Gitara klasyczna

FilipP4
Kontakt:

Gitara klasyczna

Post autor: FilipP4 »

Witam chciałbym zacząć grać na gitarze klasycznej do wydania mam około 600zł na gitarę nie znam się praktycznie wgl. co polecilibyście do w tej kwocie kolega zaproponował mi coś takiego http://allegro.pl/wspaniala-gitara-klas ... 84434.html dodam jeszcze,że nie chce szybko zmieniać gitary chcę żeby starczyła na trochę. ;)
Sandwitch
Kontakt:

Post autor: Sandwitch »

Weź ze sobą jakiegoś ogarniętego znajomego ( który oczywiście gra od najlepiej jak najdłuższego czasu), idźcie razem do sklepu muzycznego i wybierzcie coś razem. Takich rzeczy nie ma sensu kupować przez neta (tzn. jest jeżeli najpierw zobaczysz jak to wygląda na żywo).
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Nie allegro... Idź z kimś kto ogarnia choć trochę. Na sprzedawców się nie zdawaj zbytnio jeśli nie masz pewności że jego pasją jest muzyka a nie jest tylko cieciem sprzedającym gitary. Będzie ci chciał wcisnąć cokolwiek byle dopinało budżet a de facto to są instrumenty. Pewna powtarzalność jest ale jednak każdy jest inny, szczególnie że w tej kwocie raczej na jakieś cuda na kiju nie licz.

Nigdy nie bierz tego czego nie miałeś w ręku i nie miałeś okazji sprawdzić. Owszem można i przez allegro czy ebaya trafić dobrze. Kumpel miał farta jak kupował japońskiego strata ale to była gitara ograna z roku '91 bodajże. Ale znacznie większe prawdopodobieństwo że dostaniesz gówno.

Poza tym nie to forum.
FilipP4
Kontakt:

Forum nie to ale dużo osób pewnie z tego forum się zna z resztą dział jest dobry pokazując link z allegro chodziło mi o model gitary znajomy grał od 3 lat taką właśnie mi polecił na tygodniu przejdę się do sklepu chociaż u mnie w mieście szału nie ma jeśli chodzi o tego typu sklepy. ;)
Rafcik
Kontakt:

Re: gitara klasyczna

Post autor: Rafcik »

aaa, nie interesuje cie moze gitara akustyczna? bo z tego co wiem wiele osob przechodzi z klasycznej na akustyka, z wzgledu na brzmienie, no i oczywiscie inna gra poprostu ;P Mozna kupowac przez internet tylko trzeba byc ogarnietym w tym chodzi mi o sklepy bo tylko są 2 sklepy w polsce co ogrywaja najpierw gitary i pozniej wysyłaja (z tego co szłyszałem, oczywiscie moge sie mylic), a nie losowa sztuke wysylaja. Jak sobie przypomne nazwy tych sklepów to dam znac, bo czasami lpeiej kupic cos lepszego przez internet niz, u siebie za 2 razy drozej heh ;) Albo jak masz blisko do jakiegos wiekszego miasta, to sobie obadaj sklepy muzyczne i potem je ogarnij :)
A tak od siebie to polecam Akustyka, jakos mi sie lepiej brzdekoli niz na klasyku ;)
http://rafcik.pinkbike.com/
LisuKrakow
Kontakt:

Post autor: LisuKrakow »

W wiekszych miastach tez nie ma mega wyboru w sklepach muzycznych ;p
U nas cos niby jest ale wchodzisz do sklepu i masz kilka gitar w danym przedziale cenowym, jak byl jeszcze wielki r'n'r to tam byl mega wybor, pozniej sklep przeniesli do centrum i zmniejszyli ze 30 razy i teraz nic nie ma :P
Sam kupowalem Gibsona SG przez allegro, tyle ze nowke pare lat temu, wiec mialem ta swiadomosc ze jak mi nie podejdzie zawsze moge odeslac.
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
dyabeu
Kontakt:

Post autor: dyabeu »

Jak najbardziej ok jest ta gitara z twojego linku. Ale najlepiej żebyś poszedł do sklepu zobaczył jak brzmi itp. Ja uczyłem sie na klasyku kupionego za 300 zł i nie zamieniłbym go na innego :)
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Przede wszystkim nie klasyk, tylko akustyk. Dużo lepszy dźwięk, gra się identycznie z taką różnicą że ma metalowe struny. Nie kupuj gitary przez allegro czy jakichś podrzędnych sklepów czy bazarów. Dobrze jest pójść np do Riffa, pogadać, zapytać się. Później się przespać z tym i podjąć decyzje czego ja naprawdę chce.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
963
Kontakt:

Post autor: 963 »

Puncu pisze:gra się identycznie
Raczej gra się zupełnie inaczej, bo te gitary do innego grania są przeznaczone. Dodatkowo klasyk ma sporo szerszy gryf.
Po za tym na początek weź sobie lepiej gitarę ze znacznikami progów na gryfie, w tej z linka nie ma, a to przydatne jest, jak się jeszcze na pamięć nie zna. W ogóle to najprzyjemniej się uczy na elektryku z jakimiś efektami, chociażby z kompa. Przede wszystkim zastanów czego chce się uczyć grać i pod tym kątem wybierz gitarę.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Szczerze na początek nie wydawałbym nawet 600zł. Kup taniego klasyka/akustyka i zobacz czy cie to kreci po pół roku bo 90% osób rezygnuje bardzo szybko.

Swoja droga co to jest lepszy dzwiek? Brzmienie to kwestia preferencji. Ja wole grac i słuchac klasyka. Nie każdy lubi szanty ;)
FilipP4
Kontakt:

Ja też własnie wolę klasyka nie polecajcie innych gitar,chciałbym kupić gitarę nie tak tylko na początek zobaczyć czy mnie to kręci,chciałem na dłużej już. :)
ODPOWIEDZ