Rama do DH do 6k.

timont344
Kontakt:

Post autor: timont344 »

boogiel pisze:A demo ma jakie Twoim zdaniem?

Nuke jest śliczny, pięknie wykonany, ale nowe norki też są niczego sobie.
Demo od 2011 mają znacznie zmienioną zawieche, damper nie jest bezpośrednio umocowany do tylnego wahacza tylko do krzywki.

Nie mówię że nowe norco złe ale ma zawieche jak kona a kona ma takie samo zawieszenie od 12 lat i przynajmniej w konie szału nie robi :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

timont344 pisze:Nie mówię że nowe norco złe ale ma zawieche jak kona a kona ma takie samo zawieszenie od 12 lat i przynajmniej w konie szału nie robi
Norco to 4 zawias na patencie FSR...
timont344 pisze:Demo od 2011 mają znacznie zmienioną zawieche, damper nie jest bezpośrednio umocowany do tylnego wahacza tylko do krzywki.
Demo 2011 vs 2010 to zmiany minimalne ale rower wyglada inaczej to wszyscy mysla, ze są jakies kosmiczne zmiany.

2011 jest troche lżejsze, dosłownie minimalnie bardziej progresywne i tyle. Fajnie, że standardy w paru miejscach pozmieniali ale nawet spec nie twierdził, ze są tam wielkie zmiany. Wszyscy to po prostu załozyli.
timont344
Kontakt:

Spaced pisze:Ja nie jestem fanem norco przez te problemy i troche za bardzo progresywne zawieszenie zblizone charakterystyką do nowych big hitów ale chłopie troche magia nowego Cię omamia ;) Róznice miedzy tymi ramami nie są takie wielkie. Moim zdaniem Scalp oczywiscie jest lepszy ale patrzac na twoja liste "dobrych" ram to troche mniej reklam musisz chłonąć ;)

Wymieniłem obecnie najlepsze ramy do typowego zjazdu, akurat kąt główki i support mają podobne ale to tylko 2 rzeczy, największym problem w norco jest efekt cofania się korby, jest uczycie kopnięcia korby przy ugięciu i napiętym łańcuchu.
W takim razie wymień kilka dobrych ram zjazdowych nie z "reklam" :)
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

timont344 pisze: Demo od 2011 mają znacznie zmienioną zawieche, damper nie jest bezpośrednio umocowany do tylnego wahacza tylko do krzywki.

Nie mówię że nowe norco złe ale ma zawieche jak kona a kona ma takie samo zawieszenie od 12 lat i przynajmniej w konie szału nie robi :)
Oj, wygłupiłeś się fest. Norko ma vps- czyli fsr. Łał, takie samo zawieszenie jak demo! Szok!

A z tym, że norko ma zawieche jak kona... cóż, może okularki+trochę pomyślunku?
timont344
Kontakt:

Spaced pisze:Norco to 4 zawias na patencie FSR..

Obrazek

to nie jest 4 zawias.
Spaced pisze:Demo 2011 vs 2010 to zmiany minimalne ale rower wyglada inaczej to wszyscy mysla, ze są jakies kosmiczne zmiany.
w 2010 damper jest przymocowany do przedniego i tylnego trójkąta ramy, a w 2011 między tylnym wahaczem a damperem jest pracująca krzywka, to ma znaczenie. ;)
Spaced
moderator
Kontakt:

timont344 pisze:największym problem w norco jest efekt cofania się korby, jest uczycie kopnięcia korby przy ugięciu i napiętym łańcuchu.
Że co? Chłopie ty to na kiblu wymyślasz? Norco nie kopie wcale. Cała idea zawieszenia. za które patent norco płaci specowi jest brak kopania korb i zachowanie przyczepnosci podczas hamowania.
timont344 pisze:Wymieniłem obecnie najlepsze ramy do typowego zjazdu
Wymieniłes ramy z najwiekszych teamów dh i od najwiekszych firm.

