[Korby] Race Face Evolve DH Zintegrowana Oś

adrian22
Kontakt:

[Korby] Race Face Evolve DH Zintegrowana Oś

Post autor: adrian22 »

Siema

Mam problem, a mianowicie zgubiłem nakrętkę na której opiera się śruba w środku korby podczas jej ściągania.
Czy zna ktoś jakiś domowy sposób (ale nie inwazyjny, żadne przecinaki czy szlifierki) dzięki któremu mógłbym ściągnąć korbę?
Kupienie nowego "ściągacza" nie wchodzi w grę, gdyż już raz go kupowałem żeby go ponownie zgubić, a teraz korba idzie na sprzedaż, więc to dla mnie gra nie warta świeczki.
Jeździłem już na korbie z wykręconą śrubą, ale ani drgnęła, próbowałem lekko stuknąć ją gumowym młotkiem, ale to też nie przyniosło żadnego efektu.

Dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi jak ściągnąć korbę.
freed
Kontakt:

Post autor: freed »

Kurde,dziwne. W każdym rf-ie z którym się spotkałem,odkręcenie śruby powodowało poluzowanie ramienia. Możesz spróbować odkręcić śrubę i kluczem do hollowtecha wykrecać miske z jednej strony ( nie wszędzie się da i musisz mieć klucz otwarty) raz tak ściągałem korbę truvativa i zeszła bez problemu.
Ride 4 Fun ! Biatch !
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

mam te korbe. Ona nie wejdzie ani nie zejdzie luzem. Motkiem też będzie ciężko, trzeba ją ściągać równomiernie. Próbuj ciągnąć, pukać itp aż zacznie schodzić, musi...
diesel2117
Kontakt:

Post autor: diesel2117 »

Miałem evolve Dh. Ze ściąganiem nawet z tym ustrojstwem były problemy, jedynie co dało radę do grzanie jej suszarką przez 10 minut i wybijanie ośki po przez dłuższą śrubkę. Pozdrawiam :)
http://allegro.pl/show_item.php?item=1818165286
Szakall
Kontakt:

Post autor: Szakall »

moze poszukaj kogos w swoim miescie kto tez ma te korby ipozyczylby ten sciagacz, albo idz do jakiegos tokarza/frezarza ktory by to dorobil za grosze
http://www.pinkbike.com/u/szakal/album/
adrian22
Kontakt:

Szakall w tym problem że nikt u mnie nie ma takiej korby, a "ściągacze" od Shimano są za małe. Pytanie, ile mniej więcej może kosztować takie coś u kogoś kto by to dorobił?
Na dniach rozejrzę się po jakiś tokarzach, ale znając okolicznych fachowców powiedzą mi że jak nie mam wzoru to tego nie zrobią.
Spróbuję jeszcze trochę na niej pojeździć i ew. trochę podgrzać i postukać lekko, może się uda.
Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Do korby powinien dorobić. Inna sprawa że tokarz ci nie zrobi tego pod imbusa. Druga sprawa - nie wiem czy będą z radością klepać lewe gwinty :P
adrian22
Kontakt:

Korba już ściągnięta.
Pomógł patent z wykręceniem lewej miski, a potem ogrzewanie suszarką i szarpanie się z nią dobre dwie godziny. :D
Na szczęście efekt taki, że już leży wyczyszczona i czeka na lepsze czasy.
Dzięki jeszcze raz za rady!
ODPOWIEDZ