Wyciąg na Dzikowiec - prosperity czy rychła śmierć?
Wyciąg na Dzikowiec - prosperity czy rychła śmierć?
Siemka mała rozkmina na temat wyciągu krzesełkowego na górę Dzikowiec w Boguszowie-Gorcach .
Otóz jak sądzicie - utrzyma się czy padnie?
Spośród trzech dyscyplin uprawianych na tej górze (DH, Zjazdówki i Paralotniarstwo) najpopularniejsze są właśnie narty. Jednak w zimie ośrodek nie oblegają tłumy. Powód być może jest prozaiczny - górna część trasy jest bardzo stroma i żeby ją zjechać bez klnięcia w niebogłosy i gleb co pięć metrow potrzeba bardzo dobrych warunków i umięjętności. Więc raczej takie rodziny z dziećmi od Dzikowca wolą Karpacz albo Szklarską bo tam można znaleźć łatwiejsze trasy, z resztą mają większy rozgłos.
Główne źródło utrzymania zawodzi, słyszy się o tym, że miasto dokłada do interesu, nawet zwykłych turystów jest dosyć mało, więc kto wie, ile ten wyciąg się utrzyma... A wy co o tym sądzicie?
Otóz jak sądzicie - utrzyma się czy padnie?
Spośród trzech dyscyplin uprawianych na tej górze (DH, Zjazdówki i Paralotniarstwo) najpopularniejsze są właśnie narty. Jednak w zimie ośrodek nie oblegają tłumy. Powód być może jest prozaiczny - górna część trasy jest bardzo stroma i żeby ją zjechać bez klnięcia w niebogłosy i gleb co pięć metrow potrzeba bardzo dobrych warunków i umięjętności. Więc raczej takie rodziny z dziećmi od Dzikowca wolą Karpacz albo Szklarską bo tam można znaleźć łatwiejsze trasy, z resztą mają większy rozgłos.
Główne źródło utrzymania zawodzi, słyszy się o tym, że miasto dokłada do interesu, nawet zwykłych turystów jest dosyć mało, więc kto wie, ile ten wyciąg się utrzyma... A wy co o tym sądzicie?
DH Lypky
Myślę że stromość górnego odcinka nie jest tak bardzo odstraszająca. Zawsze można pojechać nartostradą lub skorzystać z wyciągu który prowadzi do połowy góry. Mnie bardziej denerwowały wystające kamienie na górnych częściach stoku. Mam nadzieje że w tym roku to się zmieni (armatki zrobią swoje jeżeli będzie dobra pogoda). Jeżeli "góra dzikowiec" będzie się dalej rozwijać to moim zdaniem wyciąg zarobi na siebie.
nadrabiają rowerzystami w sezonie letnim. nie ma się co martwić, nie zamkną wam miejscówki, poza tym już planują robić zawody na sezon 2013 i niby, mało potwierdzone, nową trasę : )
p.s. zapomniałem dodać, że ruszyła już chyba budowa pensjonatu przy wyciągu ( niegdyś ten budynek gdzie był bar ), więc dzik musiał dobrze zarobić skoro posunął się na taką inwestycję.
p.s. zapomniałem dodać, że ruszyła już chyba budowa pensjonatu przy wyciągu ( niegdyś ten budynek gdzie był bar ), więc dzik musiał dobrze zarobić skoro posunął się na taką inwestycję.
Uwierz mi to raczej jest niwelowanie strat niż wielki dochódroyal'ek pisze:nadrabiają rowerzystami w sezonie letnim.

A Dzikowiec ogólnie ma na razie braki w infrastrukturze. I tak stroma trasa jest problemem. Jednak trzymam kciuki za miejscówke bo miło wspominam ją z czasów kiedy jeszcze jako gnojek wjeżdząłęm na góre traktorem tam

-
- Kontakt:
Myślę, że jeżeli chodzi o zimę to stroma trasa może być atutem wbrew pozorom.
Wydaje mi się, że celują oni bardziej w wieczorne jazdy w ciągu tygodnia
plus przyjazdy już doświadczonych narciarzy w weekendy.
I sądzę, że jeżeli obsługa będzie tak miła jak dla bikerów plus dojdzie do tego
hotelik na dole to może to być idealna baza treningowa dla alpejczyków.
Co do bikeparku to przydałaby się trasa zaczynająca się bliżej wyciągu i
bliżej niego kończąca. Wiadomo, że te niedogodności są w jakiś sposób
rekompensowane niższą ceną karnetu ale jednak dojście do trasy i dojazd
później do wyciągu zajmują znacznie więcej niż sam zjazd.
3mam kciuki za tą miejscówkę
Wydaje mi się, że celują oni bardziej w wieczorne jazdy w ciągu tygodnia
plus przyjazdy już doświadczonych narciarzy w weekendy.
I sądzę, że jeżeli obsługa będzie tak miła jak dla bikerów plus dojdzie do tego
hotelik na dole to może to być idealna baza treningowa dla alpejczyków.
Co do bikeparku to przydałaby się trasa zaczynająca się bliżej wyciągu i
bliżej niego kończąca. Wiadomo, że te niedogodności są w jakiś sposób
rekompensowane niższą ceną karnetu ale jednak dojście do trasy i dojazd
później do wyciągu zajmują znacznie więcej niż sam zjazd.
3mam kciuki za tą miejscówkę
http://www.pinkbike.com/u/gajosae/
Ruch na miejscówce generują niedzielni riderzy bez skilla. Na nartach jest to jeszcze bardziej widoczne, a znacząca wiekszość narciarzy w pl nie umie jezdzic poprawnie. Czarna jest atutem jak jest znana ale to raczej nie jest słynna trasa ze zjazdowego pśmarcin.g pisze:Myślę, że jeżeli chodzi o zimę to stroma trasa może być atutem wbrew pozorom.

-
- Kontakt:
BlackForest wiem o tym i nie mam o to pretensji do twórców. Tylko
zauważyłem pewną niedogodność, która może mieć wpływ na popularność miejscówki.
Spaced Oczywiście wiem o tym, że $$ płyną od niedzielnych "naukowców"
Jednak wydaje mi się, że właśnie Dzikowiec może być swego rodzaju wypełnieniem
niszy. Jeżeli w ciągu weekendu nie będzie turbo kolejek związanych z najazdem
ludzi którzy się staczają po stoku.
To może się stać popularną miejscówką wśród bardziej doświadczonych narciarzy/snb.
A zważywszy na to, że miejscówka jest blisko Wrocka/Jeleniej itd. widzę
dla niej przyszłość
zauważyłem pewną niedogodność, która może mieć wpływ na popularność miejscówki.
Spaced Oczywiście wiem o tym, że $$ płyną od niedzielnych "naukowców"
Jednak wydaje mi się, że właśnie Dzikowiec może być swego rodzaju wypełnieniem
niszy. Jeżeli w ciągu weekendu nie będzie turbo kolejek związanych z najazdem
ludzi którzy się staczają po stoku.
To może się stać popularną miejscówką wśród bardziej doświadczonych narciarzy/snb.
A zważywszy na to, że miejscówka jest blisko Wrocka/Jeleniej itd. widzę
dla niej przyszłość
http://www.pinkbike.com/u/gajosae/