Val di Sole - Puchar Świata UCI 2012

D_Homer
Kontakt:

Val di Sole - Puchar Świata UCI 2012

Post autor: D_Homer »

Pierwsza rzecz... bardzo smutna - ciężka kontuzja Cedrica :( jak dla mnie przyćmi cały weekend...

Druga, która mnie męczy - co z Polakami w Pucharze Świata? szczerze myślałem, że polski downhill idzie w takim kierunku, że niedługo będziemy regularnie widywać młodych Polaków na trasach a tu nic z tego ;/ Puchar Świata we Włoszech i jeśli się nie mylę, żadnego Polaka na liście startowej? nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to, że są na niej rosjanie, węgrzy, łotysze, portuglaczycy... że o słowakach i czechach nie wspomnę bo to wyższa liga od dawna :P jak to jest Panowie?
Lukasz12
Kontakt:

Post autor: Lukasz12 »

Tak to jest, że w 4x dostało się 5 Polaków do finałów, cieszmy się chociaż tym! :D
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

D_Homer pisze:Druga, która mnie męczy - co z Polakami w Pucharze Świata? szczerze myślałem, że polski downhill idzie w takim kierunku, że niedługo będziemy regularnie widywać młodych Polaków na trasach a tu nic z tego ;/ Puchar Świata we Włoszech i jeśli się nie mylę, żadnego Polaka na liście startowej? nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to, że są na niej rosjanie, węgrzy, łotysze, portuglaczycy... że o słowakach i czechach nie wspomnę bo to wyższa liga od dawna :P jak to jest Panowie?
Wlasnie ciekawi mnie jak to jest ze słowakami, węgrami i czechami. Bo u nas mówi sie brak forsy, a jakos te nacje bogatsze od nas nie są. Nie mówiac już o wegrach, których mistrzostwa odbywają sie w austrii z braku gór ;) Myśle, że jak nasi nie będą regularnie jezdzic na PŚ to sie nigdy nie wjeżdżą w takie trasy bo to zupełnie inna jazda. Styl tras nawet tych mniej lubianych jest zupełnie inny od tego co mamy w pl. Ba uci ma nawet specialnego konsultanta od budowy tras dh, który dopilnowywuje, żeby do tych predkosci trasy były przygotowane.

Szczerze uważam, że na kwalifikacje miałby szanse każdy z top10 jakby regularnie na pś jezdził i przygotowywał się pod te trasy. Widać to po różnych zagranicznych zawodnikach, którzy czasem sie z naszymi scigaja na lokalnych trasach i wcale nie wygrywaja.

Dalej na Sławka licze, ciekawe gdzie w tym roku starty.
k1kaka
Kontakt:

Post autor: k1kaka »

Nie wie ktoś czy będą zawody w necie, jeśli tak to można prosić o jakiś link :D
Spaced
moderator
Kontakt:

strona red bulla, strona dirta. Na prawde google nie boli ;)
szymon102
Kontakt:

Post autor: szymon102 »

Gwin to człowiek nie z tego świata, ja nie wiem jak on się na rowerze utrzymuje :D
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
Włóczykij89
Kontakt:

Post autor: Włóczykij89 »

szymon102 pisze:Gwin to człowiek nie z tego świata, ja nie wiem jak on się na rowerze utrzymuje
Z tego co się orientuję Gwin kiedyś uprawiał motocross następnie przesiadł się do DH, więc ma doświadczenie w jeździe przy dużo większych prędkościach.
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Gwin zniszczył system :)

Tutaj replay: http://www.redbull.com/en/bike/stories/ ... al-di-sole

Nie wiecie w której mniej więcej minucie jechał Troy Brosnan ? Chętnie bym zobaczył jego przejazd.
lollex
Kontakt:

Post autor: lollex »

