Piaskowanie ramy

Czerwu
Kontakt:

Piaskowanie ramy

Post autor: Czerwu »

Mam zamiar wypiaskować u siebie przedni trójkąt. Chciałbym się dowiedzieć ile za samo piaskowanie biorą i gdzie w okolicach Stargardu Szczecińskiego znajdę firmę zajmującą się tym?
łabładoł
Kontakt:

Post autor: łabładoł »

Nie piaskuj ramy!!!! No chyba, że chcesz wylajtować nieco. Piasek lub, jak powinno się to fachowo nazwać: ścierniwo powoduje dość spore ubytki materiału. Zwłaszcza takiego jak aluminium. Lakier proszkowy przecież jest utwardzany w piecu i sporo potrzeba piasku, aby taki lakier usunąć. W niektórych miejscach jest grubsza warstwa lakieru i potrzeba jeszcze więcej piachu. Trochę w tym siedzę i jedyne, co mogę Tobie polecić, to "piaskowanie" suchym lodem. To dość drogie, ale nie powodujące ubytku materiału rozwiązanie. Poszukaj, niektóre firmy korzystają już z tego. Pozostaje jeszcze chemia....
Czerwu
Kontakt:

Czytając inne tematy stwierdziłem, że użyję scansolu, papieru wodnego i pasty polerskiej :) Skąd zamówić SCANSOL bo na allegro drogo jest a u mnie w mieście w sklepach nie ma go?
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Czerwu pisze: allegro drogo jest a u mnie w mieście w sklepach nie ma go?
Na allegro zwykle jest taniej niż gdziekolwiek. Rzeczy za jakieś pojedyncze złotówki wychodzą drogo tak naprawdę.
Czerwu
Kontakt:

No na allegro za 30zl scansol a mówią ludzie że za 15zł jest
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

pewnie w mniejszym opakowaniu - są tańsze
750ml kosztuje okolo 30pln w warszawskich sklepach,
mi 750 stykło na całego reigna - gdzie musiałem się trochę pobawić z koszykiem na damper.
z pastą polerską - dokładnie czytaj opisy-bo wiele firm nazywa tak środki do konserwacji felg alu, ale nic tym tak naprawdę nie wypolerujesz.
najlepsze są takie w bryłach

co do piaskowania?? niekoniecznie to musi być lud- może być zwyczajne szkiełkowanie,albo chemiczne usuwanie lakieru.
praktycznie wszystkie firmy lakiernicze (te proszkowe) mają w ofercie różne rodzaje zdejmowania lakieru.
najtańsze piaskowanie to ok. 20/30pln - szkiełko 50/70pln a chemia 70/100pln
diskordia
Kontakt:

i jeszcze jedno- nie kupuj żadnego zamiennika- tak naprawdę tylko scansol jest skuteczny
elton29
Kontakt:

Post autor: elton29 »

Dokładnie scansol połknie wszystko a pastę kup nawet tempo da radę i jest w mniejszych tubkach niż farecla czy 3M.
Dostaniesz to raczej w sklepach z farbami:)
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Ta, tylko scansol nie zdejmuje podkładu. J***nia od groma. Na scansol, papier ścierny o różnej gramaturze i pastę wydasz mniej więcej tyle samo co za szkiełkowanie, a efekt gorszy.
Z gówna bata nie ukręcisz.
diskordia
Kontakt:

oczywiście ,że zdejmie podkład. może za bardzo go oszczędzałeś?
ja smarowałem ok 3 razy każdy kawałek i nie można zbyt długo czekać-bo rozpuszczalnik odparuje i twardnieje ponownie.(smarujesz zdejmujesz co się da,smarujesz znowu itd.
stara regina po pierwszym smarowaniu tylko lakier bezbarwny puściła - potem dopiero lakier właściwy- a podkład elegancko zszedł drucianym zmywakiem do garów. zresztą pastę polerską też najlepiej masować druciakiem-do niektórych dają w zestawie. ja papieru nie używałem wcale - choć nie polerowałem na błysk.

a wierz mi w 2006 r lakiery były znacznie,znacznie trwalsze niż obecne.
Załączniki
bez tytułu.JPG
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

diskordia pisze:oczywiście ,że zdejmie podkład. może za bardzo go oszczędzałeś?
Ze 6 razy na każdy element, i zawsze zostawało coś białego.
Mam Mongoose EC-D, więc to także 2006...
Może druciakiem by zeszło...
Obrazek
Po drobnym papierze:
Obrazek
Z gówna bata nie ukręcisz.
venon666
Kontakt:

Post autor: venon666 »

paste i scansol kupisz w sklepach z farbami do lakiernikow a paste kupisz tyle ile bedziesz potrzebowal farecle maja na wage
elton29
Kontakt:

O to nie wiedziałem,u mnie w mieście na wagę nie sprzedają:)
Tylko lepsza jest profile 200 niż g3, jeśli chcieć się bawić samemu bo piaskowanie także złatwi sprawę ale do tego to efektywnej pracy potrzebny jest kompresor o wydajności min 400l/min no a takiego raczej w domu nikt nie posiada:)
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Ale głupoty chrzanicie, scansol nie zdejmuje idealnie całego lakieru, a piaskowanie w żaden sposób nie uszkadza ramy, wszyscy moi znajomi piaskowali ramy i nic się nie działo, osobiście gdybym miał możliwość wybrałbym piaskowanie.
Back in black
elton29
Kontakt:

Wiesz bo tak jest jak ktoś gdzieś coś podsłucha czy przeczyta a nie ma tak na prawdę podstawowej wiedzy z danej dziedziny.
Oczywiście że się nic złego nie stanie ale w dodomwych warunkach jak ktośma zajawkę to scansol będzie najlepszy, zostaje jeszcze palnik gazowy:)!
diskordia
Kontakt:

LestatBiker pisze:
Ale głupoty chrzanicie, scansol nie zdejmuje idealnie całego lakieru
JAKIŚ NIEDOROZWINIĘTY JESTEŚ koleszko ? zobaczyć zdjęcia to mało?
jak zwykle błysnąłeś swoją inteligencją i doświadczeniem - chyba jednak tylko w polerowaniu rury
XxUzixX
Kontakt:

Re: Piaskowanie ramy

Post autor: XxUzixX »

Ja tam piaskowałem sporo elementów między innymi rame, mostek, kierownice, korbe i jakoś nie odczułem żadnej różnicy, a jeździłem tak bardzo długo... jak ktoś robi to inteligentnie to nic nie zepsuje. Oczywiście jak ktoś przystawi lufe blisko ramy i będzie napierdzielać w nią piaskiem przez dłuższą chwile to na pewno powstaną uszkodzenia.. ale to trzeba być ograniczonym intelektualnie.
diskordia
Kontakt:

to nie jest dyskusja o tym,czy piaskowanie cokolwiek niszczy.
też swoje kiedyś piaskowałem.raz byłem zadowolony, a raz nie-bo powierzchnia nie była gładka i lakier wyglądał tragicznie.

nie chce się komuś robić samemu?-może piaskować.
nie ma zakładu w pobliżu?- używa scansola.

jednak uwagi jakiegoś debila,który nie umiał ?(albo nawet nigdy nie próbował?) - poradzić sobie z tak banalną czynnością niczego nie wnoszą.
niestety - pan mądrala LestatBiker ,musi pierdolnąć cokolwiek-aby tylko zaznaczyć swoją obecność na forum
Czerwu
Kontakt:

Scansol+papier ścierny :)
Obrazek
ODPOWIEDZ