Porównanie hamulców shimano a avid

Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Sainty ostatnio też, więc wiesz... ;) XTR istnieją i są fajne, tyle.
Maciex09
Kontakt:

Post autor: Maciex09 »

nie przecze ;)
ale uważam, że np. już slx ogarnia przy lekkiej osobie w przeciwieństwie do np. tych tanich shimano...

XTR to już inna bajeczka :)
http://tnij.org/p4e4 Scott Voltage YZ 25 + Mz Drop Off II
http://tnij.org/p4qp Pinkbike
Pachenko
Kontakt:

Post autor: Pachenko »

Ja osobiście bym bardziej polecił używanego starego XT (czterotłoczkowy), zamiast jakiegoś Juicy. Avid zszedł na psy, kiedyś mieli dobre partsy które niekiedy trzymają się do dziś (np:Stare J7) ale to rzadkość. Na chwilę obecną Avid wciska gówno zarabiając na remontach, a Shimano zyskuję rzeszę fanów, bo mają tanio, ergonomicznie i solidnie.
piotrmarch
Kontakt:

Post autor: piotrmarch »

W kwocie 150zł bierz zdecydowanie Juicy. Na metalicznych klockach jak się rozgrzeją, bardzo ładnie hamują - mi nie brakowało mocy przy prawie 90kg żywej wagi. Co do awaryjności to miałem Juicy 3 dwa lata i zupełnie nic się z nimi nie działo. Kilku znajomych ma Juicy 7 i też bardzo chwalą. Tanie hamulce Shimano są po prostu słabe, jedynie 596 ma przybliżoną moc do Juicy.
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Ostatnio kupiłem Juicy 3 na przód(Chyba najstarsza wersja j3 jaka była).
Oczywiście naczytałem się na Dh-zone jakie to jest słabe i wgl, więc tak myślałem to za 1 razem wcisnąłem mocno hebel i poleciałem na pysk przez kiere

Pedros
Kontakt:

Post autor: Pedros »

a ja na avida nie moge narzekac, mam code z 2008 i odpukać sa ok. wczesniej miałem grimece s8, shimano m525 podobne do hayesa, a nastepnie xt (2010) i nie zamieniłbym avidów na inne no może sainty chociaz sam nie wiem. Jednak fakt jest faktem avidy jak za swoja cene to sa awaryjne a malowanie to totalna porazka
FilipN12
Kontakt:

Post autor: FilipN12 »

Bierz Shimano i się nie oglądaj :) Najelpiej dołap używane SLXy lub cos w tym guście :)
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

W ciągu sezonu mam do czynienia przynajmniej z setką hampli , nowych jak i używanych, na tej podstawie twierdzę , że awaryjność SH jest porównywalna do Avidów , podobnie ja Magury czy Formuli , tyle, że to nikły procent rynku , więc "rzadziej się psują".
Jedyna różnica jest taka , że Avid ma pełną ofertę części zamiennych (przykładowo do J5: uszczelki do klamki to koszt 12 zł , komplet tłoczków na zacisk 60 zł ), co jest kluczowym argumentem przy zakupie używki . SH nie przewiduje wymiany uszczelnień a jedynie wymianę klamki, zacisku. Jeżeli SH to tylko z gwarancją .
W kwocie , o której mowa najlepszym wyborem są Juicy , sa zdecydowanie mocniejsze i mają lepszą modulację niż tanie SH. Wiadomo , sztuka sztuce nie równa, dlatego warto by przed zakupem hamulce oglądnął ktoś kumaty.
GrzesiekDH
Kontakt:

Post autor: GrzesiekDH »

Zapomniałem napisać, że wybór padł na XT m775, cena myślę że była okazyjna, narazie jestem zadowolony :) bardzo fajna modulacja, siła była ok ale tarcza sie zechlała trochę, trzeba będzie zakupić nową.
http://www.pinkbike.com/u/grzesiekdh/
DH-luka
Kontakt:

Post autor: DH-luka »

a z tych nowych shimano byscie brali SLX czy XT? zalozmy ze kasa nie ma znaczenia. I zalozmy ze porownujemy same zaciski i klamki - klockow nie bierzemy pod uwage. Mialem do czynienia i z tym i z tym ale ciekawe jakie sa Wasze odczucia / dlugoterminowe recenzje
FilipN12
Kontakt:

Post autor: FilipN12 »

Ja mam SLXy br-m665 nówki kupiłem, mega hamulce, chociaz mam je ze starymi tarczami Xt bez pająka alu. Baaardzo przyjemna modulacja i moc jak za tą cene bardzo dobrze wychodzi :
Mervis
Kontakt:

Post autor: Mervis »

Nie che zakładać nowego tematu,
Szukam hamulców, do 500-600 zł nowe bądź używane,
Miałem już kilka avidów, code, juicy, z codami były ogromne problemy,
cieknące zaciski, zapowietrzanie się,padające uszczelki w klamce, nie równo chodzące tłoczki w zacisku, wszystko sprowadza się do tego że hamulce nie hamują bardzo mocno, jedyny plus to to że nie reagują na przegranie, zawsze hamują z tą samą siła, nie zmienia się skok klamki ani moc podczas długich zjazdów, ale częste usterki sprawiły, że chętnie kupiłbym coś od shimano, tylko nie wiem co byście mi polecili, sainty odpadają ze względu na cene, moja waga 86, kg
szukam samych hampli bez tarcz,
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Weź SLXy 2012. Będzie Pan zadowolony
Z gówna bata nie ukręcisz.
ODPOWIEDZ