Gdzie można kupić i wsadzić aluminiowe śruby?
-
- Kontakt:
Tylko, czy to jest na 100% alu? Może być jakaś stal z anodą. Tego nie wiadomo. Z tym bym się bał. Przed Hopami miałem Hayesy i też czuć jak się wyginał zacisk.Las3k_91 Ldz pisze:ari4 - http://www.pinkbike.com/photo/6232165/ a tu są niby tylko 2... Code nie widzę żeby się rozszerzał, chociaż w innych heblach też to widziałem. Lekko tylko czuć jak się rękę przyłoży do zacisku. Dobra, do rozważenia w przyszłości, spróbowania itd...
Cody mają 4 śruby, więc może więcej wytrzymają.
Ale tak jak pisałem, ja bym nie osłabiał partów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo, a tym bardziej, że zyskasz tylko pojedyncze gramy

Zrobisz i tak jak uważasz

-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
obstawiam, że Tiari4 pisze:może jeszcze aluminiowe

"BHP friendly" nie uda Ci się 100-120g urwać, jak urwiesz połowę tego to będzie dobrze. Bardziej tutaj wchodzi w grę to, że były by kolorowe, a chyba najważniejsze - nie rdzewieją.
ja na pb widziałem Sainty M810 całe na Ti śrubach i to jest fajne, mądre, lekkie i drogie, ale alu bym się nie odważył... Przeraża mnie nawet sama temperatura w tamtych okolicach, która też z pewnością trochę je osłabi... ale być może byłoby to nawet niezauważalne.
-
- Kontakt:
Klamki, napinacz, blat, półki w Boxxie, zawias w Ultegrze, śrubka w zacisku podsiodłowym i trzymająca linkę = 107g - 40g = 67g różnicy. To już zrobiłem przedwczoraj i jest fajnie i ładnie [bc w podpisie]. A na Ti szkoda mi kasy póki coAdiFreerider pisze:"BHP friendly" nie uda Ci się 100-120g urwać, jak urwiesz połowę tego to będzie dobrze.

-
- Kontakt:
A ile kosztują aluLas3k_91 Ldz pisze:A na Ti szkoda mi kasy póki co

Najpierw poczytaj co to anoda, następnie co to tlenek żelaza i sam sobie odpowiedz czemu stali się nie anoduje. A o ile mądrzejszy z podstaw chemii będziesz!AdiFreerider pisze:na pewno? Dartmoor robi anodowane stalowe śrubki do tarcz.
Z gówna bata nie ukręcisz.
-
- Kontakt:
O sporo ponad. Gęstość takiego alu to jakieś 2720kg/m^3, a stali śrubkowej jakieś 7850-7900kg/m^3, co daje prawie 2/3 masy mniej.AdiFreerider pisze:ok, niech Ci będzie więc śruby alu są prawie 50% lżejsze od stalowych?
KubaLaPL - no mniej więcej tyle: http://vincere.pl/sklep/index.php?k74,sruby-aluminiowe
-
- Kontakt:
hmm musiałbym jakiegoś speca zapytać, jeśli tylko bd miał okazję, to z pewnością to zrobięKubaLaPL pisze:Najpierw poczytaj co to anoda, następnie co to tlenek żelaza i sam sobie odpowiedz czemu stali się nie anoduje.

ze 4-5zł za szt. to oczywiście zależy jaki rozmiar. Ti 10zł :/KubaLaPL pisze:A ile kosztują alu![]()
Jak dobrego speca się popytasz to Ci znajdzie stop żelaza, który się da. Tylko, że to się nazywa oksydowanie. Proces bardzo podobny, ale obawiam się, że nie ma różnorodności kolorów.AdiFreerider pisze:hmm musiałbym jakiegoś speca zapytać, jeśli tylko bd miał okazję, to z pewnością to zrobię
A tlenek żelaza:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tlenek_%C5%BCelaza(III)
A o koszt to tak bardziej całościowo mi chodziło

Z gówna bata nie ukręcisz.
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=60906KubaLaPL pisze:Tak czy siak się tego nie anoduje :P
Ewentualnie może tytan by się dało poanodować, ale wyszedłby biały.
Wyraźnie napisane, że śruby stalowe, więc jakoś to musieli anodować

-
- Kontakt: