Totem vs. Domain + cos o 66 RCV 2009
Totem vs. Domain + cos o 66 RCV 2009
Ma ktoś może jakieś informacje na temat wytrzymałości tych amortyzatorów? Czy coś się w nich urywa, pęka, psuje, szybko zużywa i w których częściej? Generalnie który dłużej wytrzyma ostre katowanie.
Miałem Domaina, w którym rozwalony od początku był tłumik (ciekło z regulacji) i dość szybko złapał luzy, ale poza tym wydawał się dość pancerny.
Chciałem przerzucić się na 66 2008-2009, ale w necie naczytałem się dzisiaj, ze te właśnie roczniki, to 2 pierwsze lata kiedy Marzocchi był produkowany w Tajwanie w fabryce Suntoura i ma masę usterek, niedoróbek itd.
Ewentualnie moze ktos jeździl dluzej na 66 RCV 2009 i wie czy rzeczywiscie sa takie niedorobione?
Miałem Domaina, w którym rozwalony od początku był tłumik (ciekło z regulacji) i dość szybko złapał luzy, ale poza tym wydawał się dość pancerny.
Chciałem przerzucić się na 66 2008-2009, ale w necie naczytałem się dzisiaj, ze te właśnie roczniki, to 2 pierwsze lata kiedy Marzocchi był produkowany w Tajwanie w fabryce Suntoura i ma masę usterek, niedoróbek itd.
Ewentualnie moze ktos jeździl dluzej na 66 RCV 2009 i wie czy rzeczywiscie sa takie niedorobione?
Miałem Domaina i 66, więc podziele się moimi doświadczeniami.
Domain... tak samo ciekło mi z regulacji a z czasem całkiem przestała działać więc pozbyłem się tego
, mało tego... praca Domaina dla mnie jest jak praca ZOOM UGINACZA, jak dla mnie porażka...Nikomu bym nie polecił Domaina, może jest w atrakcyjnej cenie, ale uwierz że nie warto.
66 RCV miałem kiedyś RCV, teraz mam RC3 powiem krótko.... jak dla mnie miodzio, nie sugeruj się tym że te roczniki 2008-2009 były wadliwe bo każdy amorek może się zepsuć...Obecnie większość sprzętu produkowana jest w Tajwanie.
Jeśli chodzi o prace RCV, jak dla mnie coś pięknego a już nie wspomne o RC3, niektóre mają fabryczny luz na ośce, mi to nie przeszkadza...
Z tego wszystkiego wybrałym 66 lub Totema, chociaż z Totema jeszcze nie miałem ale słyszałem że w wersji 2Step Air jest również rewelacyjny, tyle że jak to Rock Shox wymaga dopieszczania i częstych serwisów
Domain... tak samo ciekło mi z regulacji a z czasem całkiem przestała działać więc pozbyłem się tego

66 RCV miałem kiedyś RCV, teraz mam RC3 powiem krótko.... jak dla mnie miodzio, nie sugeruj się tym że te roczniki 2008-2009 były wadliwe bo każdy amorek może się zepsuć...Obecnie większość sprzętu produkowana jest w Tajwanie.
Jeśli chodzi o prace RCV, jak dla mnie coś pięknego a już nie wspomne o RC3, niektóre mają fabryczny luz na ośce, mi to nie przeszkadza...
Z tego wszystkiego wybrałym 66 lub Totema, chociaż z Totema jeszcze nie miałem ale słyszałem że w wersji 2Step Air jest również rewelacyjny, tyle że jak to Rock Shox wymaga dopieszczania i częstych serwisów

