Wybór hebli Avid Code 2011 czy Shimano Saint ? Co radzicie ?

DawidFR
Kontakt:

Post autor: DawidFR »

W takim razie pewnie będe polował na Sainta, jak sam nie kupie i nie przetestuje to wiedział nie będe, bo każdy lubi co innego :D Ja od zawsze śmigałem na Avidach i byłem z nich bardzo zadowolony, zero problemów, ładnie wyglądają i ta super twarda klamka, normalnie poezja ! :) . Jak mi nie podejdą to będą na sell :)
Pomarancza!
Kontakt:

Post autor: Pomarancza! »

Od Kiedy Shimano ma miękkie klamki ? bo nie ogarniam ? Shimano i Hayes to chyba hamulce, które mają najtwardsze klamki, owszem miałem 4 sainty już ogolnie, pierwsze 2, miałem bardzo zle odpowietrzone i tu przyznam klamka była baardzo miękka, ale po dobrym odpowietrzeniu klamka była strasznie twarda !. To było jakiś rok temu,i wtedy sprzedałem hamulce razem z rowerem, nastepnie składałem nowy rower i powiedziałem sobie : "no dobra to może teraz spróbuję code 2011 " i co..., załamałem się strasznie, moc była bardzo średniawa,coś jak w elixirach, ta klamka była taka "gumowa" jak to często bywa w Avidach, a hamulce były na pewno dobrze odpowietrzone, jakby tego było mało w obydwóch klamkach zacięły mi się regulacje pad contact, i trzeba było wysyłać hamulce na gwarancję.Również wczesniej miałem Avid code 2009,i też się sypały strasznie, dopóki nie wymieniłem klamek na Juicy 7.Teraz obecnie zakupiłem znowu Sainty i myślę, że przy tej marce zostanę na bardzo długo, bo przede wszystkim jest bez obsługowy, ma ogromną moc i świetną modulację, teraz jeszcze dołozyłem tarcze XT "IceTech", ale coś wiecej o ich działniu będe mogł powiedziec dopiero w sezonie..
DawidFR
Kontakt:

Od zawsze, tu nie chodzi o zjawisko zapowietrzenia tylko w Shitmano cała klamka od samego początku chodzi tak miękko i z oporem. W avidach klamka idzie bez oporu i jak się zatrzymuje to jest twarda.
Prosze tylko nie porównuj mi tu Hujesów... bo to porażka.
Kumple mają i Sainty i Code i żaden z nich nie narzeka na nie a jeśli chodzi o to jak się spisują, to moce mają bardzo podobne z tym że Code mają lepszą modulacje.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Saint ma tą wadę wg mnie że jak wciska się klamkę to trzeba najpierw pokonać opór elementów. Tak jakby wciskając klamkę do pewnego momentu czuć zwiększający się opór a od jakiegoś punktu następuje takie jakby "kliknięcie" i dźwignia idzie już dalej płynnie.
DawidFR
Kontakt:

Zgodze się z Pietryną, właśnie coś takiego ma Shimano nie tylko Saint...
Pomarancza!
Kontakt:

Post autor: Pomarancza! »

Ja nie porównywałem tutaj Hayesów, tylko napisałem,że maja twardą klamkę,a z tego co widzę jak piszesz, to chyba nie wiesz do końca co to jest twarda klamka...,bo wnioskując z Twojej wypowiedzi jest to klamka, która ma krótki skok.Dobra ale skończmy się tutaj kłocic czy coś. Teraz kupiłem Sainty już po tej drozszej cenie 650 zł sztuka i mnie kurde dziwnie zaskoczyły, bo nie czuję w ogolę tego oporu na początku, a w moich poprzednich to czułem, dziwna recz, teraz klamka działa naprawdę świetnie, dopiero gdy przekręci się free stroke, czuć trochę ten opór na początku, ale ja jeżdze z rozkreconym na maxa, bo lubię dobrze czuć hamulec i mieć dobrą modulację ;)
matin89
Kontakt:

Post autor: matin89 »

Podłaczam się do pytania. Mam do wyboru hamulce Formula The One 2010 i Avid Code R 2011. Ktore lepsze, mniej awaryjne i ktore maja lepsza sile hamowania i modulacje ?
DawidFR
Kontakt:

Jak już to Avid Code bez R bo ma lepsze klamki.
Formula The One uzyskała ponoć miano najlepszego hamulca do DH/FR jednak ja się nie mogę wypowiedzieć na jej temat bo nigdy nie miałem okazji przetestować.
A Saintów lub Hope nie bierzesz pod uwagę ?
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

O obu niewiele wiem ale po moich doświadczeniach z avidem w ciemno wziąłbym formulę.
Roman_Maxx
Kontakt:

Wybór hebli Avid Code 2011 czy Shimano Saint ? Co radzicie ?

