Eee... pisze:świetnie wyglądają te twoje wizualizacje, bardzo mi się podobają, zarówno grafika jak i koncepcja wyższej podsiodłówki. Pracowałem nad taką koncepcją ale jakoś wizualnie mi nie podchodziła na rysunkach.
dziekuje za uznanie
co do ingerencji w dlugosc podsiodlowki oczywiste jest, ze rower taki bylby i tak maly (czyt. dla wielu osob za maly), rozumiem przez to odleglosc jaka wyszlaby pomiedzy jazmem siodla ustawionym w pozycji do jazdy a mostkiem. rzucam tylko temat do rozwazenia na przyszlosc, bo uwazam ze rama ma w sobie potencjal.
Spaced pisze:Chociaz czy nie lepiej dedykowana rame z troche innym zawieszeniem i katami pod bardziej enduro?
lepiej. tylko, ze dopiero teraz okazuje sie, ze dart takowa ma w planie. moja sugestia dotyczyla wisha jako zrobienia go bardziej uniwersalnego, co jak mozna latwo zauwazyc nie tylko ja uwazam za dobry pomysl. nie widze sensu juz walkowac tego tematu, powiedzialem co chcialem powiedziec i pokazalem co chcialem pokazac. czekam na rozwoj projektu bardziej wszechstronnego fulla do fr bo jak dla mnie takie wlasnie ramy to przyszlosc obecnego mtb
Jak dla mnie to na chwile obecną trudno powiedziec co będzie przyszłością i po prostu każdą nisze trzaskać trzeba. Na razie wszechstronne frki koło 180mm skoku nie są najwiekszym rynkiem
Ja raczej obstawiam maszynki do maratonów enduro 150-160mm skoku. Sport juz jest popularny, a jest coraz wiecej bardzo fajnych serii pod nie. Do tego na 2013 bodajże UCI chce robic PŚ enduro. Bedzie promocja sportu to sie rowery będa rozwijać.
tak, ale wielu ludzi nie stac na nawet dwa rowery, np zjazdowke i enduro/AM. chodzi mi o idee, ktora na prawde daje rade. na rowerze do fr z cehcami roweru enduro (bo tak to nazywam) na prawde mnostwo da sie ogarnac, a tak bym tego wisha wlasnie widzial. z niecierpliwoscia czekam co dart zaproponuje w tym temacie:)
koledzy moi mili a ta ramka nie jest przypadkiem za mała? bo widziałem tylko rozmiary 14" większych nie ma? bo się obawiam czy nie będzie na mnie za mała, chce się przerzucić ze sztywniaka na fulla i tą sobie wypatrzyłem, teraz mam street fightera też 14" i niestety troche dla mnie za mały wolał bym coś większego jak jest z tą ramką?
buKKa pisze:teraz mam street fightera też 14" i niestety troche dla mnie za mały wolał bym coś większego jak jest z tą ramką?
Primo - długość podsiodłówki jest średnio ważna, bardziej na to czy rower jest "mały" czy "duży" wpływa chociażby długość rury górnej.
Jest jeden rozmiar Wisha z górną rurą 559mm, czyli o 16mm więcej niż w Twoim streetfigtherze (o ile dane w necie pokrywają się z rzeczywistością).
Ale dalej nie jest to zbyt długa rama. Mam nadzieję że w przyszłości dartmoor zauważy, że nie wszyscy ludzie są "unisize"
Lepszą opcją jest Soda - 2 roz. i regulowane geo. Wish jest chyba dla gości max 175 cm ,a krótka podsiodłówka to katorga jak ktoś musi daleko dojechać na spot. Już kiedyś wspominałem,że polskie firmy nie widzą,że trzeba mieć ramę w 2 roz. - short i long jak chyba wszyscy na świecie ...
PS: w końcu trafiłem w właściwy temat
myslalem bardzo powaznie o Wishu, juz mialem zamowionego i wogole ale przez te opozniajace sie dostawy (rama miala byc w pierwszym tygodniu lutego a dalej jej nie ma) kupilem Banshee Wildcard i jestem w pelni zadowolony z takiego wyboru, trzy rozmiary do wyboru, dwa ustawienia dampera, glowka 1.5" a nie tapered co daje znacznie wiekszy wybor amortyzatorow w rozsadnej cenie.
