GoPro HERO3

podnietek
Kontakt:

Post autor: podnietek »

Widze, ze cena w US nawet znosna, o ile nie podskoczy zaraz po premierze. Ale w EU? 449 Euro?
wasall
Kontakt:

Post autor: wasall »

kiedy będzie dostępna w Polsce ?
Ethrin
Kontakt:

Post autor: Ethrin »

Na jakimś forum (nie pamiętam jakim) było napisane że wersja Black ma być pod koniec listopada w cenie 1900zł. Mocno się zastanawiam nad kupnem bo miałem zamiar skusić się na gopro2... ale chętnie dowiem się co o tym sprzęcie myślą osoby które już posiadają i używają (mam na myśli 2 i czy warto pakować się w 3).
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Jedyne gdzie go pro 3 moze sie poprawic bez znaczących zmian (tu takich nie ma) to lepsze przejscia z jasno do ciemno. Poczekaj na filmiki użytkowników realne i zobacz. Przy okazji do tego czasu hd 2 stanieją
Cesiu
Kontakt:

Post autor: Cesiu »

Dla zainteresowanych cenami: http://rowerowy.com/news/news89
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Ciekawi mnie jedno...
Czy roznice miedzy white/silver/black są sprzętowe czy tylko soft blokuje możliwości... ;]
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
jasiek_krk
Kontakt:

Post autor: jasiek_krk »

off_road pisze:czy tylko soft blokuje możliwości.
też nad tym myślałem ale wydaje mi się że będzie zwykła różnica sprzętowa. Jezeli się mylę to niebawem na ebay będą oferty typu "unlock/jailbrake for your go pro hero3" ;)
Ethrin
Kontakt:

Post autor: Ethrin »

A czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć jak wygląda stabilizacja na ichniejszych szelkach? I w jakich parametrach da radę z nich nagrywać żeby obraz miał rację bytu. Wiem że jest wiele filmów ale zarazem wiem ile daje porządna obróbka i umiejętność obsługi (a w sprzęcie nagraniowym jestem laikiem) a co innego gdy ma się opinię z 1 ręki. Szczerze to potrzebuję kamerki na 25.11 i tak nie wiem czy uda mi się zgrać z premierą.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Przykład shimano Manetka XTR i XT, obie sa identyczne tylko XT ma w obudowie pierdolnik blokujacy który po wycieciu robi z niej XTR ;)

Generalnie taniej jest wziac flagowy produkt i tylko softem go ograniczyć. Nie musza kombinowac z nową linią produkcyjną itp... Dla tego ze względu na oszczędności mogli tylko softem mieszać ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Spaced
moderator
Kontakt:

off_road pisze:Generalnie taniej jest wziac flagowy produkt i tylko softem go ograniczyć. Nie musza kombinowac z nową linią produkcyjną itp... Dla tego ze względu na oszczędności mogli tylko softem mieszać
W przypadku elektroniki nie trzeba nic robic bo pewnie wiekszość podzespołów jest gotowa. To nie czesci rowerowe, gdzie produkuje sie mało i na kazdy produkt nowa linie otwierasz. Raczej gorszy hardware jest bo oszczedza sie na zakupach wtedy.
Ethrin pisze:A czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć jak wygląda stabilizacja na ichniejszych szelkach? I w jakich parametrach da radę z nich nagrywać żeby obraz miał rację bytu. Wiem że jest wiele filmów ale zarazem wiem ile daje porządna obróbka i umiejętność obsługi (a w sprzęcie nagraniowym jestem laikiem) a co innego gdy ma się opinię z 1 ręki. Szczerze to potrzebuję kamerki na 25.11 i tak nie wiem czy uda mi się zgrać z premierą.
Oszczędź hajs, kup go pro hd2. Mam i jakos mnie nie cisnie na zmiane, a 1000zł oszczędzisz.
tatuator
Kontakt:

Post autor: tatuator »

