hydroformowanie rur ---> POLSKA

jestem12314
Kontakt:

hydroformowanie rur ---> POLSKA

Post autor: jestem12314 »

Witam, czy gdzieś w PL jest możliwość hydroformowania rur aluminiowych ? Niestety wujek google mi nie pomógł ; /

Pozdrawiam
KFP
Kontakt:

Post autor: KFP »

chyba masz duzo kasy, to droga sprawa :)
spz
Kontakt:

Post autor: spz »

Chodzi o hydroforming ogolnie w Polsce czy taki dla przecietnego detalicznego konsumenta?
http://spinacz86.pinkbike.com/
jestem12314
Kontakt:

Dla zwykłego zjadacza chleba.. Chciałbym zrobić parę rzeczy i nigdzie nie mogę znaleźć info czy takie coś w PL istnieje
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

nie słyszałem o czymś takim w Polszy, coś czuje że może nie być.
Zresztą jak napisał KFP wyżej, to pewnie coś jak wtryskarka do plastików, koszt matryc na start jest spory, także wykonanie mniej niż kilkaset sztuk nie ma sensu.
luke_
Kontakt:

Post autor: luke_ »

jestem12314,
koszt samych form do hydroformowania rur (wtłacza się bardzo gorący olej pod wysokim ciśnieniem do rury będącej w formie, która ma kształt jaki ma przyjąć rura) przekracza kilkukrotnie koszt zakupu dowolnej ramy jaką sobie wymarzysz :)
I nie słyszałem żeby znajdowała się w Polsce firma która takie rury wykonuje.
HCC Components - z dumą wyprodukowane w Polsce
www.hcc-components.pl
jestem12314
Kontakt:

Ok wielkie dzięki za odpowiedzi..
Wygląda na to że będę musiał poszukać poza granicami naszego pięknego kraju jakieś firmy ; /

Temat chyba można zakończyć ;)
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

W UK jest firma która w dealu może Ci sprzedać katalogowe hydro. Poszukaj tam, nie mam str. ale trudno nie jest trafić na nią. Wyprodukowanie kilku szt. wg. swojego projektu jest nie realne do wykonania.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Biorać pod uwage, ze nawet intense sprowadza z tajwanu hydroformowane profile to pomysł jest nierelany. Zreszta nawet kilka profili do pl będzie drogie.
luke_
Kontakt:

Post autor: luke_ »

jestem1234, Ty zdaje się nie zrozumiałeś o co chodzi :)

Jeśli chcesz zrobić sobie hydroformowaną rurę taką jak sobie narysujesz, mówimy o początkowych kosztach na poziomie kilkudziesięciu tysięcy złotych za samo zrobienie formy. I nie sądzę żebyś gdziekolwiek na świecie znalazł firmę która Ci to w ogóle zrobi w jednostkowych ilościach.

Jeśli zaś zamierzasz się zabrać za produkcję ram rowerowych - sprawa wygląda inaczej, bo albo możesz zamówić sobie rury hydroformowane z katalogu, albo zlecić to jakiejś firme. Ale i tak najlepiej zrobić to bezpośrednio tak gdzie jest całe zagłębie czyli w Tajwanie.
HCC Components - z dumą wyprodukowane w Polsce
www.hcc-components.pl
=Pietr3k=
Kontakt:

Post autor: =Pietr3k= »

Produkcja w większości to Tajwan/Chiny a spawanie w rodzimym kraju lub tam gdzie produkcja profili. Kontaktowałem się ostatnio z zarządem ItalBike'a, którzy nawet w hipermarketowych konstrukcjach używają części hydroformowanych. W Chinach możesz zamówić prawie wszystko i koszt zakupu rury hydro nie różni się zbyt wiele od tradycyjnego przekroju okrągłego lub owalnego.
Raczej musiałbyś polegać na gotowych profilach o ile jakaś firma Ci je udostępni (pod warunkiem że sprowadza je do PL i w PL je spawa).
ODPOWIEDZ