Re: Totem vs. Domain + cos o 66 RCV 2009
DawidFR o jakim domain'ie piszesz? Bo w swoją byłą 318 bardzo dobrze wspominam. Jak na amortyzator w tym przedziale cenowym bardzo ładnie pracuje.
Miałem Totema Solo Air 3 sezony w DH i był super, wiadomo uszczelki olejowe i te z solo air trzeba było z czasem wymienić(olejowe po 1,5 sezonu).
Poprzedni właściciel dobił go dobrych pare razy , ja też w sumie pare gleb na nim zaliczyłem i nic sie z nim nie działo.
Najlepiej pracuje po usunięciu grzybka blokady (ale samego grzybka,czarna część na której sie opiera zostaje).
Mam porównanie z 66 RC2X z 2007 roku i wg. mnie Totem ma lepszą prace, zdecydowanie lepiej radzi sobie z tłumieniem kompresji. No ale w 66 uszczelki po 3 sezonach były ok.
Na Domainie jeździłem tylko raz i pracuje w DH dużo gorzej niż Totem z usunięta blokadą.
Poprzedni właściciel dobił go dobrych pare razy , ja też w sumie pare gleb na nim zaliczyłem i nic sie z nim nie działo.
Najlepiej pracuje po usunięciu grzybka blokady (ale samego grzybka,czarna część na której sie opiera zostaje).
Mam porównanie z 66 RC2X z 2007 roku i wg. mnie Totem ma lepszą prace, zdecydowanie lepiej radzi sobie z tłumieniem kompresji. No ale w 66 uszczelki po 3 sezonach były ok.
Na Domainie jeździłem tylko raz i pracuje w DH dużo gorzej niż Totem z usunięta blokadą.
Co do domain'a i wycieku z dolu to byla to wina wadliwych tlumikow. Rock Shox informowal o tym, mialem dokladnie to samo w moim 302 coil. Wyslalem na gwarancji dostalem nowy tlumik. Nie jest to wina samego amora tylko wpadki RS'a. Pozniej to zostalo naprawione i sie nie pojawialo.
Co do wytrzymalosci domaina jest ona calkiem ok.
66 rcv odpuscilbym ze wzgledu na praca ktora jest raczej marna.
Totema mam od polowy sezonu amor powala praca, poki co nic sie nie dzieje a dostal juz kilka strzalow w gorach.
Odpowiadajac na twoje pytanie, zdecydowanie Totem.
Co do wytrzymalosci domaina jest ona calkiem ok.
66 rcv odpuscilbym ze wzgledu na praca ktora jest raczej marna.
Totema mam od polowy sezonu amor powala praca, poki co nic sie nie dzieje a dostal juz kilka strzalow w gorach.
Odpowiadajac na twoje pytanie, zdecydowanie Totem.
Miałem Totema SA i Coil z tłumikiem Mission Control. Różnica miedzy nimi polega na pracy, wersja sprężynowa mi bardziej przypadła do gustu, mniej nurkował, ale trzeba dobrać odpowiednia sprężynę. Model powietrzny działał fajnie, ale trzeba było mieć większe ciśnienie, żeby się tak nie zapadał, przez co tracił na czułości.
Na Domainie miałem okazję jeździć wiele razy. Charaktreyzuje on się poprawną pracą, ale dupy nie urywa. Brakuje w nim regulacji szybkiej kompresji.
66 rcv kupiłem kiedyś z całym rowerem. Może na nie wymagającej trasie on jakoś działał, ale trudniejszym terenie on się gubi.
Z tych trzech widelców, najlepszym wyborem jest Totem, następnie Domain 318/RC. 66 RCV nie brałbym pod uwagę, można się bardzo na nich zawieść.
Na Domainie miałem okazję jeździć wiele razy. Charaktreyzuje on się poprawną pracą, ale dupy nie urywa. Brakuje w nim regulacji szybkiej kompresji.
66 rcv kupiłem kiedyś z całym rowerem. Może na nie wymagającej trasie on jakoś działał, ale trudniejszym terenie on się gubi.
Z tych trzech widelców, najlepszym wyborem jest Totem, następnie Domain 318/RC. 66 RCV nie brałbym pod uwagę, można się bardzo na nich zawieść.
-
- Kontakt:
Re: Totem vs. Domain + cos o 66 RCV 2009
Ja własnie zdecydowałem sie kupic domaina 318 coil
mam go nie dlugo ale zdazylem nim jeszzcze objechac na trase i wrazenia sa 100 % na +
w porownaniu do mojego starebo boxxa to praca jest swietna naprawde moge ci polecic go z czystym sumieniem
A niedawno zrobilem serwis tzn olej sam i smar na uszczelki i chodzi jeszcze fajniej
mam go nie dlugo ale zdazylem nim jeszzcze objechac na trase i wrazenia sa 100 % na +
w porownaniu do mojego starebo boxxa to praca jest swietna naprawde moge ci polecic go z czystym sumieniem

