Tłumik HSCV Rebound
-
- Kontakt:
Tłumik HSCV Rebound
Siema mam znow problem z moimi ósemkami RC 2005 a konkretnie z tlumikiem powrotu . Regulacja jest sprawna bo jest odczuwalna zmiana lecz bardzo delikatna. Mama takie pytanie do ludzi ktorzy mieli podobny problem , czy jest to wina szimow w tlumiku i czy jest to do ogarniecia podobno HSCV jest nierozbieralny .ale pewnie jakis patent jest ??? chodzi mi o to ze gdy przekrecam tlumienie powrotu na max to jest takie jak by bylo ustawione na polowie, a gdy zalewany amor byl przez regulacje to zaczelo dzialac w 100% czyli wracalo bardzo wolno lecz po kilku ugieciach ponownie robi sie 50% tlumienia powrotu. mam nadzieje ze dobrze wytlumaczylem.
FORZA JUVE!!!
Ten tłumik można rozebrać tylko po to aby dorobić do niego nowy "case"
Zawór odpowiedzialny za tłumienie powrotu jest odkręcalny(przynajmniej w modelu 2001). Zawór odpowiedzialny za tłumienie kompresji jest zaprasowany i nierozbieralny(tak samo jak tłumik oczywiście xD).
Nie jestem pewny ale w 2005 chyba tłumikom, a przynajmniej ich górnym częścią było już bliżej do rc2 niż do pierwotnego hscv także tam może wcale nie być shimów.
Poza tym spora szansa że ma mało lepki olej masz.
Zawór odpowiedzialny za tłumienie powrotu jest odkręcalny(przynajmniej w modelu 2001). Zawór odpowiedzialny za tłumienie kompresji jest zaprasowany i nierozbieralny(tak samo jak tłumik oczywiście xD).
Nie jestem pewny ale w 2005 chyba tłumikom, a przynajmniej ich górnym częścią było już bliżej do rc2 niż do pierwotnego hscv także tam może wcale nie być shimów.
Poza tym spora szansa że ma mało lepki olej masz.
-
- Kontakt:
pietryna pisze:Poza tym spora szansa że ma mało lepki olej masz.
mysle ze 15W 40 lepki nie jest. tak to wszystko jest allright z kompresją tylko ten powrot nie ma 100% regulacji (ale regulacja dziala) cos tam jest w srodku nie tak tylko co?
Ma ktos jeszcze jakis pomysł???? kupno nowego tlumika odpada od razu pisze.
FORZA JUVE!!!
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
EzRider
na motulu jest to samo , przeciez wlewalem tam ze 4 oleje motorexa amortyzola i motula , teraz mam ten samochodowy i w sumie na nim najlepiej dziala amor.
chodzi to o to ze jest cos z tlumikiem i nie wiem czy jest to wina tych shimow w srodku tlumika , nie wiem czy to na chama rozbierac bo nieby jest to nierozbieralne , bo gdy wlalaem olej przez regulacje to dzialalo w 100% tlumienie powrotu (wracalo bardzo wolno) ale po kilku ugieciach osemek zeszlo ze 100% tlumienia do 50% . nie ma pelnego spectrum . chodzi mi tylko o to bo tak to compresja dziala normalnie.
na motulu jest to samo , przeciez wlewalem tam ze 4 oleje motorexa amortyzola i motula , teraz mam ten samochodowy i w sumie na nim najlepiej dziala amor.
chodzi to o to ze jest cos z tlumikiem i nie wiem czy jest to wina tych shimow w srodku tlumika , nie wiem czy to na chama rozbierac bo nieby jest to nierozbieralne , bo gdy wlalaem olej przez regulacje to dzialalo w 100% tlumienie powrotu (wracalo bardzo wolno) ale po kilku ugieciach osemek zeszlo ze 100% tlumienia do 50% . nie ma pelnego spectrum . chodzi mi tylko o to bo tak to compresja dziala normalnie.
FORZA JUVE!!!
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Re: Tłumik HSCV Rebound
wlalem ten olej i sie widelec uginal w 60% , to jest wina tlumika nie objetosci czy lepkosci oleju. Jak ktos mial dokladnie taki sam prtoblem to prosze o pomoc a nie o pisanie o lepkosci oleju
FORZA JUVE!!!
Powiem tak. Skoro uważasz że to nie wina oleju to:
Tłumik jest *******. Nowsze tłumiki HSCV miały niesamowicie wielki zakres regulacji. W rc2x można bez problemu ustawić natychmiastowe odbicie lub takie trwające 2-3 sekundy.
http://pietryna.pinkbike.com/album/Service/
Może coś z tego zrozumiesz, może nie. To akurat tłumiki jeszcze starsze ale zasada działania się nie zmienia. Osobiście nie polecam się z tym babrać.
Tłumik jest *******. Nowsze tłumiki HSCV miały niesamowicie wielki zakres regulacji. W rc2x można bez problemu ustawić natychmiastowe odbicie lub takie trwające 2-3 sekundy.
http://pietryna.pinkbike.com/album/Service/
Może coś z tego zrozumiesz, może nie. To akurat tłumiki jeszcze starsze ale zasada działania się nie zmienia. Osobiście nie polecam się z tym babrać.