Rower MTB

TheChrabaszcz
Kontakt:

Rower MTB

Post autor: TheChrabaszcz »

Witam, chciałbym zakupić rower MTB do dirtu, zależy mi na tym, aby rama była stosunkowo długa(17'', 18"), gdyż mam 188cm wzrostu. Czy mógłby mi ktoś podać przykład takiego roweru, tak do 2400zł, gdyż ja nie mogłem nic znaleźć. Na początku miałem zamiar składać taki rower, ale facet w sklepie mi to odradził, gdyż jego zdaniem nie zrobiłbym wszystkiego dobrze.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Z gotowych rowerów to tylko Unibike Underground Zone II. Trochę przekracza budżet ale warto dopłacić.

Jeśli nie ten to tylko używane.
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

TheChrabaszcz pisze:zależy mi na tym, aby rama była stosunkowo długa(17'', 18")
Wartości jakie podałeś nijak się mają do długości ram...
Jeśli chodziło Ci o wysokość ramy (długość rury podsiodłowej) to powodzenia z taką ramą na dirtach.

Na pewno szukasz czegoś typowego do dirtu?
Jak tak, to muszę cię zmartwić, ale większość dirtowych ram jest stosunkowo krótkich:
Np. http://rowerowy.com/rowery/dirt_street/ ... lis_3_2012 Górna rura 574mm, gdybyś faktycznie skupiał się na dircie to powinna ogarnąć.

Underground to funbike, do typowej dirtówki mu daleko.
Sprecyzuj może czego oczekujesz do roweru, gdzie i jak chcesz jeździć.
TheChrabaszcz
Kontakt:

Chodziło mi o długość górnej rury 17, 18 cali, może być więcej.
miki_ck pisze: http://rowerowy.com/rowery/dirt_street/ ... lis_3_2012 Górna rura 574mm
a ta rura nie ma przypadkiem
317 mm?

Nie chcę skakać zbyt wysoko, ale chciałbym kleić jakieś triki, nie wiem za bardzo czego mogę od roweru oczekiwać, bo w dircie trochę zielony jestem. Jeżdziłem na BMX, i trochę downhill
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

miki_ck pisze:Underground to funbike, do typowej dirtówki mu daleko.
Dlatego poleciłem to a nie co innego. Dirty lata się tym dobrze. Jeździ na dłuższy dystans też. Na lokalnych traskach w lesie tez jeździ się super.

Takie gadanie. Nauczy się czegoś na tym, wyrobi sobie zdanie na temat dalszego rozwoju roweru i można będzie modyfikować(sam w sobie rower jest sporo warty przy rozsprzedarzy na części).

Kupi newschoolową dirtówkę, krótką jak dla 5 latka normalny rower, niską i nic z tego nie będzie.

Edit:
Rozmiar ramy to długość rury podsiodłowej.
TheChrabaszcz
Kontakt:

to ten metropilis 3 byłby dla mnie dobry? Nie za bardzo na rozmiarach się znam, głównie chodzi mi o to, żeby ten rower malutki nie był, a na zone 2 jeździłem, i rozmiar był dla mnie ideanalny, a co sądzicie o jego starszej wersji?
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

pietryna pisze:Kupi newschoolową dirtówkę, krótką jak dla 5 latka normalny rower, niską i nic z tego nie będzie.
Underground nawet 16" ma nieco krótszy przód niż Metropolis...
+długi tył i przerzutkę, co potrzebne do skakania na hopach nie jest.

Ale jak się nie wie, czego chce to faktycznie bezpiecznie jest kupić funbike'a. Z tym że wtedy zazwyczaj wydaje się kasę dwa razy kiedy już człowiek bardziej się "wyspecjalizuje".
TheChrabaszcz pisze:Chodziło mi o długość górnej rury 17, 18 cali, może być więcej.
Nie może być, a musi być więcej żeby dało się na rowerze jeździć. Bo górna rura jest na... górze ramy?
W dużym stopniu decyduje o długości roweru, czyli tym co tak naprawdę wpływa na to, jaką pozycję wymusza i jak się rower prowadzi. Wartości jakie podajesz to długość rury podsiodłowej czyli wysokość ramy.
to ten metropilis 3 byłby dla mnie dobry?
Jeśli chciałbyś tylko skakać na hopach, to powinien pasować.
Ale jak chcesz rower na którym oprócz skakania, da się też gdzieś pozjeżdżać, dojechać na miejscówkę w miarę wygodnie itp. To Underground lepiej się sprawdzi.
Orzeszek
Kontakt:

Post autor: Orzeszek »

może takie coś?
http://allegro.pl/banshee-morphine-fox- ... 86854.html
i 400 zł masz jeszcze na kask
DubStep
Kontakt:

Post autor: DubStep »

Przecież ten fox ma 9mm ośkę... Ale skoro się będzie uczył to w sumie why not?! Na necie jest pełno rowerów w dobrej cenie ;)
Orzeszek
Kontakt:

foxa zawsze moze sprzedać i kupić jakiegoś marzoccha dj na qr20 2010 rocznik od 600 zł się zaczyna,poza tym ten morphine jest najlepszą ofertą,waga tylko 11.5 kg ! i mega wytrzymała rama która wytrzyma więcej niż niejeden full... ja bym brał :P
TheChrabaszcz
Kontakt:

pomyślimy ;), dzięki za linka
TheChrabaszcz
Kontakt:

DubStep pisze:Przecież ten fox ma 9mm ośkę.
o jaką ośkę chodzi, bo nie ogarniam
Orzeszek
Kontakt:

oś w przedniej piaście przy amortyzatorze ma 9mm, jest troche cienka,nie chodzi o to że może pęknąć czy coś tylko możesz mieć lekkie luzy,ale amor ma mały skok więc bym się tego nie obawiał ;)
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

K*rwa, jakie luzy? O czym Ty piszesz znowu?
queer0s
Kontakt:

Post autor: queer0s »

Może mu chodzi o efekcie chowania się amorka pod rame ?
Suuubuś <3
Orzeszek
Kontakt:

sorry,nie luzy tylko sztywność ;)
ODPOWIEDZ