Dartmoor na 2013

KubaLa
moderator
Kontakt:

Dartmoor na 2013

Post autor: KubaLa »

http://www.pinkbike.com/news/Dartmoor-E ... -2012.html
26player mega mi się podoba. Klasyczny i elegancki.
I super pomysł z tym mostkiem :shock:
Z gówna bata nie ukręcisz.
xDkrystian
Kontakt:

Post autor: xDkrystian »

mnie najbardziej ciekawi ta piasta :)
lollex
Kontakt:

Post autor: lollex »

xDkrystian pisze:mnie najbardziej ciekawi ta piasta :)
wygląda na taką co by głośna była :D
Firebird
Kontakt:

Post autor: Firebird »

Mi się mega podoba ramka Dart Freaky
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Faktycznie piasta wygląda ciekawie.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

KaKTuSSS pisze:Faktycznie piasta wygląda ciekawie.
Tylko cena niezbyt. Chociaż rozwiązania całkiem innowacyjne. Może się przyjąć.
Z gówna bata nie ukręcisz.
timon92
Kontakt:

Post autor: timon92 »

Ceny na rynek światowy są dużo wyższe niż na Polski więc nie przejmowałbym się tym za bardzo.
muras
Kontakt:

Post autor: muras »

xDkrystian pisze:mnie najbardziej ciekawi ta piasta
Wiek któs kto jest producentem tego wynalazku ? Bo chyba już nie Novatec/ joytech.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

muras pisze: Wiek któs kto jest producentem tego wynalazku ? Bo chyba już nie Novatec/ joytech.
Zdajesz sobie sprawe, ze wiele nowych partsów darta nie jest z katalogów?
=disbrainer=
Kontakt:

Post autor: =disbrainer= »

ja juz teraz czaje sie na ta piaste 142 :)

no i rama! wiecej info!
muras
Kontakt:

Spaced pisze:Zdajesz sobie sprawe, ze wiele nowych partsów darta nie jest z katalogów?
Ale jednak ktoś je projektuje i wykonuje. Wątpię żeby były skażone polską myślą techniczną.
Spaced
moderator
Kontakt:

muras pisze:Ale jednak ktoś je projektuje i wykonuje. Wątpię żeby były skażone polską myślą techniczną.
No to skoro nie wiesz to po co takie spekulacje. Widziałem na własne oczy sporo partów darta w fazie projektów u Elvisa w domu, który je projektuje. Raczej chłop nie zarywa nocy przegladając katalogi, a potem wrzuca solid worksa tylko jak ja przychodze.
muras
Kontakt:

Spaced pisze:Widziałem na własne oczy sporo partów darta w fazie projektów u Elvisa w domu
Skoro tak to zwracam honor. Znam hardkura raczej z piast joytecha, pedałów VP i innych części których velo jest jednym z wielu sprzedawców. Skoro tak jest to fajnie że biorą się za oryginalne projekty. Do szczęścia brakuje tylko naklejki "Made in Poland", jakoś nie lubie chińszczyzny.
Spaced
moderator
Kontakt:

muras pisze:. Do szczęścia brakuje tylko naklejki "Made in Poland", jakoś nie lubie chińszczyzny.
Po pierwsze Tajwan - kraj z podobnym pkb na mieszkańca co Polska ale mniejszą dysproporcją płac ;)
Po drugie - w polsce połowy tych produktów, jak nie 90% byś nie zrobił.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

muras Dartmoor na pewno jest dobrze zarabiającą firmą, ale wątpię że aż tak, że stać ich na własne fabryki.
kemi66
Kontakt:

Post autor: kemi66 »

Niestety zasmucę niektórych piasta nie jest wcale taka głośnia ale pomysł dobry.
muras
Kontakt:

Spaced pisze:Tajwan - kraj
nie jest do końca autonomicznym krajem
Spaced pisze:Po drugie - w polsce połowy tych produktów, jak nie 90% byś nie zrobił.
Jakie kosmiczne technologie stosowane w rowerach są poza zasięgiem polskich czy europejskich firm ? Ceny pomijamy bo wiadomo że oznaczało by to wejście na wyższą półkę.
Spaced
moderator
Kontakt:

muras pisze:nie jest do końca autonomicznym krajem
Tajwan ma pełna autonomie. Nie jest krajem tylko formalnie.
muras pisze:Jakie kosmiczne technologie stosowane w rowerach są poza zasięgiem polskich czy europejskich firm ? Ceny pomijamy bo wiadomo że oznaczało by to wejście na wyższą półkę.
Hydroforming - w liczbach potrzebnych do produkjcji rowerów nie dostepny w polsce
Profile z alu 6061 - duzo lepszy wybór na tajwanie
Obróbka ti
Wiele innych, które tak są dostępne w PL i Europie ale nie tak łatwo, nie w tej cenie (wielokrotnie!! drożej w europie) i nie w tych ilosciach.

Ogólnie zaleta tajwanu jest to, że wszystko masz w jednym miejscu i masz od razu wykwalifikowanych ludzi. Potrzebujesz molda pod napinacz? Masz od tego ludzi, a nie ludzi co robią moldy pod zupełnie inną branże. Chcesz konkretną obręcz? Masz do wyboru materiały, profile, konsultacje.

Masz zaraz obok siebie CNC, Hydroformin, odkuwke i wiele innych. W europie musiałbys to słać po całym kontynencie, bez dostepu do ekspertów w branży, a profile i tak musiałbys sciągać z tajwanu jak robi to intense.
=disbrainer=
Kontakt:

Post autor: =disbrainer= »

a co to kogo boli gdzie czesci sa wykonywane? mnie interesuje tylko by byly wykonane solidnie i przezszly sensowna kontrole jakosci. maja dzialac i wzbudzac moje zaufanie. i byc przy tym w przystepnej cenie. i akurat Dartmoor wg mnie spelnia te kryteria, dlatego kibicuje tej firmie.

z reszta... wole czesci wykonane przez wykwalifikowanego azjate niz na***go pana Mietka co prosto zespawac nie potrafi. z reszta wracajac do "oryginalnosci" czesci, to akurat znam wiele wiecej przypadkow kopiowania tych samych elementow (ten sam mostek zintegrowany w wykonaniu Sunline i Nuke Proof, obrecze produkowane przez Sun Ringle dla NP itd). czy mi to przeszkadza? absolutnie nie. czy jestem z tych czesci w stanie zlozyc ladny i solidny rower? absolutnie tak.
ODPOWIEDZ