4k 12.5 klatki może słuzyc do nagrywania filmów z zamiarem przyspieszenia ich .. np wschody słońca
Spaced
moderator
Kontakt:

tatuator pisze:4k 12.5 klatki może słuzyc do nagrywania filmów z zamiarem przyspieszenia ich .. np wschody słońca
Do niczego inne sie nie nada bo 4k zapcha karte szybko. Inny problem, że Render też dłuższą chwile zajmie. Ale kręcenie wschodów słońca i innych elementów nie wymagajacych helmeta go pro to juz troche idiotyzm. Go pro powinno słuzyc tylko jako mała kamerka typu helmet,chest, przyklejka. Dobrej jakosci zdjec to jeszcze dlugo nie bedzie produkowac bez idealnych warunków chyba, ze chcesz w post produkcji obrobić film tak, że bęzdie się jak psu jajca świecił.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Wszyscy wiemy, że to 4K do niczego nie jest potrzebne. Wszyscy wiemy, że takie natężenie pixeli na maleńkiej matrycy da ujowy efekt. Więc wszyscy powinniśmy dojść do wniosku, że to kolejny chwyt marketingowy, 4K ładniej w ulotce wygląda niż zmniejszony o 0,5s czas przejścia między wartościami ISO...
Z gówna bata nie ukręcisz.
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Właśnie... te przejścia światło/cień... czy ktoś miał chwilę by przyjrzeć się filmowi reklamowemu pod tym kątem?
pozdro

frango
Spaced
moderator
Kontakt:

Kubala - juz niektórzy forsują osranie 4k i przejscie na 8k. Co prawda nic w tym jeszcze nie kręci ale jest upscalling. Tylko ciekawe jakie karty to przyjmą bo raczej do kasku jak przy setupie do reda 2 dysków ssd sobie nie podepniemy.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Czyli dzieje się to samo, co swego czasu w telefonach, gdy matryce nie rosły, ale wychodziły chore ilości Mpix w aparatach...
Z gówna bata nie ukręcisz.
Spaced
moderator
Kontakt:

KubaLaPL pisze:Czyli dzieje się to samo, co swego czasu w telefonach, gdy matryce nie rosły, ale wychodziły chore ilości Mpix w aparatach...
Matryce w kamerach typowych rosną, mówie o forsowaniu 4k i 8k do kin i home video (4k w kinach wielu jest). 4k na razie tylko go pro wybrało z helmetów. Wez pod uwage, ze nawet matryca 8k w kamerce kinowej nikomu róznicy nie zrobi bo i tak to mniejsze od kloca na np. 70mm jakimi sie sceny imaxowe kręci. Tylko nie wiem po jaka cholere forsują 8k skoro juz z 4k mozna zrobic Imax. Policzyc teoretycznie mozna jak blisko musialbys siedziec ekranu by zauwazyc róznice. 48fps moze być progresem w kinie ale testy publiczności przy hobbicie wypadły słabo.
KFP
Kontakt:

Post autor: KFP »

4k dali w GoPro dla zajawki moim zdaniem bo 15fps to sie do niczego nie nadaje! Jak bedzie krecic chociaz te 24/25 lub 30fps to sie bedzie mozna jarac dopiero ;P

Po drugie nie oszukujmy sie, ale malo komu z filmowcow-amatorow komputer wyrobi przy obrabianiu takiego materialu ;)

Kacperku drogi nie marudz na inny typ mocowania dodatkowych akcesoriow bo nowy iPhone ma tez inne zlacza od poprzednich a i tak go kupisz ;P

Pzdr! :)
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Spaced pisze:Policzyc teoretycznie mozna jak blisko musialbys siedziec ekranu by zauwazyc róznice. 48fps moze być progresem w kinie ale testy publiczności przy hobbicie wypadły słabo.
A co? Rzygali dalej niż widzieli? :D
pozdro

frango
ODPOWIEDZ