888 rc2x czy boxxer RC ?

Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Kacper Czewa pisze:Co człowiek to inne zdanie boxxera za darmo bym nie chciał ;p hehe widziałem zajechanych boxxerow za dużo żeby kupić lub polecić ten amortyzator według mnie jest zbyt delikatny
Zdajesz sobie sprawe, że mit mówiacy o dużo lepszej wytrzymałosci 888 wynika niejako z wagi tylko, że róznica w wadze miedzy boxem a 888 to głównie olej. Pękały stare boxxery, nowe mniej.
Kacper Czewa pisze: 888 jest wedlug mnie wręcz bezobslugowe ostro cioram na rowerku i dwa razy serwis robiłem ( wymiana oleju i raz uszczelki) w przeciągu 3 lat
To od ostrej jazdy czesciej serwisowac trzeba? Co za bzdura. Licza się warunki. Inna sprawa, ze nawet 3 razy na rok jak wyzej wspomniałem to aż tak boli?
Kacper Czewa pisze:Boxxer ma mniej zakresow ustawień hehe
Po pierwsze zakresu ustawień, po drugie to co mówisz to bzdura. Ale fajnie ze liczy się dla ciebie, ze mozna amora ustawic tak zeby się do niczego nie nadawał.

Miałem 888 rc2x 07 i mialem boxxera wc - który nawet nurkując jak to solo air nurkował mniej niz 888 i podczas jazdy było to czuć.

A co do postawy jestem hardkorem i ostro jeżdże i 888 nie pękły to odpowiem ci tak - na boxxerze miałem rtg kręgosłupa, rozwaliłem 2 kaski, złamałem palec, pekł mi inny palec, złamalem obojczyk. Kupiony uzywany, ma już 4 lata od lata 2009 (rocznik 2010).
=Pietr3k=
Kontakt:

Post autor: =Pietr3k= »

a na co ci i po co wiekszy zakres ustawień niż jest w boxxerze?
Slawkow68 - po to, żeby dzieciak 45kg i chłop 120kg mogli ustawić sobie ten amor pod siebie bez większego problemu.
Przy wolnej jeździe i pod względem czułości wygrywają 888, ale jeśli chodzi o ogólne zachowanie na trasie, dużo pewniej czuję się na boxxerze. Nie nurkują - co jest na prawdę dużym plusem w zaskakująco wielu sytuacjach.
Widzę kolejny raz podobnego typu opinię o RC2X i przy każdej ta sama konkluzja - Marzo nurkuje na trasie i jednocześnie jest czulszy na parkingu, niż Boxxer.

Aż trudno nie zauważyć, że obydwie te cechy są ze sobą ściśle powiązane i za taki stan odpowiada stopień kompresji + kompresji końca skoku oraz twardość (sprężyn/wielkość ciśnienia). Jak wyżej wspomniał Kacper Czewa - zakres regulacji w 888 jest bardzo szeroki i nie ma żadnego problemu ustawić go tak, jak Boxxera - czyli mniejszą czułość przy uginaniu w miejscu (bo większa twardość i kompresja), mniejsze nurkowanie na trasie (bo większa twardość i kompresja końca skoku). Po moich doświadczeniach z tym amorem, jeżeli komuś o przeciętnej wadze 60-80kg RC2X za bardzo nurkował, to po prostu niedostatecznie dobrze go wyregulował.
Spaced
moderator
Kontakt:

=Pietr3k= pisze:Slawkow68 - po to, żeby dzieciak 45kg i chłop 120kg mogli ustawić sobie ten amor pod siebie bez większego problemu.
To się robi sprężyna. Tłumienie w boxxerze spokojnie starcza pod kogos kto wazy 55kg (znajomy) i pod drugiego kumpla, który jest pod 100kg ( i ma jeszcze zakres)
=Pietr3k= pisze:Aż trudno nie zauważyć, że obydwie te cechy są ze sobą ściśle powiązane i za taki stan odpowiada stopień kompresji + kompresji końca skoku oraz twardość (sprężyn/wielkość ciśnienia). Jak wyżej wspomniał Kacper Czewa - zakres regulacji w 888 jest bardzo szeroki i nie ma żadnego problemu ustawić go tak, jak Boxxera - czyli mniejszą czułość przy uginaniu w miejscu (bo większa twardość i kompresja), mniejsze nurkowanie na trasie (bo większa twardość i kompresja końca skoku).
To jest nie prawda.

1. Marzo ani RS nie maja regulacji kompresji końca skoku. Maja wolną i szybką. To od wolnej zależy nurkowanie
2. Jeździłem na marzo z LSC prawie na maxa i amor dalej nurkował. Nie liczy się sama ilość ale też jakość w tym przypadku. Do tego to zabija durny argument, że marzo ma większy zakres. Marzo wygrywa hsc nad boxxerem ale to kwestia preferencji.

=Pietr3k= pisze:Po moich doświadczeniach z tym amorem, jeżeli komuś o przeciętnej wadze 60-80kg RC2X za bardzo nurkował, to po prostu niedostatecznie dobrze go wyregulował.
No to masz dziwne doświadczenia. Waga 70kg, amor fabrycznie nowy, lsc 3 klikniecia od maxa - nurkował.
=Pietr3k=
Kontakt:

Post autor: =Pietr3k= »

Spaced pisze:Marzo ani RS nie maja regulacji kompresji końca skoku.
Mam zaufanie do tego, co piszesz, ale w tym wypadku pozostaje mi zacytować Manuala serwisowego do 888 RC2X '06:

Right fork leg damping system: RC2 cartridge with external adjustment of rebound and compression.
Left fork leg damping system: X cartridge with external compression adjustment at travel end.

To jest kompresja końca skoku. Pokrywa się to również z opinią jednego z użytkowników, który stwierdził obecność dodatkowych otworków powyżej bodajże 11cm zagłębienia lagi. Ja też się z tym zgadzam, bo ta regulacja do pierwszych 11cm nie jest odczuwalna ani na agresywnych i szybkich, ani powolnych i zamulonych zjazdach ;)
Spaced pisze:lsc 3 klikniecia od maxa - nurkował
Trzeba było dać na maxa ;) :)
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Spaced pisze:Marzo ani RS nie maja regulacji kompresji końca skoku.
Marzocchi RC2X oraz stare hscv - modele RC oraz te starsze kiedy nawet jeszcze się to hscv nie nazywało - monstery 2002 i młodsze(tylko nie shiver). Każdy z nich miał regulację kompresji końca skoku. Przeanalizuj budowę tłumika X czy C (z RC) albo tych które miały regulator kompresji kiedyś(super T pro 2003 na przykład).
timon92
Kontakt:

Post autor: timon92 »

Przesiadłem się z Boxxera Race 2k10 na 66 RC2X 2007 - nie wróciłbym do Boxxera. 66 nurkuje mniej niż Boxxer - oba mają regulację wolnej kompresji jednak w Boxxerze nie mogłem jej używać bo widelec od razu robił się strasznie tępy. W 66 ustawiam ją na 4 kliknięcia (ważę 57kg) co trochę upośledza czułość widelca przy dojazdowych prędkościach ale w terenie jest tak jak powinno być - czule i pluszowo. Boxxer z żółtą sprężyną wykorzystywał pode mną cały skok jednak nie kleił się do ziemi tak jak szóstki. Jedyne czego mi w 66 brakuje to mocowanie koła jak w Boxxie - tam koło nawet bez ośki opiera się na lagach. No i montaż jest dużo szybszy bez obawy o zbyt mocne dokręcenie śrubek i pęknięcie dolnych goleni.
Spaced
moderator
Kontakt:

=Pietr3k= pisze:Mam zaufanie do tego, co piszesz, ale w tym wypadku pozostaje mi zacytować Manuala serwisowego do 888 RC2X '06:

Right fork leg damping system: RC2 cartridge with external adjustment of rebound and compression.
Left fork leg damping system: X cartridge with external compression adjustment at travel end.

To jest kompresja końca skoku. Pokrywa się to również z opinią jednego z użytkowników, który stwierdził obecność dodatkowych otworków powyżej bodajże 11cm zagłębienia lagi. Ja też się z tym zgadzam, bo ta regulacja do pierwszych 11cm nie jest odczuwalna ani na agresywnych i szybkich, ani powolnych i zamulonych zjazdach
Idea hydraulicznego bottom out spoko ale po cholere to regulować? Patrze z punktu widzenia kogos kto ma hydrauliczny bottom out ale bez regulacji. Ale mój błąd. Zapomniałem o tej regulacji bo tak jak przy innych grzebałem to tu było ustaw i zapomnij.
timon92 pisze:66 nurkuje mniej niż Boxxer - oba mają regulację wolnej kompresji jednak w Boxxerze nie mogłem jej używać bo widelec od razu robił się strasznie tępy
66 były bardziej progresywne niz 888. Nie wiem jak 07 ale 08 na pewno.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Spaced pisze: 66 były bardziej progresywne niz 888. Nie wiem jak 07 ale 08 na pewno.
Musiały być bo sporo mniej powietrza nad olejem było.
greg2405
Kontakt:

Post autor: greg2405 »

Spaced pisze:Nie powinno mieć ale są na forum ludzie, dla których serwis jest większą torturą od najnowszego albumu Justina Biebera.
Dobre!
ODPOWIEDZ