[Hamulec] Problem z odpowietrzaniem Avid Elixir 5
[Hamulec] Problem z odpowietrzaniem Avid Elixir 5
Witam. Po odpowietrzeniu przewodu oraz zacisku mam problem z odpowietrzeniem klamki. Robiłem wszystko zgodnie z procedurą jednak podczas odciągania tłoka strzykawki przy klamce słychać zasysanie powietrza oraz sporą ilość powietrza zasysam do strzykawki. Strzykawka jest mocno przykręcona do klamki więc to raczej odpada. Gdy naciskam na klamkę jest ona odpowiednio twarda, jednak po założeniu koła i klocków jest całkowicie miękka. Czy to może być winna dziurawej uszczelki ? Przed odpowietrzaniem hebel działał dobrze lecz po 2 latach chciałem go w końcu odpowietrzyć.
-
- Kontakt:
Re: [Hamulec] Problem z odpowietrzaniem Avid Elixir 5
może musi się napompować klamka
Oringi na strzykawce są nowe i w bardzo dobrym stanie. Co prawda za drugim razem udało mi się odpowietrzyć jednak wciąż słyszałem syczenie, lecz już bąbelki nie leciały. Klamka chodzi dobrze, za chwile przetestuje jak hamują. Na innym forum czytałem, że komuś elixiry też syczały przy klamce oraz mój kolega zauważył takie zjawisko w swoich przy cofaniu tłoczków. Może to tak fabrycznie? Jeżeli ktoś też z tym się spotkał czy to przy odpowietrzaniu czy to przy cofaniu tłoczków to niech się z tym podzieli : )
Nie ssij na chama. Zdemontuj klamke, poobracaj, obstukaj. Ciśnienie uszczelnia układ, podciśnienie nie bardzo, więc będziesz to odpowietrzał bez końca. W moich elixirach i nowych codach też pojawia się dźwięk, przy zasysaniu strzykawką i potem przy odpuszczaniu i dociskaniu płynu. Ten dzwięk to powietrze które musi ujść albo wejść szczeliną którą porusza się trzpień wciskający tłoczek w klamce.
Po drugiej stronie membrany, nie od strony płynu.
Przy cofaniu klocków analogicznie, więcej płynu w klamce, membrana się kurczy i powietrze musi ujść...

Po drugiej stronie membrany, nie od strony płynu.
Przy cofaniu klocków analogicznie, więcej płynu w klamce, membrana się kurczy i powietrze musi ujść...