakterystyki w fazie kompresji, a regulacja o której mówisz wpływa na odbicie. Dodatkowo w tej fazie skoku regulacje sa zalezne od predkosci ruchu tłoka, nie od pozycji. Kapisz?KubaLaPL pisze:Jeśli nie wiesz co oznacza słowo 'progresja' to polecam słownik j. polskiego.
A czemu nie mozna zmieniac regulacji wzrostu? Prosze cie oświeć mnie czemu nie mozna tego robic i jak w takim razie działaja systemy bottom out w widelcach RS i damperach foxa. Wytłumacz mi czego to jest regulacja jak nie progresji, a dam ci nobela.KubaLaPL pisze:I znów. Oczywiście, że krzywą można zmieniać, napisałem że nie ma pokrętła o nazwie 'Regulacja progresji' bo niby co miałoby to oznaczać? Regulacja wzrostu?
A Ty kapisz, że tłumaczysz coś człowiekowi, który pewnie nie ma pojęcia o czym my mówimy, gdy używamy slangu rowerowego? Dlatego nie chciałem pisać co się przyjęło tylko tak, by zrozumiał.Spaced pisze:Wiem ale zawieszenia sie słownikiem nie ustawia. Pomijam, ze przyjeło sie okreslanie terminem progresja specyficznej charakterystyki w fazie kompresji, a regulacja o której mówisz wpływa na odbicie. Dodatkowo w tej fazie skoku regulacje sa zalezne od predkosci ruchu tłoka, nie od pozycji. Kapisz?
można zmienić, można regulować wzrost kwiatków, wzrost populacji, wiele wzrostów można regulować. I wg Ciebie do tego jest jedno pokrętło?Spaced pisze:A czemu nie mozna zmieniac regulacji wzrostu?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości