DH/FR buty-cechy

typek99
Kontakt:

DH/FR buty-cechy

Post autor: typek99 »

Witam wszystkich forumowiczów.
Jakie powinny mieć cechy buty używane do DH/FR :?: Chcąc zakupić buty na rower w sklepie firmy np.Nike chciał bym wiedzieć co powinny zawierać by były dobre.
Sert93
Kontakt:

Post autor: Sert93 »

Z moich doświadczeń dość gruba podeszwa, żeby nie było czuć pinów na stopie, bo to nic przyjemnego. Do tego powierzchnia podeszwy nie płaska, chodzi mi o jakiś wzór który ma dość dużo rowków, żeby piny miały za co się "zaczepić" no i ani nie za twarda, bo nie będzie dobrze trzymać ani bardzo miękka, bo szybko piny ją "zjedzą".
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Musi być sztywna podeszwa, zwykłe buty takiej nie mają, może glany co najwyżej. Za najki i tak zapłacisz ponad 200 zł, więc nie widzę sensu ich kupowania, tylko weź coś normalnego, stworzonego z myślą o rowerach.
Z gówna bata nie ukręcisz.
typek99
Kontakt:

a nadawały by sie te buty?
http://allegro.pl/buty-fila-roma-new-2- ... 78278.html
miałem je kiedyś i nie za wygodne były gdyż miały bardzo sztywną "piętę".Podeszwe mają dość grubą,a do tego wzorki są.Nie jeździłem w nich na rowerze gdyż po chodzeniu w nich odłożyłem je i założyłem inne wygodniejsze,ale sądze że będą dobre na rower
KubaLa
moderator
Kontakt:

Fatalna podeszwa.
Poszukaj coś z typowych butów rowerowych...
Sert93
Kontakt:

KubaLaPL pisze:Musi być sztywna podeszwa, zwykłe buty takiej nie mają, może glany co najwyżej.
Co ty bredzisz człowieku, 90% rowerowego społeczeństwa śmiga w butach w których można chodzić normalnie po ulicach. Sam osobiście śmigam w Adasiach i bardzo je sobie chwalę.

Na Twoim miejscu kupiłbym coś sznurowanego, nie ufam rzepom.
typek99
Kontakt:

na razie szukam zwykłych butów ,które mogą sie nadać na rower.
http://allegro.pl/nike-isolate-rozm-42- ... 38815.html
http://allegro.pl/buty-sportowe-fila-fo ... 22699.html
nie za bardzo przebadam za butami typu "skate" ale tylko takie znalazłem z zwykłych
KubaLa
moderator
Kontakt:

Sert93 pisze:Co ty bredzisz człowieku, 90% rowerowego społeczeństwa śmiga w butach w których można chodzić normalnie po ulicach. Sam osobiście śmigam w Adasiach i bardzo je sobie chwalę.
Miałeś kiedyś w ręku jakieś buty przeznaczone na rower?
Te reeboki maja dobrą podeszwę:
http://allegro.pl/nowe-reebok-npc-rad-i ... 82566.html
I sie nie niszczą zbyt szybko.
pietruhen888
Kontakt:

Re: DH/FR buty-cechy

Post autor: pietruhen888 »

ja śmigam w butach Victory ktore można w Deichmannie za 80 zl kupic. dobrze trzymają sie pedałów, mają dość grubą podeszwę a i wytrzymałość jak na tą cene jest dość duża
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

Sert93 pisze:Co ty bredzisz człowieku, 90% rowerowego społeczeństwa śmiga w butach w których można chodzić normalnie po ulicach.
jak ktos tu bredzi to Ty-to,ze 90% tak robi to nie znaczy ze robi dobrze.90% kierowcow nie przestrzega przepisow ruchu drogowego,to znaczy ze nikt nie musi tego robic?
tez mialem podejscie ze zwykle buty z miekka podeszwa,po czym jak doswiadczylem trzymania butow pod platformy shimano to bylem w szoku,trzymalo sie to prawie tak dobrze jak moje spdy!
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
typek99
Kontakt:

ja śmigam w butach Victory ktore można w Deichmannie za 80 zl kupic. dobrze trzymają sie pedałów, mają dość grubą podeszwę a i wytrzymałość jak na tą cene jest dość duża

chodzi ci o te buty ? http://www.deichmann.com/PL/pl/shop/mar ... ki/victory
Sert93
Kontakt:

KubaLaPL pisze:Miałeś kiedyś w ręku jakieś buty przeznaczone na rower?
Nie miałem, bo nie widzę takiej potrzeby, nie doskwiera mi spadanie nóg z platform, ani ślizganie się, więc jaki jest sens?
piotrex pisze:jak ktos tu bredzi to Ty-to,ze 90% tak robi to nie znaczy ze robi dobrze.90% kierowcow nie przestrzega przepisow ruchu drogowego,to znaczy ze nikt nie musi tego robic?
Jak dla mnie mało trafne porównanie, ale ok. 90% tak robi, bo widocznie nie widzi potrzeby zmiany na coś lepszego, nie mówię, że gorszego, bo jest przeciwnie. Jeżeli ma kilka dobrych stówek niech kupuje fiveten, jak nie, to jak wyżej wymieniłem.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

