Santa Cruz V10 (rozm. S) dla osoby 172 wzrostu -co sądzicie?

chillyzi
Kontakt:

Santa Cruz V10 (rozm. S) dla osoby 172 wzrostu -co sądzicie?

Post autor: chillyzi »

Siema wszystkim :D . Pisze tu na forum pierwszy raz w życiu, ponieważ chciałbym się doradzić co do kupna ramy.
Jak narazie jeżdżę na hardtailu głownie po trasach DH rama(UNIBIKE UNDERGROUND ZONE TWO 14”) i z juniorem T 170mm z przodu. Przy moim wzroście 172 cm jeżdzi mi się bardzo fajnie lecz zdarzają się przypadki kiedy przelatuje przez kierownice podczas skoku i nic nie mogę zrobić :(

Myślę już powoli o złożeniu fulla do DH na zawody i znalazłem na allegro coś takiego:

http://allegro.pl/santa-cruz-v10-v-10-t ... ?source=oo

Czy ta rama będzie odpowiednia dla mnie?? Czy nie będzie za mała? może ktoś miał już do czynienia z V10 S ? Nie jestem za wysoki mam 18 lat i prawdopodobnie nie wiele już urosnę.Co sadzicie? Warto kupić tą ramę czy poszukać innej, ewentualnie w innym rozmiarze ? Z góry dzięki za pomoc pozdro. :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Popawiłem ci post bo nie dość, że dh-z to nie jest forum ludzi z wadą wzroku to jeszcze link ci nie działał ;)

A co do v10tki to po przejechaniu sie na sce kumpla przy moim 179cm było ciasno ale dało sie jechac, on jest mniej wiecej twojego wzrostu i idealnie mu leży.
OKI
Kontakt:

Post autor: OKI »

qmpel ma v10 S i ma 187cm wzrostu, niestety rower jest jeszcze nie skończony wiec cieżko się wypowiedzieć, wcześniej jeździł na małym cyclonie dalej na dragstarze 14. plus małych ram jest taki że łatwo nimi manewrować na trasach minus ze po mieście nie są za wygodne. ja sam mam 184 i sundaya S - celowo zmieniłem na S; przy twoim wzroście bym się nie zastanawiał =]

"możliwość dostania niemal identycznej w rozmiarze M, to jest jedyny! powód sprzedaży" - ponoć jest unikatowa wiec jak niemal identycznej? : D
dziwne dla mnie jest ze mufe ma 73... widziałem same 83 ale nie wszystko w życiu widziałem =]
Spaced
moderator
Kontakt:

v10tki sa dośc małe w kokpicie. Ska przy 187 to sobie nie wyobrazam. Rył bym kolanami.
Korean_Boy
Kontakt:

Post autor: Korean_Boy »

miałem S i dla mnie byla mała (mam 178cm) , ale dla 172 cm powinno być ok
Korean_Boy
Kontakt:

Post autor: Korean_Boy »

OKI pisze:qmpel ma v10 S i ma 187cm wzrostu, niestety rower jest jeszcze nie skończony wiec cieżko się wypowiedzieć, wcześniej jeździł na małym cyclonie dalej na dragstarze 14. plus małych ram jest taki że łatwo nimi manewrować na trasach minus ze po mieście nie są za wygodne. ja sam mam 184 i sundaya S - celowo zmieniłem na S; przy twoim wzroście bym się nie zastanawiał =]
wg Ciebie wyznacznikiem wygody w ramie ZJAZDOWEJ jest to jak sie po mieście jeździ ?

Nawet jeśli założy sie dłuższy mostek i nie będzie sie walić kolanami o kiere (w co nie wierze przy TT około 550mm i mostku nawet 90 mm) to w tak malej ramie bedziesz mial tak zgarbioną sylewtke (jak kot porażony prądem) i mega problemy z balansem. U mnie kończyło się to tak ze albo lecialem przez kiere albo jak chcialem tego uniknac to odchylalem sie do tylu i przednie kolo tracilo trakcje zupelnie...
Spaced
moderator
Kontakt:

Korean_Boy pisze:Nawet jeśli założy sie dłuższy mostek i nie będzie sie walić kolanami o kiere (w co nie wierze przy TT około 550mm i mostku nawet 90 mm) to w tak malej ramie bedziesz mial tak zgarbioną sylewtke (jak kot porażony prądem) i mega problemy z balansem. U mnie kończyło się to tak ze albo lecialem przez kiere albo jak chcialem tego uniknac to odchylalem sie do tylu i przednie kolo tracilo trakcje zupelnie...
Też tego nie ogarniam. Rower o rozmiar za maly na lokalne traski to rozumiem ale o 2?
p.iwo
Kontakt:

Post autor: p.iwo »

Mam 171 cm wzrostu i na V10 w rozmiarze S przejeździłem 6 sezonów (3 na V10.2 i 3 na V10.3) generalnie jeździło mi się bardzo przyjemnie, chociaż gdyby rama była odrobinę dłuższa nie zaszkodziłoby to. Zdarzało się przy ostrym depnięciu na pedały zahaczyć lekko o lagi amora, ale przez kierę nie latałem - w każdym bądź razie nie z powodu rozmiaru ramy;o)
Ale lepsze jest wrogiem dobrego i teraz mam nową V10 w rozm. M i jeździ się lepiej, choć na ciasnych zakrętach czuć większą długość. Reasumując dobre rady mogą pomóc w wyborze, ale nic nie zastąpi przymiarki i jazdy próbnej. Powodzenia
niemłody zapaleniec
instrument
Kontakt:

Re: Santa Cruz V10 (rozm. S) dla osoby 172 wzrostu -co sądzi

Post autor: instrument »

ja jeździłem cztery sezony na v10 w rozmiarze M i było bdb...ale miałem możliwości siedzenia na S-cei nie powiem fajna,ale mała..przy dużych prędkościach może być mało stabilna...Jestem wyższy od ciebie o 5cm....więc najlepiej dla ciebie będzie rama w rozmiarze M...
bartekk
Kontakt:

Post autor: bartekk »

Ja obecnie śmigam na Sce 2generacji i mam 175. Rama jest zajebiście zwinna. M/L będą na pewno bardziej stabilne, ale znowu S ką jest bardzo łatwo zawładnąć, rower aż sam prowokuje do ciągłego robienia manuala :))

Usunęli aukcję z allegro, ale jeśli to jest gen2 albo nowsza to śmiało bierz. Jeśli chcesz wsadzić do niej juniora 170, to lepiej wymień go na coś co ma 200mm. Wtedy rama pokaże pazur ;)
ODPOWIEDZ