nie zdradzę ocenicie na końcu.oski 34 pisze: Swoją drogą... jaki będzie kolor ?
Częsci do rower cycletool Proszę o pomoc
Bedziesz mial i tak swoje zdanie, ale Spaced ma racje, tylko zle porownanie przytoczyl. Tego co kupiles napewno nie mozna porownac do luksusowego japonca, nawet rozbitego. To tak jakbys mial do wyboru sprawne, nowe ladne auto kompaktowe i starego rupiecia do kasacji za te same pieniadze i wybral to drugie! Za mniejsze pieniadze mozna miec cos duzo lepszego, a raczej lepiej nadajacego sie do tego co chcesz robic. Podziwiam zapal, chociaz nie wiem czy nie jest to bardziej niechec do przyznania sie do bledu- wydania nie malej kwoty na cos co jest gowno warte. Masz racje, sam decydujesz co robisz ze swoimi srodkami ale naprawde szkoda Twoich pieniedzy i pracy 

-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Rzygam już tym tematem bo czytam "od deski do deski" , nie nie rzygam dlatego że koleś robi coś głupiego ( może i robi ) tylko przez wasze komenty. Do tej pory się nie odzywałem bo nic do tematu nie wnosiłem, ale naprawdę dajcie już siana. Pewnie gość już po 10tym czy 20tym poście w stylu " to głupie, zabijesz się" zrozumiał że palnął głupotę z tym rowerem ale postanowił że go zostawi ( rower ). Jego sprawa, chciał nam pokazać że potrafi coś zrobić i wg mnie potrafi;) Fajny temat byłby gdyby nie kilku osobników;/ No ale nic, ja tam czekam jak złożysz "to coś"
Pozdro!!!
tak na marginesie to chyba nie najgorzej to pospawał

tak na marginesie to chyba nie najgorzej to pospawał

Własnie problem taki, że moim zdaniem nie potrafi. Tak czepiam sie ale wspawki ze sztywniejszego alu osłabiają konstrukcje, nie wzmacniają.bazooczyskoDH pisze: Jego sprawa, chciał nam pokazać że potrafi coś zrobić i wg mnie potrafi;)
Pisze tutaj min. dlatego, padaja tu komentarze, że sie da. Niestety na obecnym etapie ta rama nie jest sukcesem ani ekonomicznym ani konstruktorskim. Jedyne czego nalezy gratulować to uporu chociaż nie wiem czy chęc do przebijania muru głową jest cechą, która pomaga w życiu. Wzorując sie na nim ludzie po prostu zrobia krzywde. Forum nie jest tylko do klaskania na każdy szalony pomysł. Czasem dobrze kiedy ktoś człowiekowi durny pomysł wybije z głowy (sam miałem pare, a pare razy żałuje ze nikt mi nie powiedzial ze to durnota)
Zupełnie inaczej odniósłbym sie gdyby rame spawal, ktoś kto wie co robi i nie marnował czasu i kasy na sprzet, ktory i tak bedzie słabszy niz kupiony na allegro. Swojego czasu pamietam gościa z rolką w starym radicalu czy przeróbke krossa signa na wiecej skoku i mniej degresywny i takie rozwiazania nalezy chwalić bo poprawiały takie sobie konstrukcje. Na razie widze gównianą konstrukcje i psucie jej jeszcze bardziej poprzez przesztywnianie jej na wzmocnieniach.
@ Klexuh - Chińskie auto, nie japońskie

no to wypowiedz się o swojej wiedzy na temat wzmocnień jakbyś nie zauważył to zostały wzmocnienia wspawane w miejsach gdzie są spawy dzięki czemu konstrukcja jest teraz nie do urwania. Nie wiem co Ci sie nie podoba w tym a te twoje pieprzenie bo inczej nie da się tego nazwac o sztywniejszych wspawkach juz mnie powoli za przeproszeniem wku*** bo powiedz mi drogi inżynierze co w tym jest złego ? a może zacznijmy od tego co wiesz na ten temat ? może robisz takie sprawy na co dzień co ? tak sie składa ze ja w tym grzebie od lat. Rama seryjnie jest niepomyślana mufa jest za słabo umiejscowiona.Teraz wszytsko jest zrobione tak jak powinno być i nie odpadnie ani nie pęknie na pewno. Swoją drogą mogę się zalożyć ze jak by jakaś firma wypusciła teraz rower na takiej ramie tylko widniał by na niej napis ;kona; czy coś lepszego nikt nie powiedział by ani słowa bo to przecież firmowe. Zdziwił bys się jakbyś zobaczył ile juz ram bylo w naprawie i to nie tylko chińskich jak to ładnie nazywasz a i ramy ktm'a sie zdarzały. Może zrób cos sam chętnie ocenimy skoro masz taką duża wiedze na ten temat.
Wzmocnienia zrobiłes z innego stopu niż jest rama. Przez co wzmocnienie jest sztywniejsze niz rama. Zgadnij gdzie pojawia sie naprężenia? Dziwi mnie, że tak "doświadczona" osoba jak ty tego nie wie.Wolan pisze:no to wypowiedz się o swojej wiedzy na temat wzmocnień jakbyś nie zauważył to zostały wzmocnienia wspawane w miejsach gdzie są spawy dzięki czemu konstrukcja jest teraz nie do urwania.
Chłopie krótko na tym hejterskim forum siedzisz jak myslisz, ze to prawda. Ta rama jest obrzydliwa i ma idiotyczną geometrie. Logo czy nie logo. A kona za gówniane ramy miała pojazdy długo.Wolan pisze:Swoją drogą mogę się zalożyć ze jak by jakaś firma wypusciła teraz rower na takiej ramie tylko widniał by na niej napis ;kona; czy coś lepszego nikt nie powiedział by ani słowa bo to przecież firmowe.
A co do mnie. Nie zajmuje sie spawaniem ale od dziecka przebywam w kręgach inzynierskich za sprawą rodziny ale nawet jakbym był spawaczem to nie spawalbym takiej ramy. Ba nie kupiłbym zadnej pekniętej ramy na spawanie samemu bo wiem, ze nie osiagne takiej wytrzymalości/wagi jak przy orginalnym projekcie.
nie nie pojawią się(nie na tak małej powierzchni(rurki wspawane są ze starej ramy od roweru co mi zostały). Nię będe dlużej cągnął z Toba dyskusji na ten temat bo to do niczego nie prowadzi. Kolego Spaced nie chcę się z Tobą wykłucać bo to naprawedę nie ma zadnego sensu odpuść sobie i omiń mój temat ok ? tak będzie prosciej, Ty wiesz swoje ja wiem swoje i niech tak zostanie tak Swoją droga patrzę sobie na Twoje sprzęty gratuluje dorobku rowerowego, są piekne.
Daj mi juz spokój ok ?
Daj mi juz spokój ok ?
Spaced...
Tylko że tu nie chodzi o to czy ta rama wytrzyma, czy nie, czy to ma sens, czy może go jednak nie ma.
Tu chodzi o to że musisz powiedzieć że to gówno bo sam się zesrasz jak tego nie zrobisz. Co ci do tego? Będziesz na tym jeździł? Zostajesz zmuszony do zapłacenia za to?
Nikt ci nie każe wchodzić do tego tematu i nic dorzucać. Nie jesteś też jedynym moderatorem, ktoś inny może patrzeć czy w temacie nie robi się gnój.
Tylko że tu nie chodzi o to czy ta rama wytrzyma, czy nie, czy to ma sens, czy może go jednak nie ma.
Tu chodzi o to że musisz powiedzieć że to gówno bo sam się zesrasz jak tego nie zrobisz. Co ci do tego? Będziesz na tym jeździł? Zostajesz zmuszony do zapłacenia za to?
