No bo rynek amorów 1.5 jest gigantyczny. Za 1-2 lata prawie ich nie będzie. Standard jest wypierany przez tapera. Nie ma co inwestowac w coś takiego. Do tapera tez dajesz wszystko poza amorami, które w momencie wyjscia ramy nie będa miały gwary i jedyne co bedzie łazic po aukcjach to pewnie stare travisy.pietryna pisze:I nie możesz wsadzić amora z główką 1.5"A wystarczy kupić stery zwykłe 1.5" i redukcyjne. Koszt trochę większy a możesz wsadzać każdą sterówkę
Geometria ramy i inne pierdoly - co o tym myślicie ?
Spaced częściowo masz rację. Ale przy taper trzeba składać stery z dwóch kompletów ( 1,5" i 1 1/8" no chyba że można już kupić takie stery)
Nawet jeżeli ramy miałyby iść na sprzedaż to raczej bym celował w osoby które nie stać na ramę za 8k. i dodatkowy koszt sterów też jest problemem dla takich osób.
boogiel pracuję też nad tym żeby rama dobrze pracowała z powietrznym damperem
Nawet jeżeli ramy miałyby iść na sprzedaż to raczej bym celował w osoby które nie stać na ramę za 8k. i dodatkowy koszt sterów też jest problemem dla takich osób.

boogiel pracuję też nad tym żeby rama dobrze pracowała z powietrznym damperem
Można. Dartmoor blaze za 159zł na rowerowym masz. Redukcyjne flash nawet za mniej.starszy;p pisze:( 1,5" i 1 1/8" no chyba że można już kupić takie stery)
Tak czy siak zakładam, że <3500zł nie zejdziesz więc nie przesadzaj. Weź pod uwage, że pewnie bedziesz chciec rame testować, produkcja i wszystko o ile nie jesteś bezrobotny i nie masz kupy czasu zajmie ci minimum sezon. Patrz co wtedy będzie w użyciu. Ja jestem fanem standardu 1.5 cala ale to po prostu jest niepraktyczne. Znając zycie niedługo trudniej bedzie reducera 1.5 cala kupic niz tapery.
A 83mm niestety daje lepszą linie łańcucha. jak chcesz 73mm dawac to daj na tył 135x12mm albo 142 (co wcale nie wyklucza starego standardu).
Nie ma sensu robić nową rame dla ludzi, ze sprzetem z przed 5 lat bo i tak będą czekać aż będzie dostępna uzywana.
Tania rama ok ale nowoczesna, nie maszyna czasu.
Swoja drogą z powietrznym damperem chcesz rame robic? Bo to oznacza, że gorzej będzie pracować z niektórymi spręzynami. Coś za cos. Tutaj moim zdaniem spręzyny nie odejda. Dobre powietrza to dalej sprzety w cenie vivida air i ccdb air. Mega niedostepne.
Podpisuję się pod tym, fajnie by było gdyby każda rama dh/fr miała pełne główki 1,5".EZrider pisze:Główka absolutnie i tylko 1,5" i każdy zakłada co chce,
Nie chodzi o amory 1,5" bo te, tak jak Spaced napisał będą "wymierały".
Ale własnie o dowolność w konfigurowaniu roweru pod swoje upodobania.
Amory tapered są ok, główki tapered są bez sensu...
http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
-
- Kontakt:
I co z tego jak nowoczesne konstrukcje mają głowki po 11-13cm. Niskie stery były fajne w dobie starych wysokich głowek i wysokich mostków. Teraz masz niskie głowki, mostki, kiery, WSZYSTKO i szczerze po jezdzie na flacie przesiadam sie na kiere ze wzniosem bo niestety na wszystko poza lokalna trasą kokpit z kombo wszystkim niski. Do tego dałem podkładki pod półka żeby miec kokpit na podobnej wysokosci jak w starym rowerze z wyzszym mostkiem, sterami, głowką i flatem.AlanCK pisze:poza tym stery pod 1,5 są niższe
Nie widze róznicy w cenach.AlanCK pisze:a anglesety pod 1,5 łatwiej dostępne.
A po co? Bo za 2 lata kupienie górnej redukcyjnej miski 1.5 może okazać sie trudniejsze.
Spaced hejtujesz strasznie to rozwiązanie ale nie widze żebyś podał jakieś argumenty, jak narazie widze same plusy na korzyść 1,5...
Ja nie mówie o cenie tylko chodzi mi o to że masz większy wybór.Spaced pisze: AlanCK napisał(a):"a anglesety pod 1,5 łatwiej dostępne."
Nie widze róznicy w cenach.
Sell: Rower - Intense M9
Re: Geometria ramy i inne pierdoly - co o tym myślicie ?
Nie hejtuje tylko mówi prawde... Autor tematu prosi o spostrzeżenia itp. więc o co chodzi ?
Edit:
Stery w taperedzie są niższe niż w 1,5.
Edit:
Stery w taperedzie są niższe niż w 1,5.
2cm poza główke to jest dla Ciebie nisko? pod 1,5 cala główke można ponad dwa razy niżej...XxUzixX pisze:Fsa Orbit 1.5E ZS-1. Ja wiem że mają podobne rozwiązania, mają nawet takie same wymiary. Także nie wiem gdzie ty zobaczyłeś że stery 1,5 są niższe.

dobra kończe bo offtop sie troche robi...
Sell: Rower - Intense M9