strzelająca uszczelka w marzocchi drop off triple

olomaster95
Kontakt:

strzelająca uszczelka w marzocchi drop off triple

Post autor: olomaster95 »

Cześć!
Niedawno robiłem serwis swojemu drop offowi i wystąpił pewien problem, a mianowicie - przy pompowaniu asysty powietrznej wystrzeliwuje mi uszczelka olejowai nastepuje potężny wyciek oleju. Uszczelka założona na pewno dobrą stroną (tą sprężynką do góry) oraz założona na nią opaską/sprężynką z drutu, a pod nią podkładka metalowa Czy wymiana uszczelek olejowych pomoże ? Jeżeli nie to gdzie można dostać nowe takie opaski/sprezynki ktore naklada sie na uszczelki ( w kompletach oryginalnych uszczelek nie dodają ich)
Pzdr Olomaster
Mervis
Kontakt:

Post autor: Mervis »

seger (ta sprężyna) wylatuje CI razem z uszczelką ? jeśli tak to nie dobrze bo mogłeś uszkodzić, ten rowek na seger lub samą sprężynka, popatrz czy aby na pewno dobrze założyłeś tą sprężynkę,
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Nie włożyłeś pierścienia przytrzymującego uszczelkę. Ona się zakłada poza sprężyną, w sumie wkłada się ją w przerwę która pozostaje po włożeniu uszczelki we wnęce. A jak wypada z tym to rozwaliłeś lagę albo zjajowaciał pierścień i trzeba go wyprostować.
olomaster95
Kontakt:

Właśnie włożyłem ten pierścień - tylko nie moge nigdzie zauważyć tego rowka gdzie on ma się zatrzymywać. A to fakt, że trochę zjajowaciała - czy można gdzieś kupić nową za jakieś grosze?
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Uszczelke za słabo wbiłeś skoro minimalnie nad nią nie masz rowka...
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
olomaster95
Kontakt:

I niestety muszę napisac ponownie ;/
Kupiłem nowe uszczelki - zamontowałem pierścienie weszły w te rowki i po skreceniu wszystkiego wszystko było ok. Jakieś malutki pierścienie oleju ale to pewnie norma po serwisie. Niestety po napompowaniu asysty zaczął pluć tak samo ;/ Tak mniej więcej co drugie/trzecie ugięcie jest delikatny syk uciekającego powietrza i wyciek oleju taki, że aż po goleni dolnej ścieka.
Jakieś rady?
Mervis
Kontakt:

Jeśli wcześniej tak nie było, to założyłeś uszczelki olejowe do góry nogami.
Oznaczenia/wymiary mają być widoczne z góry
olomaster95
Kontakt:

Było tak wcześniej
Edit: Znaczy się lało się bez tego ssyczenia powietrza co 2gie/3cie ugięcie
Edit 2: Uszczelki raczej dobrze założone bo bez asysty nie lało
Mervis
Kontakt:

może zrobiłeś gdzie rysę na ladze, zrób fotki amorka z założonymi olejowymi,(bez kurzowych) i samych górnych lag
poeta
Kontakt:

Post autor: poeta »

No jeszcze zostaje kwestia zbyt dużej ilości oleju i jakie ciśnienie pompujesz do amorka bo to są bardzo niskie ciśnienia. Jak przesadzisz to uszczelka spokojnie wystrzeli
trzymajmy się ramy to się nie posr...
ODPOWIEDZ