ACTA - co wy na to ?

SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

EZrider posiedź przy czymś, zanim się wypowiesz.

Czytałem właśnie w metro - Polska podpisze ACTA, a w poniedziałek, Boni będzie "rozmawiał z internautami, w razie czego sejm może wstrzymać ratyfikacje". Argumentuje to tym, że podpisanie ACTA polepszy nasz wizerunek na świecie (...), a tak na prawdę, to nic się nie zmieni - oglądanie filmów online nie będzie ścigane, do paki pójdą tylko Ci którzy wrzucają...

Tak, tylko co tu oglądać, jak wszystko będzie z cenzurą (już teraz są firmy na YT, gdzie jakaś firma [nie pamiętam] zabrania publikować ich własności i oglądasz 3min ciszy...). Boję się też, że to nie początek, brak precyzyjności (nie czytałem jeszcze, cholerstwa nie da się ściągnąć) w tekście, podkreślany przez wszystkich, doprowadzi do nadinterpretacji prawa przez korporacje i przytakiwanie im "politykom".

Nie wiem czy słyszeliście, ale była sprawa paszportów dla zwierząt - urzędnik celny, zatrzymał na granicy tiry w jakimiś robaczkami, które robią za karmę, ogółem w 1ml mieściło się ich z 20, albo i więcej, a tam zapakowanych było kilka tyś litrów... Gość chciał paszport na każdy z osobna ! 100 tirów papieru, za 1 tyrem z robaczkami. Interpretacja prawa jest różna, a brak precyzyjności w tekście dodatkowo pozwala na "pole do popisu"... Za 10 lat, będziemy mieć kamery w d**pie.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

SegatiV pisze:Czytałem właśnie w metro - Polska podpisze ACTA, a w poniedziałek, Boni będzie "rozmawiał z internautami, w razie czego sejm może wstrzymać ratyfikacje".
Gówno a nie wstrzymają. Jak Buzek na fecebooku napisał że dostaje dużo informacji na temat ACTA że trzeba przeprowadzić dyskusję. Podpisanie 26.01. Powiedział że kiedy będzie czat? Na początku lutego. No to pozdro.
Pieprzone marionetki... jeszcze ta jego uśmiechnięta morda na zdjęciu. Gdyby stał przede mną i to mówił z takim uśmieszkiem to miałbym ochotę mu strzelić w pysk i wygnać z kraju. Powiedzmy że wieszanie to ostateczność. Nie zabraniam mu żyć, byle z dala od Polski i Europy. Chyba że notoryczne by łamał wygnanie... ale dla recydywistów zawsze kara śmierci.
Damian04
Kontakt:

Post autor: Damian04 »

Zastanawialiście się co może spowodować zakaz piractwa „własnością intelektualną” i co można pod nią podciągnąć? Np. gdy chcesz naprawić coś w swoim aucie, samemu. Wiec, tak jak dotychczas, szukasz informacji na forum. Ktoś udziela Ci danej informacji jak to zrobić. W tym momencie dopuszcza się przestępstwa, ponieważ ta wiedza należy do np. serwisu opla. Więc według ACTA powinieneś oddać auto do autoryzowanego serwisu opla i zapłacić za usługę. Przez to tego typu fora mogą przestać istnieć. Ludzie będą odcięci od ogólnej wiedzy. ACTA nie będzie od razu tak rygorystycznie wprowadzane w życie. Sprawa może przeciągnąć się latami, żeby nie wzbudzić dużej paniki w społeczeństwie. Ale cały dokument zostanie podpisany 26, a wprowadzanie kolejnych jego podpunktów to już tylko formalność…
SELL OGARNIJ! --->http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25075252
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

(nie czytałem jeszcze, cholerstwa nie da się ściągnąć)
Wczoraj mi sie udało ściągnąć, ale trzeba było dość długo poczekać ;) http://www.mkidn.gov.pl/media/docs/2012 ... k_ACTA.pdf
http://brooce.pinkbike.com
Wjtk
Kontakt:

Post autor: Wjtk »

Nie można podjąć merytorycznej dyskusji jeśli ludzie nie znają tekstu umowy. A mam wrażenie, że 95% ludzi wypowiadających się na ten temat czerpię wiedzę z propagandowych filmików i komentarzy ludzi którzy też nie mieli styczności z tekstem. Ja się za to dopiero zabieram, ale od razu zwróciłem uwagę na istotny artykuł:
Każda Strona nadaje skuteczność postanowieniom niniejszej Umowy. Strona może
wprowadzić do swojego prawa szerzej zakrojone dochodzenie i egzekwowanie praw
własności intelektualnej, niż jest to wymagane niniejszą Umową, pod warunkiem że takie
dochodzenie i egzekwowanie nie narusza postanowień niniejszej Umowy. Każdej Stronie
pozostawia się swobodę określenia właściwego sposobu wprowadzania w życie postanowień
niniejszej Umowy w ramach własnego systemu prawnego i praktyki
.

