[pawel.tulaczko] Kona Stab Deluxe + 66 RC3 Ti

rafi32
Kontakt:

Post autor: rafi32 »

łoo to dobrze że kolejny dobry sprzęcior w okolicy.:D No jasne że wpadnę, bo ma być fajna pogoda. :D
xDkrystian
Kontakt:

Post autor: xDkrystian »

oj trzeba bd się zawinąć kiedyś do pl bo widzę że na OSW i okolicach coraz lepsze rowerki :)
pawel.tulaczko
Kontakt:

Post autor: pawel.tulaczko »

Problem który występował w ramce to haczący amortyzator.
SAM_0056.JPG
SAM_0058.JPG
Zgodnie z zaleceniami zaprojektowałem sobie dystans i bieżnie łożyska w jednym o wysokości +10mm, których wytoczenie zleciłem koledze.
dystans-ostatecznie.png
Bieżnie dałem mu przed projektem z obrazka wyżej, dlatego nie podawałem tam żadnych wartości - pomierzył sobie to osobiście dla pewności, choć podałem mu kąt 45stopni z łożyska. Niestety akurat na stanie miał nietypowe materiały z których mógł mi to wykonać, więc najbardziej optymalnym z tych wszystkich był mosiądz. Wykonanie pierwsza klasa.
SAM_0063.JPG
SAM_0066.JPG
Sztywność i wytrzymałość detalu ogromna, waga również - 150g!
Rure sterową (tak, przyznaje się - zjebałem, bo nie sprawdziłem na samym początku czy amor przechodzi) mam na wymiar, także trzeba było wywalić dystanse, ale wtedy mostek by haczył o miskę sterów, także dodatkowo znajomy zeszlifował mi dystans na 3mm grubości.
Niestety po założeniu okazało się, że brakuje jeszcze z jakiś 2mm, aby korek od regulacji zwojów sprężyny przechodził pod ramą. Dogadałem się z kolegą, jak tylko będzie miał jakiś stop alu, zrobi mi lżejszą wersję + dołożymy te kilka mm jeśli to będzie konieczne. Póki co wykręciłem korek z regulacji i wszystko pracuje tak jak należy.
SAM_0076.JPG
Tak wygląda wszystko zmontowane razem, wbrew moim obawom wygląda to całkiem przyzwoicie. Ale mam pytanie, bo w innym temacie nie uzyskałem odpowiedzi - jaka jest maksymalna odległość rury sterowej od kapsla mostka? bo chcąc zrobić wyższy dystans boję się o przykrótką rure sterową. Aktualnie po przeróbkach mam ~5mm luzu (mostek ma wysokość 36mm).
przemek_06
Kontakt:

Post autor: przemek_06 »

5mm luzu, że w sensie rura sterowa "wchodzi" ci tylko na 5mm do mostka? Czy jest 5mm od góry mostka? :D
pawel.tulaczko
Kontakt:

Bez przesady :P 5mm luzu od końca rury sterowej, do kapsla (inaczej mówiąc, w mostku siedzi na 31mm)
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Mi siedzi ok. połowę i jest totalny luz :D W sensie, że wystarcza :D
pare mm nie zrobi różnicy.
pawel.tulaczko
Kontakt:

Nowa i ostateczna wersja dystansu:
SAM_0055.JPG
SAM_0057.JPG
Podwyższona wersja o 3mm względem poprzedniego, dodatkowo wykonana z tworzywa sztucznego (nie daje głowy, ale nazwa ~ERTAN(?) - kolega mi to podawał, ale wyleciała mi prawidłowa nazwa) znacznie wytrzymalszego i lżejszego od stopów alu.
Waga: ~10g (czyli zaoszczędziłem ok. 140g)
Dodatkowo w kolorze białym, więc pasuje do setu - niestety jak to widać, a może nie widać, kolor odbiega od czystej bieli, ale przede wszystkim ma działać.
Po tym zabiegu mogę z powrotem zamontować korek regulacji ilości zwojów i mam ~2mm prześwitu.
SAM_0062.JPG
SAM_0064.JPG
Mostek po dokładnym skręceniu ma ok. 6-7mm luzu, czyli ok 30mm trzyma rurę sterową.

Tak odbiegając od tematu chciałbym skomentować pedały Dartmoor Fever. Nie widziały jeszcze porządnych gór, dropów itp, a już złapały luzy.. Nie są to nie wiadomo jakie luzy, bo są delikatne.. ale są i mnie wkurw.. adekwatność ceny do wyrobu. Na szczęście znajomy sprzedawca powiedział mi, że Velo dość fajnie podchodzi do reklamacji i zalecił bardziej je zniszczyć i dopiero przyjść, bo gwarancja jest dwuletnia.
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

Odświeżam temacik Kony;)
Czy musiałeś coś kombinować/przerabiać z DOPE żeby założyć piastę 150x12?
Pytam, bo starsze STABy miały piastę 150x12, ale zeby założyć DOPE trzeba bylo z piasty wyjąć podkładkę - dedykowane do niej były Ringle Lawwil.
Przymierzam się do STABa 09/10 i chcę się upewnić, czy Kona zmieniła owy system - i czy bez problemu podchodzi piasta 150x12mm z DOPE bez żadnych kombinowań ;)
www.feel-free.pl
jbl
Kontakt:

Post autor: jbl »

Do 2009 i 2010 wchodzi już normalna piasta 150x12mm
http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=14942479
yasiuuu
Kontakt:

Post autor: yasiuuu »

Dzięki wielkie za info :)
www.feel-free.pl
ODPOWIEDZ