Złożenie maszyny do freeride - z góry dzięki za pomoc!

ensso
Kontakt:

Złożenie maszyny do freeride - z góry dzięki za pomoc!

Post autor: ensso »

Witajcie,

Na wstępnie chcę podziękować każdemu kto pomoże :wink: Staram się przygotować finansowo do złożenia na przyszły sezon Fulla pod freeride z delikatnymi elementami downhillu (mam dostępną "górę" która w najwyższym pkt ma 138mnpm). Więc jak sami widzicie szału nie ma ;) Maszyna głównie będzie służyła do szaleństw po lesie.

Niestety moja wiedza o sprzęcie jest na tyle niska, że samodzielny zakup byłby idiotyzmem :mrgreen: Dlatego zgłaszam się do was!

Ważę 63-65kg i mam całe 170cm wzrostu - tak wiem, olbrzym :twisted: stan rzeczy się nie zmieni bo mam 25lat ;)
Budżet jaki mam na to wszystko wynosi: 0 :lol: a tak na poważnie to fajnie by było się zamknąć w 3000. Choć podejrzewam, że może być ciężko coś przyzwoitego złożyć w tej cenie... ale może się uda. Jak będzie trzeba to budżet może wzrosnąć ale też nie chcę szaleć ;) myślę, że bez większego bólu (o ile można tak to określić) do tych 3500 mogę w ostateczności dobić.

Miałem przez 1 sezon styczność z pożyczoną maszyną typu:
Skok przodu 130mm
Rama kross panic (tył sztywny)
Tarczowe ham. mechaniczne
Opony to schwalbe muddy mary 26x2.35

W swojej konstrukcji chciałbym aby znalazły się opony muddy mary bo są moim skromnym zdaniem świetne! Tylko nie wiem czy konieczne są 26, może przy moich gabarytach można mniejsze czy nie ma sensu?

Z wymagań odnośnie sprzętu to by było tak:
- jak najlżejszy rower,
- hamulce hydrauliczne, koniecznie! naleciałości z motocykla zostają ;) na 100% tylni, przedni jeszcze mechaniczny mogę przeżyć choć wygodniejszy byłby kpl.
- damper z blokadą pracy aby nie "pompować" pod górę,
- napinacz na przedniej zębatce,
- przedni skok 130-150mm? Czy nie ma sensu?

Sprzęt spokojnie może być używany, nie mam z tym problemu i mój penis nie staje się mniejszy przez to ;)

Myślicie, że w takich pieniążkach (a może niższych?) da się złożyć przyzwoity sprzęt do śmigania po lesie? Głównie freeride bo i warunków do typowego downhillu nie mam...

Mile widziana będzie jakaś nawet krótka argumentacja dlaczego akurat warto w dany podzespół zainwestować ;) po prostu: jak z laikiem :mrgreen:

Dziękuję serdecznie wszystkim za pomoc!
Adam
greg2405
Kontakt:

Post autor: greg2405 »

Spokojnie za te pieniądze coś złożysz - bez obaw.
ensso
Kontakt:

@greg2405 - dzięki za info ;) może i taniej by się coś udało złożyć? jak sądzisz?

Masz w ogóle jakieś propozycje jakby ta moja konstrukcja miała wyglądać? :)
Krzychu547
Kontakt:

Post autor: Krzychu547 »

A może lepiej by rozglądać się za jakimś ENDURO? Też można na nim poszaleć w lesie...
ensso
Kontakt:

@Krzychu547 Jaka jest dokładnie różnica między MTB, a Enduro? :oops: Bo jeśli enduro ma być w fullu i też służyć do szaleństw po lesie z wliczonym "krótkim" ciśnięciem z góry to nie widzę przeciwwskazań :D
mysticar
Kontakt:

Post autor: mysticar »

ensso pisze:może i taniej by się coś udało złożyć?
coś by się oczywiście też dało złożyć, ale generalnie zasada jest taka, że jak chcesz "tyle i tyle" przeznaczyć na rower to właśnie taką kwotę najlepiej wydać a nie mniej, tym bardziej, że Twój budżet, choć już przyzwoity to nie jest duży, rozumiesz ;)
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
Krzychu547
Kontakt:

Rower enduro nie pozwala na wielkie hopy, geo nie jest typowo zjazdowa, ale pozwala dobrze zapier...ć z góry i co najważniejsze pod górę i po płaskim. Skok w granicach 140-150 mm, taki półśrodek pomiędzy dh/fr i zwykłym XC. Pooglądaj trochę YT, poczytaj, to też fajna zabawa...
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Zerknij na cos takiego

Author ARH :) Z tego co piszesz to w 100% spełnia wymagania które podałeś :)

Da się kompletny rowerek wyrwać za 1500-2500zł zależy od okazji i niewiedzy sprzedającego ;)

a i mozna na tym robic tak:
Obrazek
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
ensso
Kontakt:

@mysticar W takim razie spróbujmy coś złożyć do 2500-3000. Tak jak pisałem części mogą być używane ;)

@Krzychu547 z tego co piszesz to Enduro nawet bardziej by spełniał moje wymagania. Myślę, że mógłbym się skusić na złożenie takiej konstrukcji w fullu : )

off_road skoro się da to próbujmy! :mrgreen:

Czekam Panowie na propozycje i jeszcze raz dzięki za zainteresowanie tematem! :) :) :)
Krzychu547
Kontakt:

Czy Ty ten rower chcesz składać już czy po sezonie?
ensso
Kontakt:

Krzychu547 Po sezonie, przez okres zimowy. Systematycznie wolną gotówkę inwestując w podane podzespoły. Plan jest taki żeby od wrześniowej wypłaty zacząć. Myślę, że i tak będę konsultował każdy swój zakup z wami w tym temacie. Np z informacją, że przedni amorek celowaliśmy kwotą X, a mam o Y więcej np ;) albo, że jest jakaś inna okazja :)
Krzychu547
Kontakt:

W takim układzie nie ma sensu żebym marnował swój czas... Jeżeli będziesz miał pieniążki wtedy na pewno coś znajdziemy... Za 3500 złożymy dobry rower... Musisz rozglądać się za ramą rozmiar S...
ensso
Kontakt:

@Krzychu547 - nie zmarnujesz go ;) podając podzespoły ułatwisz mi polowanie które zaczynam już od końca sierpnia/początku września :) Tak jak pisałem, wtedy zaczynam już pierwsze zakupy :twisted:

Budżet wolałbym zamknąć w 3000 i niżej jeśli nie ucierpi na tym jakość (kompromis między ceną, a jakością). Jeśli w między czasie lepiej zagospodaruje finansami i będę mógł sobie pozwolić na więcej to na bank będę dawał znać na forum.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

off_road pisze:a i mozna na tym robic tak:
I wtedy ludziom pęka ;) Do jazdy takiej ma sens ale duze loty = zabity arh
Dobrakowy
Kontakt:

Post autor: Dobrakowy »

@ensso - Ramy amortyzowanej (Full Supension) za niską cenę nie kupisz, chyba że używaną ale może być już spawana. Tak samo amortyzator, lecz jeżeli będziesz trochę jeździł po płaskim, trochę z górki to myślę że sztywna rama wystarczy. To był mój komentarz, a tu masz amortyzator i rame:

Rama:http://goodbike.com.pl/p/62/345/dartmoo ... -ramy.html

Amortyzator/Widelec 130mm:http://goodbike.com.pl/p/3/123/suntour- ... atory.html

Razem za to zapłacisz 940 zł + Przesyłka. 3000zł - 940zł = 2060zł
Zostaje Ci 2060zł na resztę części.

Te dwie części polecam nowe bo możesz reklamować, a resztę możesz kupić używaną. Jeżeli mylę się co do tych części to proszę o poprawę.
Dziękuję :P
└(-.-)┐┌(-.-)┐┌(-.-)┘└(-.-)┘
DUB STEP
k1kaka
Kontakt:

Post autor: k1kaka »

Nie ma sensu kupować nowego duro :lol:

W budżecie ja osobiście bym składał ht.

Ale jak chcesz koniecznie full to arh może być szału nie ma, ale da się jeździć.
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Jaki sens ma wgl składanie ht za te pieniądze?
Ma 3000zł, na dobrego sztywniaka wyda z 500zł, a pisał że może dać 3500 jeśli będzie warto, więc w takim układzie będzie miał 1000zł na rame. A myślę że rama za 1000zł na początek to jest cudo

k1kaka
Kontakt:

Post autor: k1kaka »

FRmaniak pisze:Jaki sens ma wgl składanie ht za te pieniądze?

Taki, że ja wole jeździć na ogarniętym ht, niż na rozklekotanym fullu ;)
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Chyba każdy, więc trzeba złożyć nierozklekotanego :D
ODPOWIEDZ