Fox 40rc2 brak kompresji

Rumun-lca
Kontakt:

Fox 40rc2 brak kompresji

Post autor: Rumun-lca »

cześc,
Ostatnio zrobiłem serwis tłumika w Foxie 40rc2 z 08r i wszystko jest ok tzn. tłumienie powrotu działa, nie jest zapowietrzony. Problem zaczyna sie jeśli chodzi o kompresję... O ile wolna jeszcze działa to szybka juz nie czego skutkiem jest dobijanie amortyzatora w miejscu. Wie ktos jaki może byc powód tej nieprawidłowosci?
Ps. olej to Motul 10w
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Serwis polega na zdiagnozowaniu nieprawidłowości a nie li tylko wymianie oleju .
Sprawdź czy tłumik odbicia i kondom(bladder) są w jednym kawałku.
Rumun-lca
Kontakt:

Kondom i tłumik są w porządku jak na moje oko...
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

Rumun-lca pisze:Kondom i tłumik są w porządku jak na moje oko...
Bladder lubi sie wyslizgnac w czasie montazu tlumika, ale gdyby tak bylo zapowietrzyl by sie i po chwili uginania tlumienie przestalo by dzialac - w tlumiku jest bardzo malo oleju i juz niewielki jego ubytek powoduje niepoprowna prace

Dziwny objaw, jesli dobijasz tlumik z miejsca to raczej wolna kompresja Ci nie dziala. Moze poprostu masz zbyt miekka sprezyne i tego nie odczuwasz?
Rumun-lca
Kontakt:

Spręzyna tez jest dobra, przed serwisem było ok.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Rumun-lca pisze:O ile wolna jeszcze działa to szybka juz nie czego skutkiem jest dobijanie amortyzatora w miejscu
W miejscu? W sensie gdzie w miejscu? Bo jesli to oznacza na parkingu czy podczas serwisu to szybka ci sie wtedy nie uruchamia ;)
Fonika

Post autor: Fonika »

Nie wiem jakim cudem chcesz sprawdzić działanie szybkiej kompresji "W miejscu"
Może po prostu wszystko działa a ty nie za bardzo wiesz na czym polega ta regulacja?
Rumun-lca
Kontakt:

działanie wolnej kompresji widze podczas uginania samego tłumika nie zamontowanego do amortyzatora. Szybka noniedziała i amortyzator przy mocniejszym dobiciu dobija co nie miało miejsca przed moim ,,serwisem''
ravfr
Kontakt:

Re: Fox 40rc2 brak kompresji

U góry sprawny tłumik kompresji , u dołu rozpirzony, objawem był właśnie brak kompresji.
Szczerze mówiąc , jeżeli wszystko wcześniej było ok i nie grzebałeś w środku tłumika , to nie bardzo widzę możliwość, żeby padło samo.
Załączniki
tłumik.jpg
Rumun-lca
Kontakt:

ok, jutro sprawdze co i jak. Jeśli jest tak jak w tym 2gim przypadku to czeka mnie kupno nowego tłumika czy jest jakas opcja naprawy?
ravfr
Kontakt:

Tokarz dorobił tłok (krążek) , koszt ok 200 zł , z tego co pamiętam potrzebne też były miękkie szczęki , żeby rozkręcić "dzwon".
kubuspunxdh
Kontakt:

Post autor: kubuspunxdh »

ravfr pisze:Tokarz dorobił tłok (krążek) , koszt ok 200 zł , z tego co pamiętam potrzebne też były miękkie szczęki , żeby rozkręcić "dzwon".
Kwota adekwatna do dorabianego elementu :) mało i tak policzył jak za tak "precyzyjną robótkę :)" swoją drogą ciekaw jestem co temu się stało przecież to tak ciut mocno neutralne miejsce olej by tego sam nie pokrzywił ani nie złamał, może kolega porostu odwrotnie ten "krążek" założył :) bo patrząc na niego jest lekko wypukły i zakładając go odwrotnie nie spełni swojego zadania :)
rowerek PB Spider Suspensions boss!
ravfr
Kontakt:

Krążek był całkowicie połamany(dlatego wydaje się wypukły) , rozsypał mi się w rękach po rozkręceniu obudowy.
Czarna sprężyna plus dropy i rozkręcone tłumienia (żeby miętko było) i poszło się paść .
kubuspunxdh
Kontakt:

hm rozkręcałem nie jedną 40stke :) i w nie przypominam sobie żeby inne były niż wypukłe ;)
Rumun-lca
Kontakt:

tylko u mnie jest taki problem, że przed serwisem działał normalnie a tak od niczego nie pękł. Jedyne co było nie tak to to że lekko wyszedł ten gumowy kondom przez kapsel skręcajacy, ale nie był uszkodzony wiec całozyłem go spowrotem tak jak ma byc...
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Rumun-lca pisze: Szybka noniedziała i amortyzator przy mocniejszym dobiciu dobija co nie miało miejsca przed moim ,,serwisem''
Szybka kompresja nie zalezy od mocy ale rób jak Rav mówi.
kubuspunxdh
Kontakt:

może napisz kolego inaczej.... co było rozkręcane po kolei w tłumiku :) jaki olej użyłeś ?
Rumun-lca
Kontakt:

rozkręciłem normalnie tłumik od dołu oraz ten srebrny kielich? od tego ciemnego korpusu w którym porusza się tłok.
Ps. olej motul 10w
kubuspunxdh
Kontakt:

to zrób to samo tylko ten "krążek" obróć :) odwrotnie do aktualnego położenia :) jednym słowem poskładaj to tak jak fabryka przykazała :)
ODPOWIEDZ