Złamane i popękane korby SHIMANO SLX

Sert93
Kontakt:

Złamane i popękane korby SHIMANO SLX

Post autor: Sert93 »

Chcę podzielić się swoim doświadczeniem związanym z tymi korbami.
Wcześniej jeździłem na Hussefeltach i zamieniłem je na SLX'y, pierwsze wrażenie bardzo dobre, wyraźnie sztywniejsze i lżejsze. Ogólnie krąży opinia, że korby te nadają się do ekstremy rowerowej, jednak ja osobiście drugi raz w nie nie zainwestuje. Korby kupiłem jako praktycznie nowe, jakieś 3 miesiące temu, kilka dni temu, jedna z korb złamała się na torze do 4x. Korby nie były mocno katowane, nie latam dużych rzeczy, głównie jeżdżone po Wawie + 2 wypady w góry. Nie pamiętam, aby przez ten krótki okres dostały jakiś konkretniejszy strzał od kamieni itd. jedynie obicia od wprowadzania roweru po schodach. Obie korby pękły w okolicach insertu. Dołączam zdjęcia i chciałem złożyć podziękowania dla nadgorliwego moderatora, który zamknął mój wcześniejszy temat: http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=74114

Na prośbę jednego z użytkowników wrzucam dokładne zdjęcia krawędzi pęknięcia.

http://www.pinkbike.com/photo/8380589/

http://www.pinkbike.com/photo/8396263/?s6

http://www.pinkbike.com/photo/8396265/?s6

http://www.pinkbike.com/photo/8396267/?s6

http://www.pinkbike.com/photo/8396269/?s6
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Szczerze podejżewam raczej po prostu pechowy przypadek miales albo to praktycznie nowe wcale takie nowe nie bylo bo paru ostrych katów w warszawie je ma i żyją. Mocniejsze korby maja tylko sens jak orasz korbami po kamieniach. Do tej pory poza twoją widzialem tylko 1 pekniete slxy (bez jakiegos szukania po necie bo pewnie sa) i padły na niedolocie na wielkim dircie.
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

Shit happens.
Takie przypadki się zdarzają, wadliwy egzemplarz pewnie. Nawet teoretycznie niezniszczalne części potrafią się rozlecieć w dziwny sposób. Ale żeby zakładać 2 tematu w celu wyżalenia się? :roll:
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Dziękuję za podziękowania, tamten temat zamknąłem bo pasował do tak zwanego "tematu z dupy". Wrzucić link do foty i paczajcie jakie mam fajne połamane korby do xc, nie ma sensu zaśmiecać forum takimi tematami jak tamten.
Sert93
Kontakt:

@Spaced, myślałem podobnie, dopóki nie obejrzałem ich dokładnie i nie zobaczyłem na obu korbach pęknięć przy insercie...
miki_ck pisze:Ale żeby zakładać 2 tematu w celu wyżalenia się? :roll:
Nie wyżalam się, tylko dzielę się z innymi, żeby nie wtopili hajsu tak jak ja. W tamtym temacie raczej mało spełniony się czułem.
GgG pisze:tamten temat zamknąłem bo pasował do tak zwanego "tematu z dupy". Wrzucić link do foty i paczajcie jakie mam fajne połamane korby do xc, nie ma sensu zaśmiecać forum takimi tematami jak tamten.
Po co, miałem się rozpisywać, jak wszystko było pod zdjęciem na PB? Niby korby do XC, a masa ludzi na nich śmiga. Na tym forum są setki bardziej tematów "z dupy" niż tamten.
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

Sert93 pisze:Nie wyżalam się, tylko dzielę się z innymi, żeby nie wtopili hajsu tak jak ja.
Szczerze mówiąc, specjalnie mnie Twój przypadek nie zniechęcił do korb slx-a.
Może do katowania w FR ich nie kupię, ale dziesiątki ludzi (w tym paru znajomych) jeżdzi na nich w dh czy ambitnym enduro i nie mają problemów. To dobre korby, a że raz na xxxx egzemplarzy trafi się wadliwy... pech.
Sert93
Kontakt:

Bardzo możliwe, że akurat mi trafił się jakiś lipny egzemplarz, ale w obu ramionach pęknięcie przy insercie jakoś dziwnie wygląda. Jak kupowałem te korby, to brałem je z przeświadczeniem, że z moim stylem jazdy będą nie do zajeżdżenia, a jednak.
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

Te pęknięcia przy insertach to norma, sporo o tym już było pisane. Nie powiększa się to i nic innego z tym się nie dzieje,można normalnie z tym śmigać.
kubuspunxdh
Kontakt:

Post autor: kubuspunxdh »

boze ludzie to korby do
"Idealna grupa dla kolarzy w kategoriach Trail i All-Mountain." MAX wiec to wy chcecie .. pencklo przesadziłem... kolega był ostatnio na tym napędzie wg zalecenia i żyje nic mu nie pękło nic nie złamało się szykuje sie na na następny...
rowerek PB Spider Suspensions boss!
Spaced
moderator
Kontakt:

Sert93 pisze:@Spaced, myślałem podobnie, dopóki nie obejrzałem ich dokładnie i nie zobaczyłem na obu korbach pęknięć przy insercie...
To jak sie pekniecia przy insercie robia to nie moglo to byc wina poprzedniego uzytkownika, a jakby ich nie bylo to mogla? Nie widze róznicy. Sorry ale z tego co mówisz to korby padły ci w takich warunkach, ze nawet carbonowe korby do xc by ci nie padły więc coś jest na rzeczy.
kubuspunxdh pisze:
boze ludzie to korby do
"Idealna grupa dla kolarzy w kategoriach Trail i All-Mountain."
Czytasz cos poza metką? Tona ludzi uzywa tego w slope, dh, fr i zyją. W mtb tak na prawde jedynym zagrożeniem dla korb jest mocny strzał w ziemie. Sert mowi ze nie tłukł, a z tego co pamietam jest dość lekki plus warszawskie tory 4x to nie jest jakis hardcore. Tu stylo nie powinno paść.
Sert93
Kontakt:

Spaced pisze:Szczerze podejżewam raczej po prostu pechowy przypadek
Bardziej miałem to na myśli odpowiadając Ci we wcześniejszym poście, niż winę poprzedniego właściciela ;)
Spaced
moderator
Kontakt:

No to jak pechowy przypadek to nie wiem czemu sie buzujesz ;)
agressor
Kontakt:

Post autor: agressor »

to pęknięcie od za mocnego skręcenia tych imbusów. jak się jeździ jak worek kartofli na sztywniaku to każdą korbe sie skasuje.
Sert93
Kontakt:

agressor pisze:to pęknięcie od za mocnego skręcenia tych imbusów
Tzn. pęknięcie czy złamanie?
agressor pisze:jak się jeździ jak worek kartofli na sztywniaku to każdą korbe sie skasuje.
dziena :D
chillyzi
Kontakt:

Post autor: chillyzi »

e, to nie mozliwe, zeby korba z grupy do rowerow XC pekla w rowerze do 4X.

Przeciez zostala zaprojektowana specjalnie napierdalania na torze z hopami, jak to ludzie jezdzacy na rowerach XC maja w zwyczaju.
Sert93
Kontakt:

@chillyzi, aleś błyskotliwy człowieku...
Spaced
moderator
Kontakt:

chillyzi pisze:e, to nie mozliwe, zeby korba z grupy do rowerow XC pekla w rowerze do 4X.
Ej to nie możliwe, że gdzieś przeczytałeś że slx jest do XC jak nie jest. Chcesz jeszcze coś mądrego powiedzieć? Bo shimano okresla to jako korbe AM/EN i tylko krok poniżej sainta. Gdzie ty XC widziałes? Pomijam już fakt, ze ty chyba 4x na oczy nie widziales jak myslisz, ze sprzet w 4x idzie bardziej niz w Enduro.
chillyzi
Kontakt:

Na bikeboardzie: http://testy.bikeboard.pl/artykuly,poka ... e-kaczatko

"Przeznaczeniem grupy SLX są dwie najpopularniejsze obecnie dziedziny jazdy. Cross Country, rozumianej jako amatorskie ściganie w konkurencjach XCO i XCM, oraz coś modnie nazwanego All-Mountain, enduro czy po prostu jazda górska po trudnych szlakach."

A to, ze SLX jest krok nizej od Sainta, oznacza (idac tym tokiem rozumowania), ze XTR ktory jest 2 kroki wyzej od Sainta jest 2 razy bardziej pancerny od niego tak? ;)
chillyzi
Kontakt:

Zreszta nie wazne, nie chce sie klucic, bez sensu napisalem 1 post. Kazdy jezdzi na czym mu sie podoba.
pzdr
ODPOWIEDZ