A niedawno zrobilem serwis tzn olej sam i smar na uszczelki i chodzi jeszcze fajniej
Jesli o mnie chodzi, to zalezy mi bardziej na pancernosci niz na jakosci pracy. Glownie latam na hopach, a do DH bede skladal inny rower za jakis rok, wiec zalezy mi glownie na wytrzymalosci amora. Kiedys juz mi jeden strzelil i nie chcialbym tego powtarzac
Wole wydac wiecej na amortyzator niz pozniej 10 razy tyle na chirurgow :] Problem tylko w tym, ze Totem jaki jest mi potrzebny zdarza sie na allegro bardzo rzadko i zastanawiam sie, czy wytrzymaloscia dorownuja mu Domain i 66 RCV, w razie jesli bym sie nie doczekal tego Totema

Wole wydac wiecej na amortyzator niz pozniej 10 razy tyle na chirurgow :] Problem tylko w tym, ze Totem jaki jest mi potrzebny zdarza sie na allegro bardzo rzadko i zastanawiam sie, czy wytrzymaloscia dorownuja mu Domain i 66 RCV, w razie jesli bym sie nie doczekal tego Totema

DawidFR - Czekam na amora z taka starówką juz dosc dlugo i jak narazie jedyne jakie sie pojawily, to wlasnie 66RCV i Domain 318 (Byl tez 66 RC3, ale z 2008).
Nie chce sie spieszyc, ale z drugiej strony chcialbym juz zamknac temat amora, bo codzienne siedzenie na allegro i pinkbajku juz mnie denerwuje
Nie chce sie spieszyc, ale z drugiej strony chcialbym juz zamknac temat amora, bo codzienne siedzenie na allegro i pinkbajku juz mnie denerwuje

To byl dosc duzy problem w 66 rcv 2008 moj znajomy mial ten amor i duze z tym problemy... w szpindlu co 2 minuty musial skrecac oske padaka ...
Potem to zostalo poprawione
A co do samego wyboru amor to jesli faktycznie ma to byc tylko rower do latania i nie zalezy Ci na dobrej pracy tylko wytrzymalosci to 66 rcv to nie jest zly pomysl. Bedziesz do przodu z 500 zl. W okolicach 1000 zl mozna wyrwac rocznik 2009.
Potem to zostalo poprawione
A co do samego wyboru amor to jesli faktycznie ma to byc tylko rower do latania i nie zalezy Ci na dobrej pracy tylko wytrzymalosci to 66 rcv to nie jest zly pomysl. Bedziesz do przodu z 500 zl. W okolicach 1000 zl mozna wyrwac rocznik 2009.
-
- Kontakt:
Siema ja miałem 2 Totemy najpierw Coil i potem Solo Air i powiem tak Totem ekstra pracuje
góra 40mm daje sztywność
Ładnie wyglada i ładnie pracuje
A różnica między nimi była wyczuwalna w wadze a w pracy tylko i wyłącznie na początku skoku . Rocznik totemów to 2009 . Byłem naprawde bardzo zadowolony . I serwisu wcale nie trzeba tak czesto robic
Olej w tłumiku się wcale nie syfi nie ma poprostu jak sie syfić ale jak ktoś lubi to może wymieniać olej raz na pół roku
ja osobiście raz na rok wymieniałem olej w tłumiku natomiast w dolnych goleniach wystarczy tylko 2 małe śrubeczki odkręcić wylać i zalać nowym
i robiłem to średnio co 2,5 miesiąca i olej nie był wcale brudny i raz na pół roku zdejmowałem górne golenie żeby wyczyścić uszczelki i je przesmarować i pracował cały czas genialnie. NIGDY nie kupujcie uszczelek ENDURO !! To jest najwiekszy syf na świecie . Jak weźmiesz sobie totema to nigdy nie bedziesz załować 

-
- Kontakt:
Totem wytrzyma tyle samo jak nie wiecej ;Dchillyzi pisze: - bardzo bym chcial ogarnac Totema, ale cos nie moge sie doczekac na allegro takiego jaki mi potrzebny ;P Wiec chyba jednak kupie 66, tym bardziej, ze DawidFR poleca, a Hemp potwierdza, ze jesli zalezy mi tylko na wytrzymalosci, to 66 jest dobrym pomyslem
Dzieki za pomoc