[Pedały] shimano SPD

-=robert=-
Kontakt:

[Pedały] shimano SPD

Post autor: -=robert=- »

Witam, zakładam w tym dziale ponieważ w temacie pedałów wpinanych jestem kompletnie zielony :mrgreen:

Chcę kupić jakieś nie za drogie SPD. Mam następujące pytanie czy opłaca się dopłacać do DX-ów skoro za niemalże połowę ich ceny można mieć coś co w sumie nie bardzo sie różni. (ponizej linki do obydwu modeli)

http://rowerowy.com/czesci/pedaly/wpinane/spdm647

http://rowerowy.com/czesci/pedaly/wpinane/spdm424

oczywiście jestem świadom, że Dx-y mają lepszą oś, łożyska i są niby do zastosowań ekstremalnych natomiast te drugie sa do "wielu zastosowań" :wink: jednak rozchodzi mi się o działanie tego systemu. Niby w obydwu jest regulacja siły, dwustronne wiązania pod kątem 12,5 i coś tam jeszcze. więc w końcu gdzie te różnice, że cena niemalże 2 razy większa? Ma ktoś może jakieś doświadczenia w tej kwestii? Warto dopłacać (przepłacać)?

Dodam, że będą to moje pierwsze pedały wpinane i nie chcę wydac na to majątku bo nie wiem czy mi sie spodoba, jeśli sie w to wczuje to kiedys sobie sprawie coś lepszego :D
Lukasz12
Kontakt:

Post autor: Lukasz12 »

Jeżeli to Twoje pierwsze spd to zrób jak ja i kup te M424, jestem z nich zadowolony. Jak koniecznie będziesz chciał mieć z lepszego materiału to zamienisz na dx'y. ;)
-=robert=-
Kontakt:

Lukasz12 jak długo je masz? Nie łapia luzów na osi (łożyskach) bo to w końcu zwykłe kulki są? Nie zapychaja sie błockiem? Nie zdarzyło Ci sie jakies niechciane wypięcie? I jak w końcu z ich wytrzymałością na kamienie i inne takie? (sorry za "natłok" pytań ale chcę dokonać świadomego zakupu ;) )
Lukasz12
Kontakt:

Post autor: Lukasz12 »

na temat ich wytrzymałości Ci za dużo nie powiem, bo posiadam je od 2 miesięcy. Jak na pierwsze spd będziesz naprawdę zadowolony. Jeździłem już w błocie i jedyne z czym miałem problem to to, że raz musiałem przeczyścić bloki w butach od błota, same pedały nie zapychają się, klatka spełnia swoje zadanie. Co do "niechcianych wypięć" owszem zdarzyło mi się raz, ale jest to spowodowane tym, że miałem siłę wypięcia ustawioną na prawie minimalną , teraz już nie ma o tym mowy jak ustawiłem sobie tą siłę na mocniejszą. Znam paru użytkowników co mają te pedały 2 sezony i nie myślą dalej o zmianie. ;)
Snepi
Kontakt:

Post autor: Snepi »

Ja mogę śmiało polecić dx. Fajny zakres regulacji, nie zapychają się itp. :D
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Ja się przypnę do tematu. W spd jestem właściwie zielony. Czy bloki shimano się nie zmieniały? Tj. czy jak kupię stare pedały xt/xtr(pd-m747 np.) to nowe bloki i buty będą z tym współgrać czy nie bardzo?

Bo nie widziałem żeby ktoś sprzedawał z blokami, a nawet jeśli by sprzedawał to też nie wiem czy to obecnie jeszcze współgra.
karii111
Kontakt:

Re: [Pedały] shimano SPD

Post autor: karii111 »

-=robert=- pisze:Witam, zakładam w tym dziale ponieważ w temacie pedałów wpinanych jestem kompletnie zielony :mrgreen:

Chcę kupić jakieś nie za drogie SPD. Mam następujące pytanie czy opłaca się dopłacać do DX-ów skoro za niemalże połowę ich ceny można mieć coś co w sumie nie bardzo sie różni. (ponizej linki do obydwu modeli)

http://rowerowy.com/czesci/pedaly/wpinane/spdm647

http://rowerowy.com/czesci/pedaly/wpinane/spdm424

oczywiście jestem świadom, że Dx-y mają lepszą oś, łożyska i są niby do zastosowań ekstremalnych natomiast te drugie sa do "wielu zastosowań" :wink: jednak rozchodzi mi się o działanie tego systemu. Niby w obydwu jest regulacja siły, dwustronne wiązania pod kątem 12,5 i coś tam jeszcze. więc w końcu gdzie te różnice, że cena niemalże 2 razy większa? Ma ktoś może jakieś doświadczenia w tej kwestii? Warto dopłacać (przepłacać)?

Dodam, że będą to moje pierwsze pedały wpinane i nie chcę wydac na to majątku bo nie wiem czy mi sie spodoba, jeśli sie w to wczuje to kiedys sobie sprawie coś lepszego :D

Zależy do czego te pedały chcesz jak jakieś FR albo 4x bez wachania te tańsze. 3/4 światowej czołówki w 4x jeździ na nich i jakoś dają radę . Jak ma to być konkret DH wziąłbym raczej DX bo będą wytrzymalsze.
-=robert=-
Kontakt:

Dobra to przytulę te M424 na początek, zobaczymy jak będzie, nie jest to jakaś straszna kasa (jakby pomysł z SPD okazał sie niewypałem będzie łatwiej przeboleć). Teraz tylko buciory ;) możecie polecić coś fajnego tak w granicach 250zł? Fajnie by było jakby też dało się jeździć w tych butach na platformach, bo nie zamierzam się (tak na wszelki wypadek) ich pozbywać.
bart322
Kontakt:

Post autor: bart322 »

To moze chcesz uzywane?
Moge tanio opchnac VP-133, czyli podroby starych DXow od Wellgo.
Wtedy na pewno nie zaboli, jak spd okaza sie niewypalem.
Moge tez tanio dolozyc 661 Filter, rozmiar 42, byly 3x w gorach :P
U mnie wlasnie spd okazaly sie niewypalem :P
Jak cos, to pisz: bart322@gmail.com
ODPOWIEDZ