Ładnie ich rozjechał :)
Jeżeli cofnąć sie 4 lata wstecz do tego miejsca to też pewien robot "by" zrobił komuś pocisk na MŚ :D
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

wojtasu pisze:Nie wiecie w której mniej więcej minucie jechał Troy Brosnan ? Chętnie bym zobaczył jego przejazd.
Też bym chętnie zobaczył ten przejazd. Problem w tym, że Brosnan rozwalił się w Leogangu ostatnio i nie startował dzisiaj :P
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

miki_ck pisze:Też bym chętnie zobaczył ten przejazd. Problem w tym, że Brosnan rozwalił się w Leogangu ostatnio i nie startował dzisiaj :P
Dziękuję Ci bardzo :D A już myślałem , że nie uważnie oglądałem i przegapiłem go ;)
deviz
Kontakt:

Post autor: deviz »

Włóczykij89 pisze:Z tego co się orientuję Gwin kiedyś uprawiał motocross następnie przesiadł się do DH, więc ma doświadczenie w jeździe przy dużo większych prędkościach.
Dokładnie, długo na pyrkaczu jeździł, to też się nie boi;)
Nie mniej jest mega świrem, bo po przejeździe Minnaara nie wierzyłem, że da się coś jeszcze urwać.
Slavvduro
szymon102
Kontakt:

Włóczykij89 pisze:Z tego co się orientuję Gwin kiedyś uprawiał motocross następnie przesiadł się do DH, więc ma doświadczenie w jeździe przy dużo większych prędkościach.
Tak, wiem o tym ale to nie zmienia faktu, że jest mega prosem :D Cała czołówka trenuje też na crossach i od lat jeździ w DH, niektórzy kilkakrotnie dłużej niż Aaron. Szacun ! :D
Spaced
moderator
Kontakt:

szymon102 pisze:Tak, wiem o tym ale to nie zmienia faktu, że jest mega prosem Cała czołówka trenuje też na crossach i od lat jeździ w DH, niektórzy kilkakrotnie dłużej niż Aaron.
Ale nie jeżdżą zawodniczo na crossach. Ja też jeżdze na snowboardzie i na obozach instruktorskich w paru zaowdach startowałem ale do Jody się nie porównuje. Tak samo nie ma co poziomu Gwina w MX do reszty zawodników porównywać.

Chociaz szczerze spekuluje, że oprócz dzikiej pewnosci siebie ala Hill pare lat temu (widac to w wywiadach, Greg sam przyznaje, ze nie jechał na maxa) to chłop ma mega twardo ustawione zawieszenie, a na takiej trasie to jest 3-5s. Nie nie jest to spekulacja, znajomy inż. na zagraniczne forum wrzucał dane bo pomiary robili z typem wpływu twardego zawieszenia na średnie czasy na trasie. Problem głównie taki zeby przy takim twadym ustawieniu łąpy nie wybuchły no i mieć jakąkolwiek przyczepnosc bo jak sie nie ugina to jest jej mało (to sam sprawdzałem jak mnie z bandy odkleiło przy własnych "testach" ;) )
quilong
Kontakt:

Post autor: quilong »

Spaced - to samo mówił Barel - twarde zawieszenie = szybciej ale za to na miększym się mniej męczysz. Akurat wtedy chodziło o różnice 50lbs w sprężynie w damperze.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
Spaced
moderator
Kontakt:

Wiesz to problem jest taki, że cała czołówka PŚ ma twardsze co widac po tym jak im pracuje (i po tescie roweru brendoga na pinku ;) ). Tak jak 99.9% forum ma ustawione to na takich trasach bysmy ciągle dobijali a Gwin ma JESZCZE twardziej. To dopiero dziwi.
szymon102
Kontakt:

Spaced pisze:po tescie roweru brendoga na pinku
Możesz jakiegoś linka zapodać, poczytam z ciekawości, z góry dzięki.

Co do twardości zawieszenia to jest to prawda. Kolega, który w tym sezonie zaczyna mieszać w naszych juniorach właśnie dobierał sprężyny twardsze niż miał w zeszłym sezonie. Wszyscy, którzy siadali na jego rower mówili, że twardo itp. ale jak sam twierdzi na trasie ma to wiele plusów.
ODPOWIEDZ