Kilka dobrych ram zjazdowych nie z reklam. Np Banshee Legend. Jezdze na tej ramie 2 sezony, teraz wchodzi w 3ci, mialem ja troche po nizszej cenie ale dalej to było w okolicach ceny NP. Szczerze? Nie zamieniłbym jej na żadną rame z jaką miałem kontakt na rynku. Jedyne co mnie zastanawia to Canfield Jedi i Zerode gdzie oba zawieszenia mają wiele zalet, których nie spotkasz w wymienionych przez ciebie ramach (maja tez wady ale w każdym rowerze coś za coś).

Ale skoro wymieniać mamy rowery, na których nie jezdzimy bo rozumiem, ze na wszystkich nowych ramkach nie jezdziłes to masz: Turner, Knolly, Nicolai, Devinci, Rage, Pivot i tona innych, ktora technicznie nie odbiega od tych, które wymieniasz jako "najlepsze" na rynku. Ba mniejsze firmy częsciej eksperymentują i pozwalaja sobie na ciekawsze orginalniejsze konstrukcje.
Spaced
moderator
Kontakt:

timont344 pisze:w 2010 damper jest przymocowany do przedniego i tylnego trójkąta ramy, a w 2011 między tylnym wahaczem a damperem jest pracująca krzywka, to ma znaczenie
Cholera wiesz, lepiej od inżynierów speca bo oni twierdzili, ze mała róznica jest.

Swoja droga nie liczy sie co tam jest. Tam mógłby być nawet gumowy penis. To co ważne to jak to sie przedkłada na konkretne cechy zawieszenia. Wiesz ile sie zawieszenie zmieniło? Wez sobie chłopie obczaj jakis filmik gdzie jest od boku pokazane ugiecie obu rowerów i zobaczysz, ze damper idzie pod podobnym katem do ramy cały czas.
timont344 pisze:to nie jest 4 zawias
Tylna oś oddzielona od przedniego trójkata ale nie 4 zawias? Wow.

Tak btw ze strony norco:
Revised frame design with a lower center of gravity, lighter than the 2008 frame, now in 3 sizes and built for World Cup domination
Internal 1.5" forged and ribbed headtube for a lower front end, both ISCG standard BB guide mounts, adjustable BB height and HA
Highpolish finish
FSR patented suspension design for proven reliability, pedal efficiency and optimal braking
timont344
Kontakt:

Spaced pisze:Wymieniłes ramy z najwiekszych teamów dh i od najwiekszych firm.
Wymieniłem ramy popularne żeby wszyscy wiedzieli o co chodzi, zgodzę się że Banshee Legend, Turner DHR, Devinci Willson, Pivot (według mnie to kontynuacja iron horsa sundaya) to też świetne ramy.
Nie ma ramy idealnej każda ma plusy i minusy ale umówmy się Norco 2009 do Nuke proofa scalpa startu nie ma.

Najlepszym dowodem na to że nie sugeruję się reklamami jest fakt że na ten sezon kupiłem CTM mons, złoże się że poło z was nie słyszała o nim ;p
Spaced
moderator
Kontakt:

timont344 pisze:Nie ma ramy idealnej każda ma plusy i minusy ale umówmy się Norco 2009 do Nuke proofa scalpa startu nie ma
Czemu? Moim zdaniem rama Norco jest nieznacznie gorsza i zaoszczedzony hajs moznaby władowac w osprzet/tripy. Warto ją wziąc pod uwage z tych powodów.
boogiel
Kontakt:

I pominąłeś fakt, że się pomyliłeś w "4 zawiasie" ;)
A czemu ma się nie mieć? Jak ma dobre geo, dobrą zawiechę, to czemu ma się nie mieć? Bo Ci się nie podoba? Bo jest 2009 a nie 2012, czy dlatego, że nie słyszałeś o niej w mediach?
Spaced
moderator
Kontakt:

Ja chyba moją rame musze zmienic. Rocznik 2010 to już do dupy musi być ;)
timont344
Kontakt:

boogiel pisze:I pominąłeś fakt, że się pomyliłeś w "4 zawiasie"
przyznaje pomyliłem się to jest 4 zawias ale mimo to jak kona ;p
boogiel pisze:nie słyszałeś o niej w mediach?
Co w z tymi mediami ? Słyszałeś o CTM mons? Pewnie nie a mimo tego kupiłem taki rower bo miałem go dość tanio, ma fajne geo, i system zawieszenia :)
Spaced pisze:Czemu? Moim zdaniem rama Norco jest nieznacznie gorsza i zaoszczedzony hajs moznaby władowac w osprzet/tripy. Warto ją wziąc pod uwage z tych powodów.
no jak ja bym miał na rame 6 tyś to bym kupił scalpa, mimo że norco dużo tańsze, ale to moja opinia :)
Spaced
moderator
Kontakt:

timont344 pisze:przyznaje pomyliłem się to jest 4 zawias ale mimo to jak kona ;p
Kona to 1 zawias.
boogiel
Kontakt:

timont344 pisze: boogiel napisał(a):"I pominąłeś fakt, że się pomyliłeś w "4 zawiasie" "

przyznaje pomyliłem się to jest 4 zawias ale mimo to jak kona ;p
Dejm, popatrz jeszcze raz na te rowery, konkretnie na Chainstay'a. POtem pomyśl i przyznaj mi racje ;)
Ja nie ukrywam, że Scalp jest nieco lepszy od norki. Tyle, że trzeba patrzeć na to w kwestii stosunku cena/jakość. Jakbym miał kupic rame za 6k a za 2k i róznica byłaby przede wszystkim w nazwie i roczniku, to bym się nie zastanawiał nawet.
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

timont344 pisze:Słyszałeś o CTM mons?
Rama prosto z katalogu, to samo co KHS i kilka innych marek, więc trudno było przeoczyć jej istnienie.
Co nie zmienia faktu że CTM-y są dostępne w niezłych cenach.
Spaced
moderator
Kontakt:

Wiesz jak sie wydaje hipotetyczne pieniądze to wyglada sprawa inaczej. Za te 4k róznicy to masz miesiąc pobytu w Morzine i taki progres jakiego nie da ci żadna rama.
timont344
Kontakt:

miki_ck pisze:Rama prosto z katalogu, to samo co KHS i kilka innych marek, więc trudno było przeoczyć jej istnienie.
Co nie zmienia faktu że CTM-y są dostępne w niezłych cenach.
I co z tego że z katalogu skoro jest dobry? Poza tym w cenie w jakiej były dla temu to się nawet nie zastanawiałem :)
Spaced pisze:Wiesz jak sie wydaje hipotetyczne pieniądze to wyglada sprawa inaczej. Za te 4k róznicy to masz miesiąc pobytu w Morzine i taki progres jakiego nie da ci żadna rama.
No jak ktoś ma kupić rame za 6tyś i nie mieć na osprzęt czy wyjazdy to mija się z celem wiadomo ;p
00tomek00
Kontakt:

Post autor: 00tomek00 »

ale jeśli ktoś ma budzet przeznaczony na rame 6tys i chce nowa rame z gwarancja to scalpa mozna smialo polecić.

tylko u dystrybutora to trochę więcej ta rama kosztuje- chociaz i tak co ciekawe taniej niż na chainreaction
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

timont344 pisze:I co z tego że z katalogu skoro jest dobry?
Nigdzie nie napisałem że to coś złego. Podoba mi się i z geometrii, i z wyglądu. Odniosłem się tylko do tego, że sugerowałeś jej unikatowość ;)

I w sumie jest przykładem, że często można mieć coś równie dobrego za mniej.
ODPOWIEDZ