[Amortyzator] Serwis Manitou Dorado 2003

KilofeQ
Kontakt:

[Amortyzator] Serwis Manitou Dorado 2003

Post autor: KilofeQ »

Witam
Jako, że pogoda nie dopisuje w tej chwili, a ja leże chory postanowiłem zrobić porządny serwis swojemu Dorado. I tutaj mam kilka pytań, co do rozebrania nie mam problemu, jednak jeśli chodzi o olej, smar już pojawiają się niewiadome. Powiedzcie mi jaki i jaką ilość oleju powinien wlać do poszczególnych lag, myślałem o oleju 5W, jednak nie wiem czy to właściwy wybór. I na koniec najważniejsze pytanie, jaki smar zaaplikować na uszczelki? Teraz miałem wazelinę, która fajnie się spisywała, ale przy dużym cieple spływała mi po lagach, a przy zimnie robiła się dość "tępa". Aha zapomniałbym jeszcze o tłumiku, wyczytałem gdzieś, że przy serwisie powinno się go odpowietrzyć. W jaki sposób to zrobić? Widziałem kiedyś na PB fajny artykuł o serwisie Dorado, ale teraz nie mogę go za nic znaleźć. Jeśli macie gdzieś do niego adres będę ogromnie wdzięczny.
Pozdrawiam :)
KilofeQ
Kontakt:

Odświeżam pytanie. Czy mógłby mi ktoś opisać w jaki sposób należy złożyć prawą lagę (tę z tłumikiem). W jakiej kolejności wkładać tłumiki oraz lać olej? W jakiej ilości go lać? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam
qb92
Kontakt:

Post autor: qb92 »

Na dorado się nie znam, ale do smarowania uszczelek to możesz zastosować ten smar: http://rowerowy.com/narzedzia_serwis/ol ... ike_grease

Świetna sprawa;)
KilofeQ
Kontakt:

Jesli chodzi o olej i smarowanie ogarnalem juz sprawe. Chodzi mi glownie o zlozenie calej lagi i odpowietrzenie tlumikow. Znalazlem manual, w ktorym jest opisany serwis, ale nie moge ogarnac pewnej rzeczy. A dokladnej ilosci oleju w ladze, ile dokladnie go lac (nie ma podanej wartosci) oraz w jaki sposob dokladnie to robic, zeby wszystko bylo odpowietrzone.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Pisz do quake, on wie wszystko ;)
Z gówna bata nie ukręcisz.
KilofeQ
Kontakt:

Pisalem juz do niego, ale niestety nie odpisuje. Nikt nie ogarnia na calym forum Dorado??
Potrzebowalbym tylko pokrotce w jakiej kolejnosc skladac i jaka ilosc oleju wlewac.
Robilem juz to w sumie po swojemu w oparciu o ten manual, ale niestety albo za duzo oleju, czyt. nie pracuje albo za malo, czyt. jest zapowietrzony (jak pracuje widelec to slychac powietrze z gornego korka, tam gdzie regulacja)
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

No ja swojego nie zdążyłem rozebrać niestety.
Z gówna bata nie ukręcisz.
ODPOWIEDZ