Siodełko zjazdowe, dojazdowe.
Siodełko zjazdowe, dojazdowe.
Witam.
Czuje ostatnio ból w "dupie" znaczy sie no na: kosciach pośladkowych, od mojego jakiegos author'a siodełka. Mam takie pytanie, bo dojezdzam do trasek jakies 7km wiadomo kosci od siedzenia bolą.
No i kieruje do kogos mądrego pytania:
1) z jakimi własciwosciami szukac siodełka zeby było ono lekkie i mega naprawde, mega wygodne, nie pisze o cenie bo narazie chce wiedzec jakie są i z jakimi własiwosciami szukac?
2) jakie firmy są najbardziej znane ?(i jakie oczywiscie mi polecacie)
3) najlpiej zeby były doscyc ciekie te siodełka nie jakies mega fotele czy kanapy ; )
hehe ; ) . Dzieki i pozdrawiam.
Czuje ostatnio ból w "dupie" znaczy sie no na: kosciach pośladkowych, od mojego jakiegos author'a siodełka. Mam takie pytanie, bo dojezdzam do trasek jakies 7km wiadomo kosci od siedzenia bolą.
No i kieruje do kogos mądrego pytania:
1) z jakimi własciwosciami szukac siodełka zeby było ono lekkie i mega naprawde, mega wygodne, nie pisze o cenie bo narazie chce wiedzec jakie są i z jakimi własiwosciami szukac?
2) jakie firmy są najbardziej znane ?(i jakie oczywiscie mi polecacie)
3) najlpiej zeby były doscyc ciekie te siodełka nie jakies mega fotele czy kanapy ; )
hehe ; ) . Dzieki i pozdrawiam.
http://rafcik.pinkbike.com/
Z takich debeściaków to polecam:
http://www.fizik.it/
Ale to tanie nie jest
Średnio w cenie marketowego roweru 
Czym się kierować przy doborze? Nie mam pojęcia, każdy ma swoje osobiste preferencje. Akurat z siodłem to jak z butami, każdy woli inne
http://www.fizik.it/
Ale to tanie nie jest

Czym się kierować przy doborze? Nie mam pojęcia, każdy ma swoje osobiste preferencje. Akurat z siodłem to jak z butami, każdy woli inne

Z gówna bata nie ukręcisz.
Witam!
Przez długi czas jeździłem Tiodze McLite, ale niestety starość nie radość i też zostałem zmuszony do wymiany siodła na coś bardziej komfortowego. Wybór padł na Tiogę McGroove Gel i jestem bardzo zadowolony, niestety nie miałem okazji przetestować w górach ale nie przeszkadza przy szaleństwach na hopach w parku i przejechać kawałek też można bez obawy o ból pośladków i okolic
Jedyny minus to waga, realna - 341g ale za to jakie wygodne
)
Przez długi czas jeździłem Tiodze McLite, ale niestety starość nie radość i też zostałem zmuszony do wymiany siodła na coś bardziej komfortowego. Wybór padł na Tiogę McGroove Gel i jestem bardzo zadowolony, niestety nie miałem okazji przetestować w górach ale nie przeszkadza przy szaleństwach na hopach w parku i przejechać kawałek też można bez obawy o ból pośladków i okolic

-
- Kontakt:
Zamontowałeś siodło pionowo czy poziomo ? ustawienie siodła pod tyłkiem też odgrywa sporą rolęRafcik pisze:Czuje ostatnio ból w "dupie"

http://www.wiocha.pl/461055,Wygodne_Siodelko
Back in black
Miałem do czynienia z czterema wspieraczami:
1. Fizik nisene
2. Specialized enduro
3. Selle Italia SLR gel flow
4. WTB Devo
Z nich zdecydowanie polecam Specializeda i WTB. Obydwa różnią się od siebie wyglądem, ale obydwa są bardzo wygodne. Waga to odpowiednio 220g i 187g. WTB Devo wygląda chudo (tak jak chcesz), Spec jest bardziej mięsisty.
Pozostałe nie spełniały moich oczekiwań, Fizik był tragiczny, natomiast SLR był trochę wygodniejszy, ale po jakimś czasie drętwiały mi stopy
1. Fizik nisene
2. Specialized enduro
3. Selle Italia SLR gel flow
4. WTB Devo
Z nich zdecydowanie polecam Specializeda i WTB. Obydwa różnią się od siebie wyglądem, ale obydwa są bardzo wygodne. Waga to odpowiednio 220g i 187g. WTB Devo wygląda chudo (tak jak chcesz), Spec jest bardziej mięsisty.
Pozostałe nie spełniały moich oczekiwań, Fizik był tragiczny, natomiast SLR był trochę wygodniejszy, ale po jakimś czasie drętwiały mi stopy

-
- Kontakt:
Te siodła są wygodne tylko w pozycji do jakiej zostały przewidziane. Gdy wsiadłem pierwszy raz na swój rower xc to zrozumiałem ideę takich siodeł. W pozycji jak na zjazdówce to albo trekingowa kanapa albo ogólnie jakaś wielka bestia...Las3k_91 Ldz pisze:Tioga Spyder Twin Tail - 140g albo jakaś karbonowa deska w granicach 100g. Streetowcy, BMXiarze itd. i tak mogą pomarzyć o takiej wygodzie, a wy narzekacie jak panienki.
A z tym się akurat zgodzę... 7km to nie jest odległość nawet jak na zjazdówkę.Las3k_91 Ldz pisze: Btw co to jest 7km?
-
- Kontakt:
pf... aktualnie mam siodło FSA, płaska decha i jakoś z rawy do skierek i spowrotem wyrobiłem, dziennie w sezonie tłukę na tym siodle od 25 do ponad 50 km.pietryna pisze:7km to nie jest odległość nawet jak na zjazdówkę.
Bo oni niemal cały czas na stojąco jadą a siadają.... w sumie nie wiem po co.Las3k_91 Ldz pisze:Streetowcy, BMXiarze itd. i tak mogą pomarzyć o takiej wygodzie, a wy narzekacie jak panienki.
Back in black
-
- Kontakt:
też się przyłącze do dyskusji, mianowicie zastanawiam się nad zmianą siodła/sztycy(standard) i myślę o kupnie siodła/sztycy w systemie pivotal. W związku z tym prosiłbym o jakieś opinie na temat tego systemu (wady/zalety) oraz ewentualnie co myślicie o zastosowaniu go do roweru dh/fr?
Pytam na razie tylko ogólnie, bez konkretnych modeli.
Pytam na razie tylko ogólnie, bez konkretnych modeli.
-
- Kontakt: