Może ja się wypowiem, ponieważ sam użytkowałem go przez pewien okres
Na początku wakacji kupiłem e papierosa, za 100zl, wraz z 2 kartomizerami napelnionymi od nowosci liquidem marlboro gold + ladowarka. Model to byl Mild Pure. Roznice miedzy poszczegolnymi e papierosami tej firmy to jedynie dlugosc trzymania baterii, w moim wypadku spokojnie wystarczal na jeden dzien. (aczkolwiek w tygodniu nie palilem duzo, max. 10 papierosow).
Jest jeden model Milda, ktory jest ludzaco podobny do Volisha, czyli X6. I tak jak powiedzialem wyzej, nie rozni sie to niczym, procz trzymania baterii.
Dodatkowo w wyzszych modelach wystepuje atomizer i kartomizer, zamiast samego kartomizera. Sam dokladnie nie wiem, czym oba sie roznia, ale z tego co wiem, atomizer jest rozbieralny i wytwornik pary jest oddzielnie od watki, ktora sie nasacza liquidem.
Przed kupnem e papierosa, palilem ok. 3-4 lata, wiec niedlugo. Motywacja do jego kupna, to glownie brak pieniedzy oraz zaczepki rodzicow (jestem niepelnoletni). Czy bylem uzalezniony, nie wiem. Na pewno bylo to pewnego rodzaju przyzwyczajenie i moja psychika. Do tego dochodzilo towarzystwo, ktore palilo.
Zamiarem bylo palenie w tygodniu e papierosa, nie tracac pieniedzy na paczki, a w weekendy zwykle fajki. W sumie pomysl dobrze sie sprawdzal. Niestety, pewna sytuacja zmusila mnie do totalnego rzucenia papierosow (w tym rowniez "E"). Od ostatniego papierosa minely 2 m-ce i jest bardzo dobrze
Na pewno e papieros pomaga w rzuceniu, ale trzeba miec rowniez duzo samozaparcia i silnej woli, jak i psychiki, zeby rzucic zwykle. Dawka nikotyny wprowadzana dzieki e papierosowi do organizmu jest w wypadku mocnego liquidu (high) wystarczajaca wedlug mnie, zeby zaspokoic "raka".
Wystepuja w sumie 3 rodzaje "mocy" liquidow:
-high ok. 12-16 mg (w zaleznosci od firmy)
-medium ok. 8mg
-low 0-4 mg (jw.)
Co do kartomizerow, ich wymieniania, itd, sprawy maja sie tak. Mowi sie, ze kartomizer nalezy wymieniac ok. co tydzien, aczkolwiek u mnie sluzyly nieraz po miesiac

Wszystko zalezy od tego ile palisz. Gdy czujesz ze kartomizer jest juz "wypalony" zakraplasz go (w moim wypadku ok. 10 kropel) i jazda. Robisz tak poki, po doladowaniu nadal bedzie czuc spalenizne, wtedy wiadomo kupujesz nowy i zakraplasz go
To chyba tyle, jesli mialbys jeszcze jakies pytania, wal smialo
Pozdro
P.S. Nie doczytalem o pytaniu, na temat "ile wystarczy liquid". Mysle, ze w Twoim wypadku bedzie to ok. 2- 3 tygodnie (moze i miesiac)