Jeśli chodzi o nasz system prawny i praktyki, kompetencje zapewne przejmą sądy cywilne, tak więc jeśli przeciwko stronie nie zostanie wytoczone powództwo to nie ma mowy o "odcinaniu" internetu. Oczywiście od postanowienia przysługuję stronie odwołanie do kolejnej instancji. Polskie sądownictwo jest na tyle mało efektywne, że sprawy tego typu mogą trwać kilka lat.
[b] Monkeyman [/b]
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Sega - a czy ty bez zaglądania w zamieszane w inwigilację Google wiesz o co chodzi w ACTA? Czy tylko patrzysz na filmiki i robisz "UOAAAA ALE BĘDĘ DARŁ MORDĘ W MONITOR". :)

Anonymous się bawi. Atakują Ci, którzy się znają. Anonymous ma fajne maski i groźne filmiki.
sweex
Kontakt:

Post autor: sweex »

http://biuro-gov.cba.pl/
Głupie pytanie, ale muszę je zadać. Zna ktoś wykonawcę utworu, który jest odtwarzany automatycznie po otwarciu strony ?
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

sweex pisze:http://biuro-gov.cba.pl/
Głupie pytanie, ale muszę je zadać. Zna ktoś wykonawcę utworu, który jest odtwarzany automatycznie po otwarciu strony ?
Wystarczyło wejść w kod strony wszystko tam jest :P

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 7H2nW4V7LI
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
FilipP4
Kontakt:

Post autor: FilipP4 »

Oj działo się na tych protestach..
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Poszło!
Back in black
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Jak tu wrzuciłem, było prawie 2 tys. mniej... szybko idzie.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Trzeba co najmniej 750k... 500k jak będzie to nara gdyż spora część podpisów nieważna będzie pewnie.
A i generalnie chyba podpis gówno warty bo peselu nie ma.
DisC
Kontakt:

Post autor: DisC »

ACTA Podpisane !!!.
Wjtk
Kontakt:

No i co z tego, że ambasador podpisał postanowienia umowy? Czeka nas cały proces ratyfikacyjny (przejście przez Sejm, Senat i ratyfikacja przez Prezydenta RP, który ma prawo zaskarżyć ją do Trybunału Konstytucyjnego), co potrwa jeszcze długi czas, a całą procedura będzie poprzedzona dialogiem społecznym. Nie panikujcie.
[b] Monkeyman [/b]
Karasmce
Kontakt:

Post autor: Karasmce »

http://wiadomosci.wp.pl/title,Szwedzki- ... omosc.html
Wjtk pisze: Czeka nas cały proces ratyfikacyjny
"Innego zdania jest Engstroem: - Na pewno polski rząd nie może ratyfikować ACTA doczepiając do umowy jakieś interpretacje jej zapisów - mówi. - Negocjacje już się dawno zakończyły i Polska zgodziła się na to, co znajduje się obecnie w umowie. I co zobowiązuje w przypadku ratyfikacji wszystkie kraje sygnatariusze w ten sam sposób, bez wyjątku - dodaje."

Każdy mówi co innego a prawda jest taka, że z podpisania tego nie będzie nic dobrego.
Wjtk
Kontakt:

Ale jeśli polska nie ratyfikuje umowy jej postanowienia nie będą obowiązywać na naszym terytorium.
[b] Monkeyman [/b]
wf_joker
Kontakt:

Post autor: wf_joker »

Wjtk pisze: Czeka nas cały proces ratyfikacyjny (przejście przez Sejm, Senat i ratyfikacja przez Prezydenta RP, który ma prawo zaskarżyć ją do Trybunału Konstytucyjnego),
No tak, to nie mają szans na ratyfikację... Co z tego, że w sejmie i w senacie PO ma wiekszość, no i oczywiscie prezydent też ją zaskraży, bo na pewno nie będzie popierał swojej partii...
Wjtk
Kontakt:

Napisałem o tym, ponieważ zauważyłem, że większość ludzi utożsamia podpisanie z wejściem w życie i sieje panikę, że internet został ocenzurowany z dniem dzisiejszym.
Żeby nie było niedomówień nie jestem zwolennikiem ACTA w przedstawionej formie.
[b] Monkeyman [/b]
ODPOWIEDZ