66 rc, czy coś nie działa?

ProMetro
Kontakt:

66 rc, czy coś nie działa?

Post autor: ProMetro »

Witam, zakupiłem amortyzator 66 rc z 2005. prawe pokrętło działa i zamula prace amortyzatora, a lewo pokrętło się kręci ale nie widać żadnych zmian w pracy, a powinno robić tak, że amortyzator nie dobija do końca...? wiec coś jest nie tak? jak to naprawić/
damianksiazek9
Kontakt:

Post autor: damianksiazek9 »

W prawej goleni powinieneś mieć rebound, czyli tłumienie powrotu które przy prawidłowym działaniu powinno zamulać powrót amortyzatora przy ugięciu natomiast w lewej goleni masz regulacje tłumienia kompresji co przy sprawnym egzemplarzu zamula ugięcie amortyzatora. Na początek sprawdź czy masz prawidłowy poziom oleju w obu goleniach, a dokładnie powinno go być po 220ml.
ProMetro
Kontakt:

ale pokrętłem krece i nic nie działa, działa tak samo jak działał, i może spróbować wykręcić korek i sprawdzić czy nakrętka jest dokręcona? czy coś jak w tym poście? http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=73332
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Mała szansa jest żebyś zauważył działanie tego pokrętła wciskając to rękoma. Jak wiesz czego się masz spodziewać to pewnie wyczujesz różnicę.
ProMetro
Kontakt:

nie wiem, ale odkręciłem to i między sprężyną a tym czymś jest jakiś luz i ta czerwona nakretka trzyma, nie wiem co mogę zrobić. bo odkręcam korek na maxa w jedną i w 2 i nic
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Oddać to komuś kto się na tym zna albo przeczytać manuala z internetu. To jest tak stary sprzęt że już wszystko o nim zostało kiedyś powiedziane.
ProMetro
Kontakt:

aaa, a Ty coś o nim wiesz?
Tadziuu
Kontakt:

Post autor: Tadziuu »

To pokrętło jest od kompresji ale końca skoku. Przynajmniej u mnie tak było. Wyjmij obie sprężyny, skręć rebound na minus, a kompresję na plus i sprawdź czy działa. Przy uginaniu powinno być odczuwalny opór ja wiem, gdy zostanie z 5 cm lag.
http://tadziu-.pinkbike.com/album/2k12-Riding/
ProMetro
Kontakt:

aa zacznijmy od tego co to jest rebound
damianksiazek9
Kontakt:

damianksiazek9 pisze:
W prawej goleni powinieneś mieć rebound, czyli tłumienie powrotu które przy prawidłowym działaniu powinno zamulać powrót amortyzatora przy ugięciu
OMG
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Lewa goleń to końcowka skoku czyli ostatnie 5cm.
Jesli amora w garazu nie ugiąłes na więcej niż 13cm to tego regulatora NIE MASZ PRAWA POCZUĆ!

Rebound czyli powrót.
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
ProMetro
Kontakt:

nie wiem, niby coś tam działa, tylko nie wiem czy dobrze czy nie, jak wezme na max to niby jak by mniej wchodził a jak na min to gdzieś 4 cm do końca zostają
damianksiazek9
Kontakt:

Myśle że jednak brakuje ci trochę tego oleju...
ProMetro
Kontakt:

powiem Ci, że amor był we wrześniu w serwisie i nie był jeżdżony od tego czasu wiec nei mam pojęcia
damianksiazek9
Kontakt:

No ok, ale z kąd masz pewność że nie zrobili z ciebie wałka i nalali ci za mało ?? A może nie posiadali wiedzy na ten temat i wlali na oko :D??
Różne się rzeczy zdarzają w tym kraju :P
ProMetro
Kontakt:

nooo ta :D
tylko, że nie mam umiejętności i chęci żeby rozbierać amora tego typu i zkładać xD
crossfader18
Kontakt:

Post autor: crossfader18 »

Popatrz na to zdjęcie
Obrazek
ten element za sprężyna na dole może być włożony w obie strony ( jak zmieniasz skok w tym modelu to obracasz żeby spring nie robił dużych naprężeń) jak masz go odwrotnie, czyli wychodzi tak jak mówisz ze Ci goni to nic się z tym nie dzieje, po za tym ze czasem może w środku hałasować.
ma dole tłumika widać takie 3 dziurki tam właśnie gdy tłoczysko dochodzi zaczynasz odczuwać stopniowy opór. Srawdź to w prosty sposób odkręć R na - i komprese też spróbuj wsiąść na rower i najmocniej jak umiesz go ugiąć potem skręć C na max i wykonaj czynność ponownie. Tak jak koledzy mówią tego nie sposób wyczuć po prostu uginając widelec ;)
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

damianksiazek9 pisze:Myśle że jednak brakuje ci trochę tego oleju...
Ja piernicze... może weź się nie wypowiadaj o czymś o czym nie masz pojęcia ;)

Posłużę się fotosem Muszela :D
Obrazek

Po lewej mamy tłumik końca skoku, jak widać są w pewnej częsci otworki.
Gdy piston leci z pozycji w pełni rozprostowanej tłumienia NIE MA aż do minięcia dziurek!
Za to zaczyna się ostra jazda w miarę i po minięciu ich, amortyzator dostaje ekstremalnej kompresji która zapobiega dobiciu.
Regulacja wpływa TYLKO I WYŁĄCZNIE na ostatnie 5cm skoku!
Tak ciężko to ogarnąć?

Nie dziwie sie, ze na maturze będzie zadanie z pokolorowaniem słonia :D
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

off_road pisze:Posłużę się fotosem muszla
ze względu, iż jest to moje nazwisko, nie tylko nick, pozwolę sobie poprawić - Muszela ;)
ODPOWIEDZ