Nikt ci nie każe wchodzić do tego tematu i nic dorzucać. Nie jesteś też jedynym moderatorem, ktoś inny może patrzeć czy w temacie nie robi się gnój.
Dam.
Nie. Po prostu szczerze zależy mi na tym zeby ludzie jezdzili na sprzecie, który jest bezpieczny i im pomaga. Uważam, że forum to miejsce, w którym nalezy szukac pomocy i porad, a nie miejsce gdzie wszystkie posty powinny byc poklepywaniem po ramieniu. Polemika jest zdrowa i pomaga, nawet jesli robie to często za ostro.pietryna pisze:Tu chodzi o to że musisz powiedzieć że to gówno bo sam się zesrasz jak tego nie zrobisz. Co ci do tego? Będziesz na tym jeździł? Zostajesz zmuszony do zapłacenia za to?
Co dokladniej rozumiesz przez "sztywniejsze"?Spaced pisze:Wzmocnienia zrobiłes z innego stopu niż jest rama. Przez co wzmocnienie jest sztywniejsze niz rama. Zgadnij gdzie pojawia sie naprężenia? Dziwi mnie, że tak "doświadczona" osoba jak ty tego nie wie.
Rsp, Re, Rm, twardosc, A?
Tutaj bardziej chodzi o udarnosc materialu... cos co jest twarde nie oznacza, ze nie ma wysokiej udarnosci. Wystarcza odpowiednie dodatki stopowe aby polepszyc ten parametr.
Wnikac w zjawisko karbu i karby odciazajace nie zamierzam. Kazda konstrukcja spawana bedzie slabsza od materialu odlewanego. Ta rama z gory zostala skazana na porazke. Mozna ja polepszyc ale dalej bedzie porazka.
Na pochwale zasluguje fakt, ze komus sie chce.
http://spinacz86.pinkbike.com/
-
- Kontakt:
Oj nie jest, poprostu polują na okazje na allegro, Dałeś za te ramę prawie tysiaka, za to miałbyś naprawdę mega ramę ht do uzbrojenia i miał problem z tą ramą i czas poświęcony naprawie w du*ie... Niestety z gówna bata sie nie ukręci, już lepiej jakbyś signa fr 2 kupił. Mi za 960 zł trafiła sie rama tomac w stanie niemal jak nowy z suportem, korbami, napinaczem, blatem, zaciskiem, sztycą, kompletnym tylnym kołem, kompletami szprych dt na 2 koła i do tego sztyca siodło i 2 zestawy sterów, wg mnie zmarnowałeś czas i pieniądze bo:Wolan pisze:większość z forumowiczów jest widze po prostu dziana,
Spaced pisze:URWIE SIE, ODPADNIE, PEKNIE
W rzeczy samej. do spawania tego typu ram trzeba mieć masę doświadczenia, do tego dochodzą analizy wytrzymałościowe itp, dokładając materiału na pałę bez przemyslenia kierunku naprężeń jedynie zwiększysz masę.
Back in black
ma ktoś może jakiś pomysł na malowanie ? chetnie zobacze jakieś projekty z kolrami czrnym i białym oraz coś w tym stylu.
ok to już nie wazne.
czekam na ostanie czesci.
pedały ns za 80zl nowe
opone kende nevegal
dętka kenda
Trwaja prace nad lekką ingerencją w geometrie ramy( przód będzie pod większym kątem)
Przeróbką i ulepszeniem amora z przodu
Malowaniem
skladaniem.
Jak narazie wszystko wiem więc raczej koncze pisanie az do momentu złożenia roweru co nastąpi juz niedlugo.
ok to już nie wazne.
czekam na ostanie czesci.
pedały ns za 80zl nowe
opone kende nevegal
dętka kenda
Trwaja prace nad lekką ingerencją w geometrie ramy( przód będzie pod większym kątem)
Przeróbką i ulepszeniem amora z przodu
Malowaniem
skladaniem.
Jak narazie wszystko wiem więc raczej koncze pisanie az do momentu złożenia roweru co nastąpi juz niedlugo.