[korba] hussefelt - obluzowany insert
-
- Kontakt:
[korba] hussefelt - obluzowany insert
Chciałem wymienić swoje pedały. Prawy poszedł bez problemu ale jak wziąłem się za lewego, to insert zaczął się ruszać, więc przerwałem. Można go wyjąć. odkręcić pedał i wkręcić insert spowrotem? Jeżeli nie to co radzicie zrobić? Poza tym po wewnętrznej stronie ramienia korby na jej granicy z insertem jest mała dziurka. Może dzięki niej da się nieszczęsny insert wyjąć albo coś podkręcić, żeby nie był obluzowany??
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Gdzieś był temat w którym kolega pochwalił się patentem ze przbił korbę na gwoździa 
Znalazłem xD
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=63575

Znalazłem xD
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=63575
Back in black
Wykręć pedał z insertem, wyczyść gwinty w insercie i korbie i użyj tego kleju:
http://www.skapiec.pl/site/cat/2120/comp/1284898
Nie żałuj, daj tyle żeby wyłaziło przy wkręcaniu, poczekaj aż wyschnie i następnego dnia wykręcisz pedał bez problemu.
http://www.skapiec.pl/site/cat/2120/comp/1284898
Nie żałuj, daj tyle żeby wyłaziło przy wkręcaniu, poczekaj aż wyschnie i następnego dnia wykręcisz pedał bez problemu.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Re: [korba] hussefelt - obluzowany insert
U mnie pewnie tez tak było ale skoro insert się trochę rusza to pewnie już imbusem nie da rady tego odkręcić. No nic, zobaczę i w razie problemów będę dalej drążył temat.
PS. no i tak, śrubka zmiażdżona, pedał ani w jedna ani w druga ni *uja. W drugim ramienu jest srubka ale imbys 1,5 jest za maly i sie bez problemu obraca a z kolei 2 juz sie nie miesci. PAT
PS. no i tak, śrubka zmiażdżona, pedał ani w jedna ani w druga ni *uja. W drugim ramienu jest srubka ale imbys 1,5 jest za maly i sie bez problemu obraca a z kolei 2 juz sie nie miesci. PAT
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Jeszcze mam pytanko, w którą stronę są gwinty w insercie? W pedałach jest w prawym lewy, w lewym prawy gwint, tak, żeby w czasie jazdy się dokręcały a nie odkręcały. W insertach gwint jest taki jak w pedale, czy odwrotnie (w prawym prawy, w lewym lewy)?
PS. Jak już odkręcę, to finishline teflon+ nada się do nasmarowania gwintów przed przykręceniem ??
PS. Jak już odkręcę, to finishline teflon+ nada się do nasmarowania gwintów przed przykręceniem ??
-
- Kontakt:
Odkręcony psikutas :> szkoda, że z insertem i że przez zawleczkę trochę się zjechał gwint w ramieniu no ale cóż, życie. Teraz tylko odkręcić insert z pedała a potem to już z górki 
Dzięki wszystkim za pomoc. Mam nadzieję, że nie będę musiał ponownie się o nią zwracać.

Racja, zawsze mi się to myli.Vin_OSW pisze:W lewej korbie lewy gwint, w prawej prawy (mówię o wkręcaniu pedałów).
Dzięki wszystkim za pomoc. Mam nadzieję, że nie będę musiał ponownie się o nią zwracać.
Sam u siebie mialem niemila sytuacje jak podczas proby wykrecenia pedalu zaczal wykrecac sie caly insert z pedalem. Po tym musialem zniszczyc insert zeby dostac sie do pedalu i nie uszkodzic gwintu na nim. Pozniej kolega zrobil mi tulejke dwustronnie gwintowana, wkrecilem to na kleju i sie trzyma do dzis 

http://spinacz86.pinkbike.com/
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Oooo M_B niech latający potwór spaghetti sprawi abyś nigdy głodny nie chodził :]. A ode mnie browarek 
Pedał elegancko wyszedł, insert trzyma jak zespawany. Jeszcze pytanie na dobranoc i temat uważam za zamknięty: czy FL teflon+ nadaje się do smarowania gwintów, żeby w przyszłości podobnych jazd nie mieć ?
PS. oczywiście wszystkim innym też dziękuję za zainteresowanie tematem

Pedał elegancko wyszedł, insert trzyma jak zespawany. Jeszcze pytanie na dobranoc i temat uważam za zamknięty: czy FL teflon+ nadaje się do smarowania gwintów, żeby w przyszłości podobnych jazd nie mieć ?
PS. oczywiście wszystkim innym też dziękuję za zainteresowanie tematem

-
- Kontakt:
Troszkę odkopię temat, żeby nowego już nie zakładać.
Ponad rok temu wkleiłem insert klejem podanym przez M_B. Przeżył tygodniowy wypad do szklarskiej, poprzedni sezon i tegoroczny. Do dzisiaj... Pedał wyrwał się razem z insertem. Domyślam się, że z tym już nic nie da się zrobić i muszę nową korbę kupić?
PS. czy inni też mają tak, że jedną rzecz w sprzęcie naprawią ale niedługo później coś innego im się s3,14erdoli ?
Ponad rok temu wkleiłem insert klejem podanym przez M_B. Przeżył tygodniowy wypad do szklarskiej, poprzedni sezon i tegoroczny. Do dzisiaj... Pedał wyrwał się razem z insertem. Domyślam się, że z tym już nic nie da się zrobić i muszę nową korbę kupić?
PS. czy inni też mają tak, że jedną rzecz w sprzęcie naprawią ale niedługo później coś innego im się s3,14erdoli ?