Tarcze 203 na oversize CenterLock inne niż Saint z 2005

marekm
Kontakt:

Tarcze 203 na oversize CenterLock inne niż Saint z 2005

Post autor: marekm »

Witajcie,
Mam Demo 9 z piastą Novatec na tyle 1500mm rower jest z 2005 lub 2006 roku podobnie osprzęt.
Piasta na tył Novatec (nie wiem jaki typ) tarcza tył 203mm SM-RT80 i hamulce Saint BR-M800
Tarcza:
http://www.probikes.pl/index.php?item=573
Zaciski:
http://www.probikes.pl/index.php?item=568

Tarcze zjarałem w Koninkach - muszę wymienić. Potrzebny jest mi klucz TL-LR2 do powiększonego CenterLocka

Konkretne pytania do Was:
1. Czy jest jakaś redukcja z powiększonego CenterLocka na 6 śrub (nie chcę na razie składać następnego koła, ale nie chcę też szukać za 2 sezony znowu tarczy której już prawie nie ma)
2. Czy są dostępne inne tarcze niż SM-RT80 na oversize CenterLock
3. Czy ktoś ma taki klucz i/lub tarczę na zbyciu - chętnie się dogadam.
4. Mile widziane inne pomysły wyjścia z sytuacji - pomysł na odkręcenie tego g.... bez klucza.

Niestety osoba która składała rower wlazła w ślepą uliczkę wymyśloną przez Shimano w 2005r. a ja bez odpowiedniej wiedzy to odkupiłem. Wszystko było by cacy gdyby nie tak szybkie zakatowanie tarczy, no ale wreszcie rower jest używany zgodnie z przeznaczeniem.

PS
To nie jest klucz do kaset, to nie jest klucz do normalnego CenterLocka, to nie jest jest klucz do korb. To jest klucz tylko i wyłącznie do oversize CenterLock produkowany na lata zdaje się 2005 i 2006 wyłącznie. Chyba że się mylę - proszę mnie poprawić.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Jeśli spaliłeś 203 na tyle to niezły jesteś :) Czy hamulec działa teraz inaczej, ma mniej mocy, piszczy itp? bo jeśli nie to ja bym tak bardzo nie przejmował się tym, że była przypalona, mi udało się przygrzać 160mm na tyle i nie straciła swoich właściwości i nie zyskała żadnych nowych.

Tak offtopując to chyba nie mieszkasz długo w lublinie? Od kilku lat nie rzuciła mi się w oczy demówka 9 u nas w mieście.
marekm
Kontakt:

Re: Tarcze 203 na oversize CenterLock inne niż Saint z 2005

Post autor: marekm »

hehe
Na GC nie chodzę bo jestem za cienki, a tarcza jest może nie na tyle przejarana co dostała luzu - nie wiem czy to wina lockringa który być może trzeba dokręcić (nie mam kurna klucza, podobnie jak wynika na razie z poszukiwań nikt w Lublinie).
Tego luzu dostała jak ze strachu po kilku niezłych glebach zjechałem 1/2 trasy w Koninkach na w 1/2 zaciśniętym hamulcu. Na wyciągu aż skwierczała i potem zaczęła ocierać.
Generalnie rower nie jest lekki podobnie jak Ja, jednak przy takich hamulcach i tak dużej tarczy powinien blokować koło ze stromej góry, a ja miałem z tym problem. Po zmianie klocków na KoolStopy jest lepiej ale nadal nie ufam tym hamulcom. Może to wina złego ustawienia, ale najpierw muszę
1. Spróbować dokręcić tarczę
2. Ewentualnie zmienić ją
3. Już szukam nowych całych kół bo ten OS CL zaczyna mnie denerwować.
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Klinujesz w ząbku jakiś śrubokręt płaski ze stalowym rdzeniem i walisz w niego młotkiem - tak odkręcisz. Można też tak dokręcać ale licz się, że z każdym dokręceniem tracisz ten ząbek w który waliłeś - ograniczona liczba demontażu tarczy. Trzeba w pewnym momencie zmienić pierścień.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Może jeszcze szczypcami segera się da to złapać. Ja tak odkręcałem i dokręcałem śrubę w hollowtech 2 zanim sobie klucz sprawiłem.
ODPOWIEDZ