Hampelek jak dla mnie miażdży system. Jak sie spisze to już chyba wiem jak będzie wyglądał mój nowy hebel.
Szczerze to brakuje mi naprawde dobrej, starej magury
Zacisk z jednego kawałka aluminium na plus. Wnioskuję z załączonych zdjęć, że w jednym zacisku mamy 2 komplety klocków, a to wygląda mi na jakiś marketingowy cios poniżej pasa. Może to mieć jakieś uzasadnione znaczenie w kwestii poprawy modulacji/siły?
Jeśli tłoczki są różnej wielkości to będą się nierównomiernie wysuwać z zacisku i wsadzenie 2 par klocków zapobiegnie skośnemu ścieraniu się ich. Ale na zdjęciu pokrywki są równej wielkości co sugeruje równą wielkość tłoczków. Ale pewności nie ma
Z tego co kojarzę w większości czterotłoków tłoki są różnej wielkości, a po drugie nie rozumiem w jaki sposób miałoby to wpływać na tempo ich wysuwania ?
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
Nie mogę tego w tej chwili znaleźć ale w opisie hamulców Clark's Clim8 (6 tłoczków, 2x 9/14/18mm) było napisane że różny rozmiar tłoczków powoduje, że nie ruszają się równo tylko dochodzą do tarczy po kolei od najmniejszego do największego. Biorąc pod uwagę prawo Pascala to ma sens.
Moje Mono6 tak mają, że zaczynają hamować od ,,dołu" i nie zaobserwowałem żadnego, skośnego ścierania klocków. Więc 2 komplety klocków na hebel to moim zdaniem nietrafione rozwiązanie
Do zmiany saintów mi sie nie spieszy. Chciałbym klamki, które wyskakują to może przestane łamać na nich palce ale tu ich nie ma na fotach. Chociaz musze przyznać, że Gutki mega miło wspominam i to dalej najfaniej hamujace heble z jakimi miałem doczynienia. Może coś fajnego z tego byc.
w starszym hopie mono 4 były 2 zestawy klocków...
Nie wiem czemu, ale odnosiłem wrażenie że to się lepiej sprawowało niż 4 tłoczkowy saint na jednym klocku i lepiej niż 4 tłoczkowy Ace na jednym kolcku... ( testowałem jest w wymienionej kolejności)
Mi wydaje się że to lepiej zapobiega przegrzewaniu się...