Wyjmowanie gwiazdki - przydałoby się od góry, ale jak?

=Pietr3k=
Kontakt:

Wyjmowanie gwiazdki - przydałoby się od góry, ale jak?

Post autor: =Pietr3k= »

Obiektem dyskusji jest aluminiowa rura sterowa, która posiada znaczne przewężenie u dołu - krótki schodek zmniejszający jej przekrój o aż 5,5mm.

Przebicie gwiazduni na drugą stronę raczej nie wchodzi w grę, bo już w tym momencie idzie ciężko i prawdopodobnie zatrzyma się na tym schodku. W tym momencie siedzi na głębokości 2,5cm.

Czy ktoś ma pomysł jak ją wyjąć od góry lub czy znacie serwis w okolicach Wawy, który posiada do tego przyrządy?
Gwiazdka może się oczywiście zniszczyć.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Jeśli łapie ją jeszcze śruba to ją wyszarpnij skręcając. Ona nie ma nieskończonej wytrzymałości. Wygnie się i wyjdzie.
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Weź wiertło i rozwierć najmniejszą średnicą jaka jest potrzebna do rozłączenia płatków. Szybkie proste i nie da się zepsuć.
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Ja zawsze przebijam ją przez całą sterówkę.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
DcMonsterfelt
Kontakt:

Post autor: DcMonsterfelt »

KaKTuSSS pisze:Ja zawsze przebijam ją przez całą sterówkę.
Przecież napisał ci że
=Pietr3k= pisze:Przebicie gwiazduni na drugą stronę raczej nie wchodzi w grę, bo już w tym momencie idzie ciężko i prawdopodobnie zatrzyma się na tym schodku. W tym momencie siedzi na głębokości 2,5cm
agressor
Kontakt:

Post autor: agressor »

wbij ją bardziej i załóż nową ;P
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

DcMonsterfelt
jasne, ale ja pomimo jej oporu i tak to robię. Jeśli siedzi prosto - tak jak powinna to przejdzie, z oporem ale przejdzie. Nie powinna oprzeć się odpowiedniej perswazji młotka ;)
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

A jakbyś wybijał od dołu jakimś prętem?
Żeby wyszła górą, tak jak weszła.

DcMonsterfelt
Kontakt:

Post autor: DcMonsterfelt »

KaKTuSSS pisze:  DcMonsterfelt "
jasne, ale ja pomimo jej oporu i tak to robię. Jeśli siedzi prosto - tak jak powinna to przejdzie, z oporem ale przejdzie. Nie powinna oprzeć się odpowiedniej perswazji młotka
Ja to wiem ty to wiesz , ale on tego nie wie ;)
Maciex09
Kontakt:

Post autor: Maciex09 »

rozwierć, prosto, bezpiecznie ;)
robiłem tak nie raz ;)
http://tnij.org/p4e4 Scott Voltage YZ 25 + Mz Drop Off II
http://tnij.org/p4qp Pinkbike
Sandwitch
Kontakt:

Post autor: Sandwitch »

Jak chcesz bez wiertarki a masz czas i chęci to tak:

Obrazek

Wkręcasz pręt w gwiazdkę potem od góry dajesz kawałek jakiejś blachy (najlepiej gruby i twardy żeby się nie wygiął i żeby przylegał jak największą powierzchnią) potem nakrętka którą będziesz kręcił i dwie na górze do kontrowania (trzymania) i robisz to na dwie osoby.
Tak wyciągałem ślizgi i dało radę bez zniszczenia w najmniejszym stopniu czegokolwiek :)
//
A no i przecież możesz ją jeszcze od dołu wybić wsadzając pręt i waląc młotkiem :))
A no i jeszcze jedno, wydaje mi się że dając do środka kapkę jakiegoś smaru/oliwki powinno iść o stokroć lżej :)
galgan
Kontakt:

Post autor: galgan »

Jak ja miałbym u siebie wyjmować gwiazdke od góry, to wkręciłbym śrube w gwiazdke i obijałbym w prawo i w lewo, w końcu metal by puścił (jak czegoś nie zrozumiałeś to moge to narysować 8-) )
=Pietr3k=
Kontakt:

Dzięki za pomoc i rysunek :)
Zacząłem wiercić, ale że nie mam udaru w wiertarce, to wierciłem ze skutkiem 0,5mm / 10min. Zwykła wiertarka się do tego nie nada.

Zastosowałem więc sposób, który tu się nie pojawił...
Uderzyłem parę razy w bok szyszki tak, aby się obróciła. Nie wymagało to dużej siły. Następnie pozginałem ją dodatkowo dużym śrubokrętem i na koniec od dołu wybiłem z dużo mniejszym oporem :)

galgan - próbowałem naginać, a wręcz walić młotem w tę wkręconą śrubę na boki, ale kilka ich zgiąłem + kilka prętów, a gwiazdka poruszała się może o milimetr po każdym silnym uderzeniu.
jakubas101
Kontakt:

Post autor: jakubas101 »

Hahahaha "... nie mam udaru w wiertarce" bo je*nę. Po co Ci udar do wiercenia tego typu rzeczy? Udar owszem ale do wiertęł z widią :D Gdybyś dobrze naostrzył sobie wiertło to szybciej by to poszło. Poza tym w stalowych materiałach sprężystych zajebiście ciężko się wierci niż w "zwykłej" stali.
DeStRoY
=Pietr3k=
Kontakt:

Oj, to je*nij, tylko zdrowo! :D
Mam najzwyklejszą wiertarkę i najzwyklejsze wiertła do metalu, także te, o których wspomniałeś - widiowe. Wierciłem różnymi, prawie-nowymi, więc były ostre.
Poza tym w stalowych materiałach sprężystych
- jeśli mówisz o materiale szyszki, o którym tu prawimy, to jest to materiał wybitnie niesprężysty. Przy nawet delikatnym odginaniu śrubokrętem listków, nie wracają one do pierwotnego położenia.

Sprężystość podłoża mogłaby być tu utrudnieniem, dlatego sterówkę z dolną koroną ustawiłem na sztywnym podłożu.

Jak masz dużo lepsze wiertarki (bez udaru) i wiertła, które wchodzą w tak cholernie twardą stal jak w masło, to Ci zazdroszczę ;)
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Z gówna bata nie ukręcisz.
galgan
Kontakt:

Post autor: galgan »

Włączam link a tam narzędzia za 30k :shock:
KubaLa
moderator
Kontakt: