Avid X-0 w FR/DH?

=disbrainer=
Kontakt:

Avid X-0 w FR/DH?

Post autor: =disbrainer= »

uzywa ktos z was tych hampli? jakies doswiadczenia? wnioski? interesuja mnie opinie z pierwszej reki a nie z trzeciej :)
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

Mialem X0 i CR MAG ( to w sumie ten sam hebel)
Ogolnie przy mojej wadze 95kg dawaly rade ale na dlugiej trasie potrafily sie zagrzac. Ogolnie spoko, a jak ktos jest lzejszy to na pewno mu wystarczy.

Ze swojej strony polecam niebo lepszego XTR Trail.
=disbrainer=
Kontakt:

BikerJG pisze:Mialem X0 i CR MAG ( to w sumie ten sam hebel)
Ogolnie przy mojej wadze 95kg dawaly rade ale na dlugiej trasie potrafily sie zagrzac. Ogolnie spoko, a jak ktos jest lzejszy to na pewno mu wystarczy.
a co mozesz powiedziec o ich awaryjnosci, solidnosci klamki (czy lapie luzy czy jest ok) i przelewaniu? slyszalem juz rozne opinie, dlatego ciekaw jestem Twojej.
Fonika

Post autor: Fonika »

Odradzam. Mocowanie klamki jest tak zrobione, że przy byle jakiej glebie łamie się korpus. Naprawdę przy byle jakiej...
dedekFR1
Kontakt:

Post autor: dedekFR1 »

Mam zestaw X.0 + zaciski code 2012 i musze powiedzieć że heble super. Wagowo ładnie to wychodzi a jeszcze nie miałem sytuacji hamowania dwoma palcami na tych samych trasach jak było w przypadku wcześniejszych code 2010. Siła, modulacja bardzo dobra. Polecam.
=disbrainer=
Kontakt:

dedekFR1 pisze:Mam zestaw X.0 + zaciski code 2012 i musze powiedzieć że heble super.
to samo pytanie co wyzej kieruje do Ciebie - jak z solidnoscia klamki, awaryjnoscia, wykonaniem itp?
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

Miłosz, a nie lepiej naprawdę zainwestować w XT lub XTR ?? Jeździłem i mega hamulec. Jak dla mnie hamują bardzo podobnie jak R0
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
=disbrainer=
Kontakt:

ArthurGreen pisze:Miłosz, a nie lepiej naprawdę zainwestować w XT lub XTR ?? Jeździłem i mega hamulec. Jak dla mnie hamują bardzo podobnie jak R0
lepiej, nie lepiej - XTR trail tez biore pod uwage, ale na razie chce wiedziec jak z X-0 jest. zdania podzielone i dalej nie wiem czy warto. przy czym komplet X-0 znacznie taniej mozna wyrwac.
biadaczq
Kontakt:

Re: Avid X-0 w FR/DH?

Post autor: biadaczq »

Bierz XT jak masz kase to XTR.
Olek avida bo się jebi*, i urwya się te mocowanie do kierownicy, odpuść.
Bierz Shimano! Heble na ten sezon mają naprawdę dobre. :wink:
BMX National Champion
=disbrainer=
Kontakt:

ok, to powiedzcie mi czym sie roznia zaciski XTR Trial od XTR XC? tylko klockami?
i jak sie ma do nich XT M785? tzn jak z sila, czy jest porownywalna? i generalnie co jest w nich wg was lepszego w porownaniu do avidow?
dedekFR1
Kontakt:

Post autor: dedekFR1 »

Nie wiem jak z wytrzymałością klamki bo nie miałem i nie chciałbym mieć okazji tego testować :D Wylajtowana klamka monsterem nie będzie na pewno, popatrz na klamki formuli jak to mizernie dopiero wygląda. Ten trail xtr ciekawy..
BikerJG
Kontakt:

=disbrainer= pisze:a co mozesz powiedziec o ich awaryjnosci, solidnosci klamki (czy lapie luzy czy jest ok) i przelewaniu? slyszalem juz rozne opinie, dlatego ciekaw jestem Twojej.

Tak na prawde jak przywalisz klamka kazdy hamulec peknie. Najwazniejsze jest nie skrecac klamek za mocno tak aby w razie gleby sie obrocily. Tak czy inaczej nie narzekalem na x0 i nie mialem problemow z trwaloscia.

=disbrainer= pisze:lepiej, nie lepiej - XTR trail tez biore pod uwage

Xtr jest na prawde najlepsza propozycja.
=disbrainer=
Kontakt:

BikerJG pisze:Xtr jest na prawde najlepsza propozycja.
ok, ale powiedz czemu:) co wg Ciebie jest w nim lepsze?
BikerJG
Kontakt:

=disbrainer= pisze:
ok, ale powiedz czemu:) co wg Ciebie jest w nim lepsze?

To co moze byc lepsze w hamulcu - sila, modulacja.
Jergus
Kontakt:

Post autor: Jergus »

Testowalem ostatnio pare hebli, w tym Saint i Xt i jakos modulacja Shimano do mnie nie przemawia.
X-0 to moze nie polecam, ale juz Elixir Cr jest rewelacyjny
=disbrainer=
Kontakt:

Jergus pisze:X-0 to moze nie polecam, ale juz Elixir Cr jest rewelacyjny
pod jakim wzgledem jest wg Ciebie lepszy?
grindz0ne
Kontakt:

Post autor: grindz0ne »

dedekFR1 pisze:Nie wiem jak z wytrzymałością klamki bo nie miałem i nie chciałbym mieć okazji tego testować Wylajtowana klamka monsterem nie będzie na pewno, popatrz na klamki formuli jak to mizernie dopiero wygląda. Ten trail xtr ciekawy..
No mizernie wygląda ale w moich ORO zaliczyły kilka gleb i porządnych obić na kamorach i jedynie co to mi zdarł się lekko aluminium z nich a są w całości bez pęknięć 8-) Jednak ta blokada wyłamania klamki się przydaje ;)
grindz0ne
Kontakt:

Post autor: grindz0ne »

BikerJG pisze:Tak na prawde jak przywalisz klamka kazdy hamulec peknie. Najwazniejsze jest nie skrecac klamek za mocno tak aby w razie gleby sie obrocily. Tak czy inaczej nie narzekalem na x0 i nie mialem problemow z trwaloscia.
Przywaliłem w swój prawy hampel -klamkę w Formuła Oro K18 i nic nie pękło zdarło mi tylko materiał do aluminium...wyglądają teraz jak przepiłowane pilnikiem lekko :mrgreen: :mrgreen: :twisted: Gleba była porządna bo przy 50km/h w kamienie... :?
BikerJG
Kontakt:

grindz0ne pisze:Gleba była porządna bo przy 50km/h w kamienie... :?

To niesamowite! Na pewno Twoje Formule sa najmocniejszym hamulcem ;)
Jak sie pechowo wywrocisz to przy 10km/h mozna polamac rame.
ODPOWIEDZ