Wybór hebli Avid Code 2011 czy Shimano Saint ? Co radzicie ?

DawidFR
Kontakt:

Wybór hebli Avid Code 2011 czy Shimano Saint ? Co radzicie ?

Post autor: DawidFR »

Stoje przed wyborem hebli i zastanawiam się między Avid Code 2011 a Shimano Saint. Które z nich radzicie wybrać ? Jakie mają plusy i minusy ?
Dodam że w gre wchodzą tylko i wyłącznie te dwa modele, dlatego prosiłbym nie porównywać ich do innych.
Z góry dzięki za porady :)
Yncy
Kontakt:

Post autor: Yncy »

Dwa tygodnie temu stałem przy tym samym wyborze. Kupiłem Code'y ze względu na to, że Shimano podniosło swoje ceny o 15 %, i cena nowych Saintów była taka sama jak Code'ów z tarczami. Z racji tego, że w zestawie były tarcze wybrałem Code'y, pomimo że bardziej pasowałyby mi Sainty (wygląd, łatwość, bezawaryjność).

Myślę, że heble tej klasy są porównywalne. Siły obu nie brak, Saint wygrywa bezawaryjnością, dostępem części zapasowych i przede wszystkim łatwością odpowietrzania. Code natomiast jest górą pod względem regulacji i modulacji (zależy dla kogo), zalany jest DOT'em, co pozwala na pracę w minusowych temperaturach (dla mnie wielki plus).

Wybierając hamulec zastanów się, czy są Ci potrzebne nowe tarcze, ew. które bardziej podejdą Ci do gustu (klamka Avida czy Shimano). Myślę jednak, że hamulce tej klasy są już na takim poziomie, że bez względu które weźmiesz będziesz zadowolony.

Kupujesz nówki ? Poczytaj inne tematy, w których wszystko zostało już jasno przedstawione.
Cubus5
Kontakt:

Post autor: Cubus5 »

Testowałem niedawno Code 2011 i w suchych warunkach i w totalnym bagnie i muszę powiedzieć że mocy sporo a modulacja miodna. Saint wg mnie ma troszeczkę więcej mocy przy mniejszej modulacji. Na plus dla Sainta bezawaryjność (chociaż już 3 osoby mi się skarżyły na wyciek płynu z klamki) co w przypadku Avida bywa różnie. Osobiście wybrałbym Code jeszcze raz.
Rajsing 2011 http://www.pinkbike.com/photo/7198816/
gg:1037908
k1kaka
Kontakt:

Post autor: k1kaka »

Polecam code co prawda byłem na nich dopiero dwa razy w lesie ale moc nawet nie dotarte mają ogromną. I mi osobiście bardziej pasuje klamka avida niz shimano.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Saint nie ma też tak twardych klamek jak avid co niektórym może przeszkadzać. Jak dla mnie to kwestia głupiego przyzwyczajenia, w jednym rowerze mam sainty, w drugim juicy i na obu w sumie dobrze mi się jeździ.
DawidFR
Kontakt:

Mi też bardziej odpowiada Code i wyglądam i modulacją oraz tym że ta klamka jest taka jak we wszystkich Avidach, nie lubie miękkich tak jak w Shimano.
Ile warto dać za te heble według was ?
Oczywiście używane ale w stanie BDB, bo jak wszyscy wiemy na chwile obecną nie ma ani tych ani tych na allegro i nie tylko...
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

Cubus5 pisze:Saint wg mnie ma troszeczkę więcej mocy przy mniejszej modulacji.
Dokładnie odniosłem takie samo wrażenie. Mimo to zdecydowałem się na Saint'a i wyboru nie żałuję. Od siebie bardzo polecam Saint'a - bezawaryjny, bardzo mocny hamulec o dobrej modulacji.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Saint bo juz sprawdzony i bezawaryjny. Z avidami sie rózne rzeczy działy.
DawidFR
Kontakt:

Jeśli pokażą sie jakieś Sainty w BDB stanie to ile wg was można za nie dać, żeby nie przepłacić ? Bo zauważyłem że Saintów jest bardzo mało a jak się już pojawi to ludzie głupieją i wystawiają kosmiczne ceny...
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

Spaced pisze:Saint bo juz sprawdzony i bezawaryjny. Z avidami sie rózne rzeczy działy.