Sert93 pisze: 90% tak robi, bo widocznie nie widzi potrzeby zmiany na coś lepszego
Sert93 pisze:Nie miałem
zostajac caly czas przy porownaniach motoryzacyjnych-jak mialem poloneza to tez nie widzialem potrzeby zmiany na lepsze,przeciez jezdzil..
skoro nie jezdziles/nie miales w rekach nawet,to na jakiej podstawie negujesz sens?lepsze wrogiem dobrego!

p.s. shimanochy kosztuja od 190zl (cena sklepowa,bez zadnego rabatu) w gore,wiec nie gadaj glupot..
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
szymon102
Kontakt:

Post autor: szymon102 »

Butów nie zmieniają bo większy lans w nike niż w dziwnie wyglądających 5.10 :D
typek99 Napisz gdzie i jak często będziesz ich używał. Jeśli dużo jeździsz na trasach bez wyciągu to wyprowadzanie w butach z twardą podeszwą może nie być wygodne (no ale bez przesady). Jeśli chcesz używać butów tylko na rower, a kasy Ci nie żal to tylko five teny, mają kilka uniwersalnych modeli, które ubierzesz do jeansów.
Buty za +/- 150zł - zwróć uwagę na podeszwę - miękka dobrze trzyma ale długo może nie wytrzymać. Może uda Ci się wyrwać tanio jakieś shimano.
Ogólnie tematów o butach było mnóstwo, możesz użyć szukajki.
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Ja w reebokach NPC Rad Plug II przesmigałem.
Ogolnie spoko tylko podeszwa mogła by być twardsza bo na konkretnych walnieciach o lądowanie potrafi nieźle dać po nogach :)

Generalnie przesiadam sie z nich na 5-10. jednak sztywna podeszwa jest konieczna.
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Ja swoje shimano sh-mp90 kupiłem nowe za 99zł, także warto szukać po allegro/sklepach.
A buty jednak lepiej mi pasują na rower niż np adio, dc czy inne no name w których jeździłem wcześniej. Raz że mają jezyk jednostronny przez co się bardzo fajnie układają, dwa podeszwa vibram lepiej się trzyma, 3 - modułowa podeszwa z wymiennym kawałkiem do zmiany twardości
Obrazek
(czarne - gąbka, białe plastik), dzięki temu but można lepiej dopasować.
Sert93
Kontakt:

Sert93 pisze:90% tak robi, bo widocznie nie widzi potrzeby zmiany na coś lepszego, nie mówię, że gorszego, bo jest przeciwnie.
piotrex pisze:skoro nie jezdziles/nie miales w rekach nawet,to na jakiej podstawie negujesz sens?lepsze wrogiem dobrego!
Czytanie ze zrozumieniem?
typek99 pisze:Jakie powinny mieć cechy buty używane do DH/FR
Wyraźnie napisałem jakie cechy z mojego punktu widzenia. To był wątek tematu.

Nie spinajcie się tak, po prostu zirytowało mnie to, że KubaLaPL, napisał, że zwykle buty się nie nadają, bo mają za mało sztywną podeszwę, co według mnie jest głupotą. Swoje już powiedziałem w tym temacie, koniec uczestniczenia w kłótni o nic z mojej strony, peace.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Sert93 pisze:napisał, że zwykle buty się nie nadają, bo mają za mało sztywną podeszwę,
Napisałem, ze nie warto wydawać 2 paczki na najki bo w tej cenie można kupić normalne buty na rower.
Sert93 pisze:co według mnie jest głupotą.
Wg. Ciebie może tak, tylko dziwnym trafem wszystkie buty na rower mają sztywną podeszwę.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Sert93 pisze:Co ty bredzisz człowieku, 90% rowerowego społeczeństwa śmiga w butach w których można chodzić normalnie po ulicach. Sam osobiście śmigam w Adasiach i bardzo je sobie chwalę.
Kiedyś 90% ludzi jezdziło na wąskich kierach, z wysokim, supportem, 25kg rowerach i uwazało, ze opony 3.0 to jest to. Chcesz do tego wrócic? Zwykłe skejtowe buty sa dobre na warszawe i równe traski ale w górach idzie sie zabić. Nawet miałem model 5.10 bez sztywnej podeszwy (moja wlasna durna przeróbka, nie pytaj) i to był koszmar.

Szczerze jak masz zamiar juz kupowac buty specialnie na rower to tylko 5.10. Nic innego. Drogo ale to jeden z najlepszych zakupow jesli chodzi o stosunek cena/jakość. Przebija je tylko chyba szeroka kiera i dobra opona.
ODPOWIEDZ