Post autor: Roman_Maxx »

Jak ktoś nie lubi miękkich klamek, to kupuje kable hydrauliczne w stalowym oplocie by EBC i po bólu. I tak moim zdaniem Sainty serii 810 mają o klasę lepszego fila (czucie hamowania) niż jankeskie Cody, ważące tyle co famerska stodoła w Alabamie!
Kontakt:

Post autor: matin89 »

Saintow nie biorę pod uwagę bo ciężko je dostać w fajnej cenie, hope też. Jedynie mam wybór The One 2010 a Avid Code R 2011. A jak z formulą, nie ma zdnych problemow z nimi ? Uszczelki nie puszczają? I jak z odpowietrzeniam tych hamulców ?
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Roman_Maxx pisze:jankeskie Cody, ważące tyle co famerska stodoła w Alabamie!
...w odróżnieniu od superlekkich Saintów ;)
piotrmarch
Kontakt:

Post autor: piotrmarch »

The One miażdżą system. Ogromna moc i wystarczająca modulacja. Odpowietrzanie wygląda tak jak w avidach. O uszczelki itp nie masz się co martwić, to jest high-end made in italy;) Chyba, że często glebisz - kumpel przy kłodzie wygiął klamkę, później na gorąco odgiął i tak jeździł przez jakiś czas, ale ostatnio zaczyna pękać.
Roman_Maxx
Kontakt:

Las3k_91 Ldz nie wiem czy ważyłeś ale Cody to obecnie najcięższy zestaw hamulcowy na rynku - cięższy od Gustava - nie liczę włosko-chinskich erzaców
Kontakt:

Post autor: Cubus5 »

Roman_Maxx coś ci się pomyliło, Code to jeden z najlżejszych 4 tłoczkowych hebli na rynku:
Wagi:
Code P 272,4g
Code T 285g

Saint P 329g
Saint T 342g

Ace P 292g
Ace T 310g

Tech M4 P 278g
Tech M4 T 290g
Rajsing 2011 http://www.pinkbike.com/photo/7198816/
gg:1037908
Roman_Maxx
Kontakt:

Jasne, jasne, tylko nie przepisuj PR zaklęć z broszury marketingowej, tylko w realu na wadze zobacz, Code jest cięższy od Gustava z kablem hydraulicznym w stalowym oplocie GoodRidge o jakieś 45gram. Mówię o hamulcach działających i napełnionych, gotowych do jazdy.

Post autor: ak47 »

jakby ktoś miał wątpliwości ile waży Code R:
https://lh6.googleusercontent.com/-eeNs ... 520001.jpg
Roman_Maxx
Kontakt:

Re: Wybór hebli Avid Code 2011 czy Shimano Saint ? Co radzic

Proszę bardzo Saint M810 z kablem w stalowym oplocie i stalowymi końcówkami (nie alu) waży gotowy do jazdy 298gram.

I z tego co wiem, to można jakby ktoś chciał zdjąć jeszcze 27gram wymieniając śruby na tytanowe i końcówki kabla hydraulicznego na aluminiowe. O wymianie kabla na kewlarowy lekki przewód hydrauliczny nie wspomnę?, bo jakby Saint miał taką gumkę tylko z samego PCV jak Avid ma w roli kabla hydraulicznego, to byłby lżejszy od Code T - ale ja się z takie kabelki z plastiku dawno przestałem bawić
Załączniki
Sant M810.JPG
Kontakt:

Post autor: Cubus5 »

Roman_Maxx pisze:Jasne, jasne, tylko nie przepisuj PR zaklęć z broszury marketingowej, tylko w realu na wadze zobacz, Code jest cięższy od Gustava z kablem hydraulicznym w stalowym oplocie GoodRidge o jakieś 45gram.
Sicklines nie kłamie, popatrz sobie na zdjęcia.
Rajsing 2011 http://www.pinkbike.com/photo/7198816/
gg:1037908
ODPOWIEDZ