Projekt ramy pr09

pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

piotrex pisze:prawa autorskie i wlasnosc intelektualna tez nie maja sensu?
Nie na takim rozpasanym poziomie jak obecnie. Wymyślisz jakąś innowację to dobrze, czerp sobie z tego przez ten rok czy dwa(prawdziwą innowację a nie odwróconą krzywkę). Na pewno kupi to masa ludzi ale potem do roboty i wymyślaj coś innego albo ogranicz koszta tak aby opłacało sprzedawać się po niższej cenie a innym nie opłacało się kupować.

A nie jak Hołdys. Nagrał kiedyś tam dużo(de facto poznałem go dopiero jak zaczął pieprzyć jakie to ten acta fajne i dobre) i teraz myśli że z nic nierobienia będzie odcinał kupony do końca życia. Nie mówię że nic nierobienie jest złe bo sam tak bym chciał - zarobić dużo przez relatywnie krótki czas(5-10 lat a nie 40-50) a potem skromnie(mój poziom życia mi odpowiada a tak naprawdę realnej gotówki w rękach na osobę to wychodzi niewiele) sobie z tego żyć. Hołdys myśli że będzie taki rozpasany tryb życia prowadził jak w czasach kiedy coś robił, nagrywał, był popularny(Perfekt?) i kasa płynęła...
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

off_road pisze:Tylko dla tego, ze zawieszenia miały w podobnych miejscach punkty obrotu

Nie tylko dlatego. Oryginalne maestro było praktycznie klonem dw linka. Sam dw link nie jest tak szerokim patentem jak vpp i dotyczy konkretnego ruchu tylnego koła, który osiąga, a nie samych elementów pośredniczących czy punktów obrotu. Google patent fider polecam ;)
piotrex pisze:wszystko ladnie pieknie,ale skoro poswiecili kilka lat (tak,kilka lat) i spora ilosc pieniedzy na wymysleniu i dopracowaniu czegos swojego,to nie bardzo rozumiem dlaczego inni maja czerpac z tego za darmo?
Nie jestem fanem kopiowania ale zawieszenie w antidote nie jest pierwszym takim zawieszeniem na rynku wiec jak już rzucamy oskarżenia to antidote też można oskarżyć.
pietryna pisze:Jeśli da się taniej to nie widzę przeszkód.
Pracowałes ty gdzies poza McDonalds? Nikt nigdy twojej ciezkiej pracy sobie nie przywłaszczył. Anti nie ma az tak oryginalnego zawieszenia i nie rozumiem za bardzo nagonki skoro rama nie wchodzi do produkcji ale takie podejscie świadczy o tym, że strasznie naiwne podejscie masz do życia. Poczekaj aż efekt twojej ciężkiej pracy ukaże się pod innym nazwiskiem, a nie bedziesz takich opinii wyrażać. A gwarantuje ci prędzej czy później każdy cos takiego przezywa jak robi cos wiecej niz tylko pakuje burgery.

A co do tego ma Hołdys? Poznałem go kiedys i jest cepem ale patenty powinny trwać długo, prawa autorskie też. Jak uwazasz inaczej to jw.
pietryna
Kontakt:

Może jestem naiwny że robię znajomym i mniej znajomym ludziom dużo rzeczy za darmo? Stosuję swoje autorskie pomysły w celu reanimacji czy naprawy uszkodzonych rzeczy i dzielę się nimi za darmo jeśli ktoś ma problem? Uważasz że powinienem brać każdorazowo pieniądze? Że nie szanuję swojego czasu? Może wg jakichś dziwnych dla mnie standardów tak.

