Skoro to napisałeś, to chyba ogarniasz, że Code 7 to zacisk Code z klamka Juicy 7, czyli lekki i mocny mix? A tarcze są ogólnodostępne w handlu. Ogólnie po tych Code gadanie o jakiś Elixirach i innych ledwo-zwalniaczach nie ma sensu. Chyba, że ktoś tanio The One/Sainty/Gustavy znajdzie :Proyal'ek pisze:Dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby wziąć Code 5 lub Juicy 7, chociaż jeśli zależałoby mi bardziej na mocy niż na wadze to nacisk na Code.
Ktory hamulec lepszy do DH?
-
- Kontakt:
KubaLaPL Moim problemem z R było między innymi to, iż:
- od nowości był zapchany jakimiś źdźbłami w tłoczku i działanie jego było okropnie wolne;
- bardzo szybko się grzał jak na hamulec gdzie na stronie producenta napisane jest, "do użytku m. in. DH";
- mnie jego praca nie powaliła, myślałem, że będzie znacznie lepszy;
Do Enduro może i się nada oraz "lekkiego" FR, ale do DH odradzam! To jest tylko moje zdanie.
- od nowości był zapchany jakimiś źdźbłami w tłoczku i działanie jego było okropnie wolne;
- bardzo szybko się grzał jak na hamulec gdzie na stronie producenta napisane jest, "do użytku m. in. DH";
- mnie jego praca nie powaliła, myślałem, że będzie znacznie lepszy;
Do Enduro może i się nada oraz "lekkiego" FR, ale do DH odradzam! To jest tylko moje zdanie.
Nie dziwi mnie to jakoś wyjątkowo. Jeśli płyn nawet w jakimś stopniu miesza się w hamulcu(np ciepły wędruje ku górze) to zdecydowanie jest go mniej w tej konstrukcji bez rezerwuaru.royal'ek pisze:bardzo szybko się grzał jak na hamulec gdzie na stronie producenta napisane jest, "do użytku m. in. DH";
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Elixiry R (185mm) lipa straszna (moc słaba) niby fr i dh ja bym to podpiął pod xc... Na początku problemy z wnętrznościami..poszły na gwarancje naprawili, drugi raz bym nie kupil. Przejechane maja jakieś 3tys po szlakach wiec coś mogę o nich powiedzieć. Elixirow R napewno bym nie polecał do cieższych zastosowań...
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Re: Ktory hamulec lepszy do DH?
ja na ace smigam teraz, hample jak narazie nie zawodza mnie, podobaja sie mi poniewaz nie ma opcji by klamka doszla do kiery... polecam ace i shimano 810 z tego bardizje mi odpowiadaja ace moze dlatego ze hayes.. avid jakos zawsze gumowy nei podobal mi sie isie juz nigdy na jego nie zdecyduje...
DH master najważniejsze , żebyś kupił hamulec z gwarancją i żeby to nie był Hayes
.
Code 5 to stosunkowo tani , bezawaryjny sprzęt do tego dość mocny. Nowy Elixir 3 też spokojnie da radę o ile nie ważysz ponad przeciętnie dużo (chociaż mam kumpla , który ostro śmiga na Juicy 3 a waży z pojazdem ponad 120 kg). Nowe Shimano też fajne , chociaż działanie SH kompletnie mi nie leży.
Większość użytkowników tego forum nie jeździ po naprawdę stromych trasach(żadna z ojczystych miejscówek DH taka nie jest), ani na tyle szybko żeby potrzebować "kotwic".

Code 5 to stosunkowo tani , bezawaryjny sprzęt do tego dość mocny. Nowy Elixir 3 też spokojnie da radę o ile nie ważysz ponad przeciętnie dużo (chociaż mam kumpla , który ostro śmiga na Juicy 3 a waży z pojazdem ponad 120 kg). Nowe Shimano też fajne , chociaż działanie SH kompletnie mi nie leży.
Większość użytkowników tego forum nie jeździ po naprawdę stromych trasach(żadna z ojczystych miejscówek DH taka nie jest), ani na tyle szybko żeby potrzebować "kotwic".