Polskie firmy niech sie przede wszystkim naucza dotrzymywac terminow a nie 10 razy go przekladac :p
z takich parkowych to masz wlasnie Wildcarda (2650zl stal na wyprzedazy w 7anna), fajny jest mondraker prayer, intense ss. Ale przy wzroscie 172 nie masz co sie bac ze Wish bedzie maly.
A jeździł ktoś z was na WISHU że wie jak się to ma w rzeczywistości? Ja mam 190cm wzrostu i wcale nie zauważyłem żeby mi brakowało miejsca na nogi ani gdziekolwiek:) Każdy ma inne preferencje i tyle ^^ Ja lubię krótkie ramy a nie jakieś trolejbusy^^ Wish jest ramą freerideową na której można kleić grube tricki a nie zjazdowym przegubowcem który ma być długi , mieć płaski kąt głowki i wybierać wszystkie nierówności^^
karii111 mam tyle samo wzrostu,a mój Rampant jest sporo dłuższy i ma dłuższa rurę podsiodłową (na moje mógłby być jeszcze dłuższy). Krótkie rury mają ten problem,że jak masz długą sztycę to nie schowasz jej całej ,a krótkiej nie wyciągniesz zbyt wysoko. Ma to znaczenie jak masz jechać 5-10km w jedną stronę ... Dla porównania jeździłem na Voltage FR roz. s ,który jest bardzo podobny i odrazu czuć,że rama jest za mała. Ty chyba mylisz bazę kół,a długość górnej rury
buKKa wszystko zależy od tego jak będziesz ramę użytkować. Jeżeli nie dojeżdżasz na miejscówkę grubych kilometrów i rower nie jest dla ciebie środkiem transportu to Wish będzie dobry. Mi osobiście bardziej przypada do gustu geometria Wisha (poza tą nieszczęsną górną rurą), ale przy Twoim wzroście nie powinna być za krótka. Wszystko kwestia preferencji.
Soda z kolei jest dostępna w dwóch rozmiarach, ma regulację skoku i regulację dł. tylnego trójkąta (której można używać tylko przy niższym ustawieniu skoku). Dodając możliwość zamontowania przedniej przerzutki wychodzi Ci mocno uniwersalna rama, na bazie której można można zbudować rower na którym da się i podjechać i zjechać.
Na boku dodam, że Wish bez dampera jest 1200zł tańszy od Sody. Jeżeli rozmiar Wisha Ci pasuje (przy tym wzroście raczej powinien) i nie potrzebujesz wszystkiego, w czym Soda ma nad Wishem przewagę (dla przykładu u mnie w Chaparralu zmiana skoku jest mi na nic, i tak cały czas jest 7") to skłaniał bym się do Wisha. Po cenach z rowerowego mając kogoś z rabatem 12%(a nietrudno kogoś za pomocą forum znaleźć;) )Masz Vividem 5.1 i sprężyną za 2850zł.
nopainnogame pisze:karii111 mam tyle samo wzrostu,a mój Rampant jest sporo dłuższy i ma dłuższa rurę podsiodłową (na moje mógłby być jeszcze dłuższy). Krótkie rury mają ten problem,że jak masz długą sztycę to nie schowasz jej całej ,a krótkiej nie wyciągniesz zbyt wysoko. Ma to znaczenie jak masz jechać 5-10km w jedną stronę ... Dla porównania jeździłem na Voltage FR roz. s ,który jest bardzo podobny i odrazu czuć,że rama jest za mała. Ty chyba mylisz bazę kół,a długość górnej rury
Nie wiem jak to jest na niej jechać 10 czy 15 km w jedną stronę bo nie było mi to dane ale na trasie prowadzi się bardzo dobrze i nie jest wcale za mała.
A jak już mówimy o dojazdach tych kilku kilometrów to nie jest też strasznie dużo. Ja na bmx na tor dojeżdżałem 14km i cały czas na stojąco a więc da się^^
Każdy ma swoje preferencje - ja jednak stawiam na ogół Są goście po 190cm i im kiera 780 wydaje się za duża i są po poniżej 170cm i na takiej śmigają. Dawniej na streetówce z singlem przejeżdżałem ponad 30km w jedną stronę - to nie znaczy,że było mega wygodnie i nie ma lepszej opcji