Ja ciagle spotykam sie z tym ze ktos ma problemy z Saintem nie z code (to z Elxirami do xc ktore sa stosowane przez wielu w dh sa problemy)
Do tego twardosc i ksztalt klamek w Code na +, nie zastanawial bym sie nawet
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Jakie? Znam na prawde niewiele osób, ktorym cos sie działo z saintem wzgledem ilosci ludzi, którzy je maja.
luke_
Kontakt:

Post autor: luke_ »

Mam u siebie Sainty. Przez sezon zaliczyłem nie mało różnych gleb i działają dokładnie tak samo idealnie jak na początku sezonu.

Jeśli kiedykolwiek będę zmieniał to na nowsze Sainty :)

Co do Avidów - z Code porównania nie mam, więc się nie wypowiadam.
Ale po moich doświadczeniach z Elixirami CR i to wcale nie w DH - Avidów nie kupię.
DawidFR pisze:Bo zauważyłem że Saintów jest bardzo mało a jak się już pojawi to ludzie głupieją i wystawiają kosmiczne ceny...
Nie dziwię się, bo swoich też bym nie sprzedał.
HCC Components - z dumą wyprodukowane w Polsce
www.hcc-components.pl
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

jak Ci brak modulacji to robisz upgrade sainta do nowego sainta :D

Pewna seria prawych klamek 810 miała problemy z uszczelką na tłoczku... ale na gwarancji bez najmniejszych problemów były/są wymieniane.
Tak czy siak to jest odsetek.
Co do tego ze nie ma ich na allegro... prosta sprawa jak sie nie sypią to sie nie sprzedaje :)

Tu masz moje sainty po Upie :)
Obrazek
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

off_road pisze:Tu masz moje sainty po Upie
Bardzo ciekawy up. Jaka różnica w mocy/modulacji? Jakiś zysk wagowy?
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Banan725135650 pisze:Mimo to zdecydowałem się na Saint'a i wyboru nie żałuję. Od siebie bardzo polecam Saint'a - bezawaryjny, bardzo mocny hamulec o dobrej modulacji.

Jak długo masz sainta, że piszesz o jego bezawaryjności? ;)

Ja miałem łącznie 4 sztuki. Mój pierwszy komplet składał się z lekko używanego tyłu i z nowego przodu. Używałem ich około półtora sezonu, potem sprzedałem koledze, który jeździ do dziś. To były sainty z pierwszego wypustu, jak jeszcze mało kto je w ogóle miał - trzymają się bardzo dobrze do dziś. Teraz mam następny komplet który używałem przez cały ten sezon - miałem mały problem z oboma klamkami bo lekko mi się pociły z okolic tłoczków, jednak nie traciły na twardości klamek, nie zapowietrzały mi się. Teraz bezproblemowo dostałem nowe klamki, zobaczymy w sezonie czy coś się zmieni. Ogólnie z hamulców jestem bardzo zadowolony, chętnie przetestuję nowy model jak tylko się pokaże w sklepach.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Banan725135650 pisze:Bardzo ciekawy up. Jaka różnica w mocy/modulacji? Jakiś zysk wagowy?
Komplety:
Saint 810 - 266g
XTR 988 - 196g

Tu masz wyczerpany temat o zmianie klamek :)

http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... t&start=38

kruca jakiś taki na biało sie link zrobił xD
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
zetek
Kontakt:

Post autor: zetek »

Cały sezon przejeździłem na Saincie. Muszę przyznać, że mocy mu nie brakuje, modulacji zresztą też. Nie miałem z nim żadnego problemu, bezobsługowy. Kilku moich kumpli też ma Sainty, jedni chwalą, drudzy narzekają, bo to uszczelka strzeliła, tu się sam zapowietrzy, miękka klamka itp.
http://zetekfr.pinkbike.com/
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Z tych dwóch to tylko saint - na kolanie przeserwisujesz w razie "w", ale to raczej nie możliwe... Avidów z całego serca NIENAWIDZE !
ODPOWIEDZ