ACTA - co wy na to ?

F4rr3ll
Kontakt:

ACTA - co wy na to ?

Post autor: F4rr3ll »

Pytanie jak w temacie - co sądzicie o tej wspaniałej i korzystnej dla wszystkich ustawie ?
Sert93
Kontakt:

Post autor: Sert93 »

Cenzura internetu. Media już mają, czas na internet...
FilipP4
Kontakt:

Post autor: FilipP4 »

Mam nadzieje,że nic z tego nie będzie,anonymous robi swoje,już rozwalili stronę sejmu,myślę że na tym się nie skończy, ;) A tak wgl. podpisz petycje,
Sert93
Kontakt:

Podpisywanie gówno da, trzeba wyjść na ulicę.

http://www.facebook.com/events/323468437693209/

Co dzieje się na bieżąco:

http://twitter.com/AnonymousIRC

https://twitter.com/AnonymousWiki
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

Nie rozumiem spiny, przeciez jak to wejdzie to bedzie kwestia 2 miesiecy zanim to wycofaja. Internet to ogromne zrodlo dochodow, po wprowadzeniu tego dochody zmaleja, cenzura sprawi ze freenet zacznie byc bardziej popularny, a tego niestety panstwo nie jest w stanie kontrolowac (tor, onion routing itp.). Wtedy ktos zda sobie sprawe ze to nie byl wcale taki dobry pomysl ;).
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

morthias pisze:Wtedy ktos zda sobie sprawe ze to nie byl wcale taki dobry pomysl
Nikt sobie nie zda żadnej sprawy bo takie ustawy i regulacje nie są tworzone z powodów jakie są ludziom przedstawiane.
Sert93
Kontakt:

http://www.youtube.com/watch?v=h1fJYlQ9iJY

Myślę, że wnosi trochę do tematu.
tomko
Kontakt:

Post autor: tomko »

Sert93 dla mnie ten filmik wnosi same wątpliwości. Na przykład "utwór nie został skradziony bo nie został nikomu odebrany", czyli kopiowanie muzyki, filmów, gier jest ok? Nie wiem czy te całe ACTA by mnie ograniczyły. Przekona mnie ktoś, że to to jest be? Przykłady w filmiku wstawionym przez kolegę Sert93 mają miejsce w codziennym życiu ale nie o to chodzi chyba w tym całym przedsięwzięciu żeby sprawdzać czy ktoś ukradł przepis pana Makłowicza czy, że w tle jakiegoś filmiku który wstawiam na YouTube leci jakiś kawałek którego nie można udostępniać, więc należy nam się kara, nie? Dotyczy to chyba poważniejszych spraw, tak?
Jak dla mnie (na podstawie wyjaśnień z tego filmiku czym jest ACTA) to ktoś chce od razu internautom wmówić, że to jest złe, za mało konkretów. Zaznaczam, że nie staję po żadnej ze stron tylko chcę wiedzieć o co chodzi i jak mnie to dotyczy. Tymczasem sesja jest i ważniejsze problemy ;p
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

"Jak to miło mieć mikrofon
Przyczepiony za sedesem
Żeby zawsze mocz oddawał
Zgodnie z partii interesem"

Dotyczy Cię tak, że nie po to nasi dziadkowie, pradziadkowie itd. walczyli o niepodlegość, żeby ktoś nam teraz w dupę zaglądał i decydował co mogę zobaczyć/zamieścić w necie, a czego nie. Dziwny jesteś jak Ci się to podoba.

http://www.po-land.pl/wp-content/upload ... /acta2.jpg
pietryna
Kontakt:

tomko pisze:Dotyczy to chyba poważniejszych spraw, tak?
To jest właśnie to o czym jest mowa na samym początku. Ta ironia że przecież wszystko będzie fajnie, nie będzie kopiowania twórczości itp.
Uświadom to sobie że nie dotyczy.

A piractwo komputerowe nie jest kradzieżą. Jest piractwem. To też wypadałoby sobie uświadomić. To że ktoś w ten sposób to określił(pirat = złodziej/bandyta) nie ma nic do rzeczy.
Litera
Kontakt:

Post autor: Litera »

tomko tak w skrócie, jeżeli wejdzie ta ustawa każdy Twóch ruch będzie monitorowany, łącznie z prywatnymi rozmowami, każdy nawet najmniejszy przejaw złamania jakiejkolwiek licencji przez Ciebie będzie musiał być zgłoszony odpowiednim służbom przez dostawcę internetu bo inaczej on ma kłopoty. Pomijając to że przykładowo za linki do filmów na tym forum już jest to łamaniem licencji i forum jak i strona zostaje wyłączona, to samo tyczy się facebooka, wikipedii czy youtube...
luke_
Kontakt:

Post autor: luke_ »

Litera, a kto pokryje koszty monitorowania każdego ruchu tomka? :)

Coś mi się wydaje że film "Teoria spisku" i tym podobne pierdoły stały się zbyt popularne w internecie. I zastanawiam się która ze stron zarabiających gigantyczną kasę na piractwie i łamaniu praw autorskich przez swoich użytkowników tak bardzo wspiera (żeby nie powiedzieć "lobbuje") ruch przeciwko wszelkim próbom uporządkowania tego.

Tak naprawdę to obie prawdziwe strony tego sporu mają nas zwykłych użytkowników głęboko w dupie a chodzi po prostu o gigantyczną kasę.
To piracka mafia (bo już na równi z biznesem narkotykowym piractwo jest objęte działaniami mafii) próbuje w desperacki sposób zmanipulować użytkowników przedstawiając im jakieś chore wizje.
Wszelkie informacje o obozach i tym podobne sensacje pochodzą z tak niewiarygodnych źródeł że każda myśląca normalnie osoba pominie te wiadomości i nie będzie na takie śmieci zwracać uwagi.

W tej chwili nie ma problemu z kontrolowaniem czegokolwiek. Jakakolwiek ustawa tego nie zmieni dla normalnych użytkowników.

Takie jest moje zdanie.

Twierdzicie że zamkną fejsbuka? Chciałbym zobaczyć jak ktoś zarzyna kurę znoszącą dla wszystkich złote jaja :)
Już dla tego samego wartoby poczekać aż to wejdzie w życie - ale nawet jak wejdzie, nie ma możliwości żeby czarne apokaliptyczne scenariusze się sprawdziły.

Takie samo gadanie było przy wprowadzaniu kamer monitoringu w miastach. I co? Okazało się że nic. Nikt nikogo nie kontroluje, nic wielkiego się nie dzieje.

Trzeba pamiętać że pewien poziom piractwa jest dobry i pożądany dla przemysłu. I firmy o tym doskonale wiedzą.
HCC Components - z dumą wyprodukowane w Polsce
www.hcc-components.pl
Sert93
Kontakt:

Jak dla mnie sprawa praw autorskich i piractwa w sieci to tylko przykrywka.
luke_
Kontakt:

Post autor: luke_ »

Za dużo filmików w internecie zrobionych przez jakiś fantastów oglądasz :)
HCC Components - z dumą wyprodukowane w Polsce
www.hcc-components.pl
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

A ja Wam mówię, to już było..
http://www.youtube.com/watch?v=jw35QwKu ... re=related
morthias pisze:Nie rozumiem spiny, przeciez jak to wejdzie to bedzie kwestia 2 miesiecy zanim to wycofaja. Internet to ogromne zrodlo dochodow, po wprowadzeniu tego dochody zmaleja, cenzura sprawi ze freenet zacznie byc bardziej popularny, a tego niestety panstwo nie jest w stanie kontrolowac (tor, onion routing itp.). Wtedy ktos zda sobie sprawe ze to nie byl wcale taki dobry pomysl ;).
Pozornie może zniknie, ale zostawią sobie furtkę żeby Cię inwigilować, bezkarnie inwigilować...
pietryna
Kontakt:

luke_ pisze:
Litera, a kto pokryje koszty monitorowania każdego ruchu tomka?
Ty i każdy inny tak jak pokrywasz to co marnują rządzący, leczenie ludzi których nigdy nie spotkasz, zasiłki dla nierobów co otrzymaną tonę węgla sprzedadzą i kupią za to wódkę i mnóstwo innych rzeczy. Jak już zabierane jest człowiekowi ~75% dochodów to dodatkowe 5-10% nie zrobi różnicy.
luke_ pisze:Twierdzicie że zamkną fejsbuka?
Nie zamkną ale facebook jako największa na świecie baza danych o ludziach ma możliwości egzekwować to prawo. A jeśli faktycznie prawdą jest to co zostało przedstawione, tj. że ISP będzie miał obowiązek cię kontrolować to facebook się do tego idealnie nadaje.
Tzn. ISP nie będzie w prost miał obowiązku cię kontrolować ale w momencie kiedy na niego zostanie przerzucona odpowiedzialność karna i finansowa za to co ty robisz w sieci to jak myślisz? Nie zacznie kontrolować? Na pewno nie... dlaczego miałby to robić, prawda?
ruwenzori
Kontakt:

Post autor: ruwenzori »

Strona sejmu wciąż nie działa. Anonymous jest mocny, w sumie to ich podziwiam, że potrafią zhakować stornę FBI, Paypal'a, MasterCard, Sony i MFW.
ODPOWIEDZ