Ale uważam że pieniądze i swój czas i pracę szanuję jak mało kto...
jasiek_krk
Kontakt:

Post autor: jasiek_krk »

pietryna pisze:Stosuję swoje autorskie pomysły w celu reanimacji czy naprawy uszkodzonych rzeczy i dzielę się nimi za darmo
i fajnie, a teraz pomyśl sobie, że ktoś to co Ty dajesz za free zaczyna robić na skale masową i na tym zarabiać. Niezbyt cool nie? A jak jeszcze skopiuje coś źle, albo przyoszczędzi na jakimś istotnym aspekcie wytwórczym to produkt będzie do bani, co będzie też rzutować na opinię o Twoim dobrym pomyśle ("no bo przecież jest takie samo").
pietryna
Kontakt:

jasiek_krk pisze:Ty dajesz za free zaczyna robić na skale masową i na tym zarabiać
Olewem. Problem robi się kiedy chce ode mnie za to pieniądze właśnie przez rozpasane prawo autorskie...
jasiek_krk
Kontakt:

nie wierze że by Cię nie ruszało gdyby (przykład z dużym wyolbrzymieniem) ktoś wykorzystujący Twój pomysł woził się Lambo a Ty byś miał ledwo kasy na kupno używanego na poldka w gazie ( swoją drogą dobra fura :lol: )
pietryna
Kontakt:

To jest prywatna sprawa takiej osoby.

Też chciałbym nic nie robić, a mieć pieniądze ale na pewno nie w taki sposób. To że ludzie przekraczają każde granice, "pozytywne i negatywne" to już nie moja sprawa. To że tak jest nie znaczy iż ja muszę brać w tym udział.
Spaced
moderator
Kontakt:

pietryna pisze:Może jestem naiwny że robię znajomym i mniej znajomym ludziom dużo rzeczy za darmo? Stosuję swoje autorskie pomysły w celu reanimacji czy naprawy uszkodzonych rzeczy i dzielę się nimi za darmo jeśli ktoś ma problem? Uważasz że powinienem brać każdorazowo pieniądze? Że nie szanuję swojego czasu? Może wg jakichś dziwnych dla mnie standardów tak.
Ty chyba nie widzisz róznicy. Chłopie ja tez pracuje za darmo. Pisze arty do 43ride, pomagam przy paru innych projektach, tłumaczyłem duża strone za darmo ale nie mozesz oczekiwac, ze ktoś ci odda swoja ciezka prace za darmo. Bo zakładasz, ze skoro zrobiłes cos kiedys za darmo to kazdy powinien ci oddac owoce swojej cięzkiej pracy za free. Moze ukradnij komus samochód bo kiedys za kogos prace domową zrobiłes. Inna sprawa, ze projekt roweru i cała praca nad nim to często lata pracy. Robiles za darmo ponad rok? Wątpie.
Thorn_
Kontakt:

Post autor: Thorn_ »

Osoba która zrobiła Antidote ma zarejestrowany patent czy po prostu przysługują jej prawa do wynalazku z uwagi na to ze wymyśliła jakieś rozwiązanie, stosuje je i sprzedaje w jakimś produkcie? Jeśli jest patent to ma ktoś linka? Naprawdę nie mam na myśli nic złego, po prostu z ciekawości pytam. Oczywiście wielki szacun dla gościa który to wymyślił. Projekt który przedstawiłem (jak jeszcze raz podkreślę - nie miał być produkowany seryjnie) wygląda tak a nie inaczej również dlatego bo i mi Antidote LL bardzo się podoba.

Dojście do tego etapu to jednak nie było tylko pościąganie fotek tej ramy z neta i chińska chamska kopia:

Sraty projekt Pr05: Link podobny do Maverica (mono link)

http://img.photobucket.com/albums/v649/ ... pr-05a.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v649/ ... R-05gf.gif
jasiek_krk
Kontakt:

mają zarejestrowany patent, którego napisane też wbrew pozorom wcale nie jest takie proste.
Spaced
moderator
Kontakt:

Problem z patentami jest taki, ze trzeba miec forse by go bronic.
jasiek_krk
Kontakt:

jak jest dobrze napisany to łatwiej go bronić a żeby był dobrze napisany trzeba mieć forsę ;)
Spaced
moderator
Kontakt:

W Polsce tak ale rynek mamy mały, zagraniczne sądy są drogie w procesach nie tylko w pisaniu patentów. Dave Weagle przybliżoną kwote walki z giantem podawał i pamietam, ze troche mi jajka się cofneły po przeczytaniu posta.
deviz
Kontakt:

Post autor: deviz »

jasiek_krk pisze:jak jest dobrze napisany to łatwiej go bronić a żeby był dobrze napisany trzeba mieć forsę
Dokładnie ;)
Slavvduro
ODPOWIEDZ