Wymiana Uszczelek w RS Pike 409

Zolfik
Kontakt:

Wymiana Uszczelek w RS Pike 409

Post autor: Zolfik »

Witam, mam do Was pytanie ostatnio próbowałem wymienić uszczelki w Rock Shox Pike 409 U-turn Coil lecz pojawił się problem gdy wyciągnąłem szara uszczelkę i kurzową tą żółtą napotkałem problem z wyciągnięciem olejowej męczyłem się i nic. Wiecie może jak ją wyciągnąć? Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Jeśli pike tak jak reba nie ma żadnych pierścieni które je trzymają to nie ma problemu. Gruby śrubokręt, podłożona szmata żeby nie uszkodził goleni i ciągniesz. Możesz próbować się ewentualnie w smary penetrujące bawić ale to jest uszczelka... ma ciasno przylegać więc nie sądzę aby pomogło. Ja swoje smaruje olejem przed wsadzeniem i nigdy nie miałem problemu z wyjęciem.

Tam naprawdę sporo siły potrzeba i może się wydawać że za mocno się ciśnie bo wszystko takie delikatne. Bez przesady. Skręć tylko ośkę na dole żeby golenie się nie zginały i takie coś naprawdę dużo wytrzyma.
Zolfik
Kontakt:

Jesteś pewien? Bo ja się siłowałem z wyciągnięciem i nic nie wyszło tylko kawałek uszczelki wypadł ;/ Golenie i tak gdzie nie gdzie muszę z szlifować i przemalować ;p
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Ja mam co prawda kurzowo-olejowe i gąbki.

Ale i tak nie widzę innego sposobu. Jak nie chcesz ich wsadzać z powrotem to możesz wydrapać je nożem. Ja dość dokładnie śrubokręt wpycham pod wargę żeby na pewno oparł się o metalowy pierścień uszczelki i podważam. Nie było nigdy problemów, tylko czasem ciężko to idzie.
Zolfik
Kontakt:

Będę próbował zobaczę co z tego wyjdzie oby poszło wszystko po mojej myśli. Ja i tak wymieniam na nowe uszczelki. Więc jak coś skrobać będzie trzeba ;p
ODPOWIEDZ