długość łańcucha a wózek przerzutki problem
długość łańcucha a wózek przerzutki problem
witam, mam pewien problem z łańcuchem, wszystko zaczęło się gdy zmieniłem przerzutkę na taką z krótkim wózkiem, łańcuch strasznie mi "latał" gdy wrzucałem na wyższe biegi, skróciłem łańcuch i teraz nie mogę wrzucić łańcucha na te większe koronki natomiast na najniższych dalej mi skacze, kasetę mam standardową shimano alivio, nie wiem co zrobić aby było najlepiej i najtaniej może zakup kasety sunrace (takiej z małymi koronkami) i skrócenie łańcucha by pomogło, z przodu mam blat 36t ale nie mogę zmienić na większy bo mój napinacz jest do 36t, proszę o jakieś porady co byłoby najlepiej zrobić
Kaseta MTB a przerzutka szosowa? Generalnie zasada doboru długości łańcucha polega na takim skróceniu łańcucha, że przykładowo dla systemu 3x9 przy ustawieniu 1/9 łańcuch nie ociera o wózek, a zarazem można ustawić przełożenie 3/1. Są to skrajne i absolutnie nieużywane przełożenia, ale gwarantują dobry dobór długości łańcucha.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
przerzutka X7 na krótkim wózku, przerzutka jest dobrze wyregulowana, problem taki, że łańcucha ani nie mogę skrócić więcej bo już nie wchodzi na dwie największe koronki ani troszkę przedłużyć bo skacze na najniższych koronkach, wcześniej wszystko grało w ramie giant faith, teraz przełożyłem to do ramy hornet i są problemy, być może w hornecie jest krótszy tylni trójkąt czy coś ...
-
- Kontakt:
Nie ma takiej opcji... Ja mam normalną kasete XT, więc zebów podobnie jak w tej alivio i wszystko z krótkim wózkiem śmiga.
Jeżeli na najmniejszych koronkach ci przeskakuje a na większych nie to może świadczyć albo o złym ustawieniu przerzutki albo o zużyciu tych najmniejszych koronek. Nie ma opcji aby kaseta nie pasowała do przerzutki
.
Jeżeli na najmniejszych koronkach ci przeskakuje a na większych nie to może świadczyć albo o złym ustawieniu przerzutki albo o zużyciu tych najmniejszych koronek. Nie ma opcji aby kaseta nie pasowała do przerzutki

-
- Kontakt:
-
- Kontakt: