[Rama] Szukam ramy do DH

Thorn_
Kontakt:

[Rama] Szukam ramy do DH

Post autor: Thorn_ »

Witam. Jak w temacie szukam ramy do lekkiego DH. Szukam też miejsc gdzie można takiej ramy szukać (jakkolwiek głupio by to zabrzmiało), obecnie monitoruje Allegro i tu, forum DH-zone'a. Bym był wdzięczny za podesłanie innych ciekawych stron gdzie taki sprzęt można znaleźć.

Ogólnie rzecz biorąc mam do wydania około 4000zł, rama powinna mieć około 180-200mm skoku, tylne haki pod piastę 150mm. Aha, bym był zapomniał, w grę wchodzą tylko ramy o rozmiarze L (w tym cały problem). Będę wdzięczny też za podanie modeli (nowych lub używanych) jakie można za taką kasę kupić (być może szukanie szerzej wybranego modelu potrwa krócej).

Piszcie. Bóg zapłać ;P
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Thorn_ pisze:szukam ramy do lekkiego DH
Thorn_ pisze:180-200mm skoku, tylne haki pod piastę 150mm
Ja nie wiem co wy macie z tym lekkim DH...

Pinkbike obserwuj
qb92
Kontakt:

Post autor: qb92 »

Pinkbike, ebay... itd
Jeśli masz tyle to obczaj sobie bo na allegro jest parę opcji fajnych lub wyczekuj cierpliwie na super opcje ;)

Szkoda, że w L rozmiarze potrzebujesz bo tutaj masz:
http://allegro.pl/rama-giant-glory-2010 ... 56279.html

Nie pisze sprzedający nic o rozmiarze, ale może jednak:
http://allegro.pl/iron-horse-sunday-tea ... 070845.htm

Powodzenia w szukaniu ;)
Thorn_
Kontakt:

Racja, określenie "lekkie dh" po dłuższym zastanowieniu nie ma sensu.

Glorego już widziałem. Chyba dla pewności sprawdziłem wszystkie. Tak to jest jak się nie pali a pije mleko za to, potem problem z rozmiarem ;)

Co do samego pinkbike'a, tak orientacyjnie ile może kosztować i ile trwa sprowadzenie ramy z innego kontynentu? Czy to w ogóle opłacalne i bezpieczne?
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Thorn_ pisze:Co do samego pinkbike'a, tak orientacyjnie ile może kosztować i ile trwa sprowadzenie ramy z innego kontynentu? Czy to w ogóle opłacalne i bezpieczne?
23$ w górę, zależy jak dogadasz, 4-6 tyg. Opłacalne tak, bezpieczne względnie. Mnie ani ziomków nigdy nie wycieli na ramkach zza oceanu.
Thorn_
Kontakt:

Las3k_91 Ldz pisze:23$ w górę, zależy jak dogadasz, 4-6 tyg. Opłacalne tak, bezpieczne względnie. Mnie ani ziomków nigdy nie wycieli na ramkach zza oceanu.
Dzięki za info.

Przeglądając pinkbike'a (i nie tylko) natknąłem się na pewną ramę. Morewood makulu. Jeden zawias + system linków. Myślałem że zostało to tak zaprojektowane żeby uzyskać duża progresje zawieszenia. Jednak po paru obliczeniach wyszło mi że progresja Makulu (licząc początkowe i końcowe przełożenie) jest dość płaska około 8%. Dla porównania Antidote ma około 22%, Glory 21%, V10 (przy 220mm) 18%.
Mam takie pytanie, jeździł ktoś na tej ramie? Jak wrażenia? Czy progresja w samym zawieszeniu jest potrzebna czy można wszystko pozostawić damperowi?
ODPOWIEDZ