A wiec jak w temacie chce poskladac sobie fajnego sztywniaka
Zastanawia mnie rama Dartmoor Hornet 2012 z tego co wiem ona jest z cieniowanych i utwardzanych termicznie rurek ze stopu aluminium
Czy może lepiej rame Ns ?? A może znacie fajne sztywne ramy??
dodam ze rama bedzie użytkowana w Dh i FR dzieki za pomoc )
no w sumie fakt chyba surge jest stalowa ??
I co sądzicie o tych hamulcach do fr i dh http://allegro.pl/hamulce-hayes-stroker ... 72762.html ?? warto a moze cos innego
Doradzajcie mi co do tej ramy dzieki wielkie czekam na fajne zdania i propozycje )
W sumie niczym. Core, to nazwa całego roweru. To jest najprawdopodobniej zbudowane na Surge'u.
Nie wiem jak nowsze mają wytrzymałość, ja miałem Surge ze wspawką w główce ramy: http://www.ribbed.com.au/store/media/ca ... -black.jpg.
Co do tych hampli, to nie spodziewaj się szału. Ale za taką cenę nie jest tragedia. Za taką cenę raczej nic nowego nie dostaniesz. Jaki budżet chcesz przeznaczyć na hample? Może coś z innych firm?
Ja osobiście wolałem starsze Nine. Strokery są słabsze od Nine, ale mają lepszą modulację.
"Geometria Core bazuje na naszej aftermarketowej ramie Surge."
Pewnie cieniowanie, materiał, wspawki, na pewno masa. Coś jak Holy i Sub 24" jakiś czas temu.
wiec co rama surge wygrywa ??? czyli jednak nie hornet ?? dobra teraz mi powiedzcie które surge ?? bo kolega dal link wyżej ze wstawka na głowce nowsze tego nie maja czyli starszy model ramy czy nowszy??
znacie fajny sklep z ramami ??? bo wlasnie szperałem by zamówic surge ale same w rozmiarze m :X mam 194cm wzrostu wiec potrzebuje trochę większa myślicie ile calowa będzie
dobra ??
No i jakie przerzutki ??
jaka kaseta manetki ??
hamulce tarcze korby saint czy race fare ??
suport ??
kola ??
napinacz ??
waszym zdaniem jakie założyć cześci proszę o nazwy i zeby same czesci byly nie szalenie drogie
Dzieki za pomoc ) oczywiscie czesci do ramy surge i podpowiedzcie jaki rozmiar na wzrost 194cm
Powiem Ci na czym ja jeżdżę:
Przerzutka Shimano Sora na krótkim wózku - jestem zadowolony. Ma już 5 lat i dostała już luzy.
Kaseta Shimano XT na pająku - po 5 latach trzyma się jak diabli. Sprzęt nie do zdarcia.
Łańcuch Shimano HG-93 - też ma 5 lat. Po tym czasie ma już ślady zużycia. Ale dużo wytrzymał
Stery FSA The Pig DH Pro. Nie do zdarcia
Co do korb, to polecam Ci Shimano SLX wraz z suportem.
Hamulce nie wiem. Mam Hope V2 i będą za drogie do takiego setu.
Jestem niższy o jakieś 10cm i na surge było mi bardzo wygodnie, co prawda lubię mniejsze ramy, ale powinna Ci spasować ;]
Co do hebli to mam strokera na tyle, co prawda nie wyrabia ostatnio, ale nowe klocki muszą go postawić do pionu :P
Na przodzie code i żeby nie było, nie jestem jakiś bardzo ciężki ~80kg i też na sztywniaku śmigam.
Co do ramy to poszukaj używki bo fajne ceny są, a heble to już jak uważasz.
Jak w razie czego nie zrobisz sobie serwisu czy wymiany uszczelek to lepiej kup nowe.
Heble co podał kolega wyżej pewnie będą dobre, ale dla mnie 4 tłoki na przodzie muszą być ;P
Shibby pisze:Heble co podał kolega wyżej pewnie będą dobre, ale dla mnie 4 tłoki na przodzie muszą być ;P
Po co? Większa ilość tłoków wcale nie oznacza większej siły hampla. Zwiększa się tylko modulacja.
Weź przykład z Hope'a. Jedyne ich hamulce do Dh, to V2 - 2-tłoczkowe. Reszta (4 i 6 tłoczkowe) są do enduro i innych lżejszych dyscyplin).
Jedynie za większą ilością tłoczków przemawia większa pojemność cieplna. A raczej na sztywniaku on nie wykorzysta tego.
Ja nie wspominałem o 4 tłokach jako większa siła ;]
Może i jest, ale jak sam napisałeś modulacja i nie mów, że się nie przyda bo ostatnio robię się wymagający :P
Ja na zwykłych ninach spokojnie mogłem postawić na koło i modulować.
Teraz jeżdżę na V2 i też jest zarąbista modulacja.
Niepotrzebnie pójdziesz tylko w masę. Dobre 2-tłoki w zupełności wystarczą.